2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Eltörlik a barangolási díjakatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-30 11:18:19
Kedd hajnalra, 12 órán át tartó maratoni tárgyalás után megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az Európai Parlament között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a barangolási vagyis roamingdíjakat 2017. június 15-tõl.

Ehhez az alkuhoz még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk, és az egyetértés "beszerzésérõl" már nem a lett, hanem a július elsején hivatalba lépõ luxemburgi EU-elnökségnek kell majd gondoskodnia.

A 2017-es eltörlés a kompromisszum értelmében annyiban nem lesz teljes és feltétlen,hogy az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett "tisztességes felhasználási irányelvek" alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel sújtható a "visszaélésszerû barangolás".

Mlég két évig marad a barangolási díj

Forrás: Thinkstodk

Az olyan mobilhasználat, amelyet nem a mobilkészüléket regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minõsül visszaélésszerûnek, ha "idõnkénti utazáshoz" kapcsolódik.

Az országhatárokat átlépõ, "barangolásos" mobilhasználat különdíját lépcsõzetesen számolják fel.Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingdíjak az EU-n belül.Jövõ április 30-án újabb díjcsökkentést hajtanak végre,akkortól legfeljebb percenként 5 eurócent roamingdíj felszámítása válik majd lehetõvé telefonálás esetén, 2 centet sms-enként, illetve adatforgalomban minden megabyte után 5 centet lehet majd csak felszámítani.

Még egyeztetnek azért

Az Európai Parlament a roamingdíjak mielõbbi eltörlése mellett lett volna, a tagállami kormányokat megjelenítõ tanácsban azonban ezt nem sikerült keresztülvinni, ezért került sor az uniós intézményközi egyezetésre, amely a mostani megállapodáshoz vezetett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!