2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Zárt lesz a debreceni menekülttáborForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-30 12:23:46
Két török férfi konfliktusa és egy megtaposott Korán végül odavezet, hogy a Debrecen bezárná a menekülttábort. Papp László debreceni polgármester a köztévének azt mondta, a délután történtek valós problémára mutatnak rá, és megerõsítik azt az elképzelést, hogy a menekülttábort be kell zárni.

A debreceni menekülttáborban továbbra is érvényes az ideiglenes zár, vagyis a táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de kimenni nem – vagy csak alapos indokkal – lehet. Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtószóvivõje a köztévének azt mondta, a zár addig tart, amíg nem tisztázzák a délután kialakult konfliktus hátterét. A tábor környékén rend van, a rendõrség garantálja a biztonságot – tette hozzá.

Valós problémára világítanak rá a Debrecenben történtek – ezt már Papp László, a város polgármestere mondta a délutáni összetûzésrõl. A polgármester szerint be kell zárni a menekülttábort.

Ez történt délután

A befogadóállomáson két török férfi veszett össze, egyikük elvett egy Koránt, és rátaposott. Ezt követõen az állomáson tartózkodó menekültek között zavargás alakult ki, ami az utcán folytatódott.

Készenléti rendõrök zárták körbe a debreceni menekülttábort

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A menedékkérõk kukákat borogattak és gyújtottak fel, ott parkoló jármûveket rongáltak meg. A rendõrség kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezésére könnygázt használtak.

A rendõrség közölte, hogy 154 fõs egységet vezényeltek a helyszínre. Egy rendõr megsérült, amikor egy kõvel megdobták.

A táborban három szelektív hulladékgyûjtõt gyújtottak fel a menekültek, a tûzoltók eloltották a lángokat. Egyelõre a katasztrófavédelem részérõl nem volt szükség újabb beavatkozásra – mondta az Origónak Madai Petra megyei katasztrófavédelmi szóvivõ.

A környékbeliek elmondása szerint botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat.

A menekültek autókra is rátámadtak

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A bevándorlók folyamatosan karlendítésekkel kiabálnak a rendõrök felé. A rendvédelmi erõk ruháján rendõrség, készenléti rendõrség és határõrség felirat olvasható. A tábor bejáratához folyamatosan érkeznek rendõrségi kocsik, jelen vannak a mentõk és a tûzoltók is.

A rendõrség lezárta a Sámsoni úti autóbusz-fordulót. A 19-es autóbusz ott most nem áll meg. Az autóbuszok a Lovas utca megállóhely után a Júlia-telep elnevezésû megállóhelyen várják meg a menetrendi indulási idõt – írta honlapján a közlekedési vállalat.

„Legalább ötszáz rendõr lehet a tábor környékén, az utat lezárták” – mondta az Origónak a Sámsoni út egyik lakója. A férfi szerint a menekültek kukákat gyújtottak fel és borítottak ki a menekülttábor bejárata elé, a kiérkezõ rendõrök felé pedig késeket dobáltak.

A befogadóállomáson csak annyit mondtak, hogy "egy kis balhé van" a táborban

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Csak egy kis balhé

Elértük telefonon az debreceni befogadóállomást, ahol a portán annyit mondtak, hogy "csak egy kis balhé van" a táborban.

Rohamrendõrök az utcán

Egy helyi  bútorbolt munkatársa 6-8 osztag rohamrendõrt látott a helyszínre rohanni – sok minden azonban nem volt kivehetõ az összetûzésbõl a Sámsoni utat beborító füst miatt. "Épp elõttünk zárták le az utat vagy négy óra körül. A rendõrök mindenkit beküldtek a boltokba, azt mondták, zárjunk be, mert a menekültek éppen erre fognak kitörni” – mesélte az Origónak a férfi.

A rendõrség szerint vallási konfliktus okozta a nézeteltérést

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette, a balhé kirobbanása után minden autó eltûnt a környéken, zárt kapuk mögé parkoltak a kamionosok is. Úgy tudjuk, mostanra enyhült kicsit a feszültség, a rendõrök feloldották az útzárat is.

Balhé van

Az Atv.hu-nak egy olvasójuk számolt be a helyszínrõl arról, hogy több száz rendõr vette körül a tábort, az érdeklõdõknek pedig azt mondják, hogy "balhé van" a táborban. A Dehir.hu-nak a Hajdú-Bihar megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje annyit mondott, hogy a táborhoz vezetõ utat lezárták.

Arról az Origo is beszámolt, hogy a tábor már megtelt, sõt június közepén a 830 menekült elhelyezésére tervezett debreceni befogadóállomáson rekordszámú, 1474 migráns tartózkodott, és a táborban ezért kapacitásbõvítésre van szükség.

Kósa is megszólalt

Az Origo írt arról is, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezetõ alelnöke egy rádiómûsorban hétfõn elárulta, honnan lehet tudni, hogy valaki gazdasági bevándorló, nem pedig politikai menekült: nem repülõvel jön, pedig telne rá neki.

Orbán Viktor megígérte Papp Lászlónak, Debrecen polgármesterének, hogy bezáratják a menekülttábort a városban

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Röszkén szabadságot követeltek

Az Origo is hírt adott arról, hogy múlt hét csütörtökön a röszkei hangárhoz vonult ki nagy erõkkel a rendõrség, mert az egy nappal korábban elfogott illegális határátlépõk szabadságot követeltek.

Buszokkal szállították az embereket olyan menekülttáborokba, ahol volt hely az elszállásolásukra, ekkor kezdõdött a kiabálás. A rendõrség azt közölte, a hangárban egy kisebb konfliktus alakult ki, végül azonban nem kellett intézkedniük.

Orbán Viktor bezáratná

Orbán Viktor május közepén debreceni látogatásán beszélt elõször arról, hogy a városban be kell zárni a menekülttábort.

Azt akarjuk, ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza!” – mondta a kormányfõ a megyeszékhelyen.

A magyar miniszterelnök néhány héttel késõbb, a brüsszeli EU-csúcson is megerõsítette az Origo tudósítójának, hogy a menekülttáborokat be kell zárni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!