2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
2000 rendbeli csalás és sikkasztás miatt felel az Il Ferro-vezér Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-02 09:13:27
Debrecen – 14 év börtön és 570 millió forint vagyonelkobzás az elsõfokú ítélet „mérlege”.  

Hûtlen kezelés, több mint 2000 rendbeli csalás és sikkasztás miatt hat év börtönbüntetésre, 6 év gazdálkodó szervezet vezetõ tisztségviselõje foglalkozástól eltiltásra és 430 millió forint vagyonelkobzásra ítélte az Il Ferro-ügy elsõrendû vádlottját, L. Róbertet hétfõn a Fõvárosi Törvényszék. Az „autómatricásként” elhíresült cég elsõfokú perében további négy vádlottat szintén bûnösnek talált a bíróság, míg két személyt felmentett a vád alól, valamint a kft-vel szemben mintegy 50 millió forint vagyonelkobzást rendelt el – tudatta a törvényszék sajtóosztálya.

A bíróság szerint a cég által bevezetett módszer, az autómatrica, mint reklámtevékenység nem volt életképes, nem volt realitása, mivel a reklámfelületeket nem értékesítették. Gyakorlatilag a mûködés ideje alatt a cég saját magát reklámozta, amibõl bevétele nem származott, ugyanakkor a reklámozásért fizetési kötelezettsége keletkezett. Mindezzel L. Róbert és több társa tisztában voltak.

​Közel 200 ezer oldalnyi iratanyag, 2600 írásbeli tanúvallomás felolvasása, közel 100 tanúmeghallgatás alapján 38 tárgyalási napot követõen hirdetett elsõfokú ítéletet a Fõvárosi Törvényszék hétfõn az Il Ferro cég perében.

A másodrendû vádlottra, V. Mátyásra folytatólagosan, bûnsegédként elkövetett hûtlen kezelés és 1640 rendbeli társtettesként elkövetett csalás miatt 4 év szabadságvesztést, valamint 87,5 millió forint vagyonelkobzást szabott ki. Bûnsegédként elkövetett sikkasztás miatt L. Pétert 2 év, végrehajtásában 3 évi próbaidõre felfüggesztett börtönbüntetésre, G. Tibort pedig 1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 évi próbaidõre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. K. A. Ákost 381 rendbeli csalás miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 4 évi próbaidõre felfüggesztett szabadságvesztéssel, valamint 2 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta – áll a törvényszék közleményében. A bíróság számos ingatlan, gépjármû, illetve ezek értékesítésébõl befolyt összeg zár alá vételét fenntartotta a magánfelek polgári jogi igényének biztosítására.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az Il Ferro Kft. mintegy 10 és fél ezer reklámszerzõdést kötött az ügyfelekkel, akik a szerzõdés megkötésekor 180 ezer vagy 333 ezer forint regisztrációs díjat fizettek be, és napi 40 km megtételével havonta 50 ezer forint reklámdíjra voltak jogosultak. A kifizetést a belépõ tagok által befizetett regisztrációs díjból fedezték.

Az ügyfelek új autó vásárlásra is köthettek szerzõdést, és az autókereskedõk az így eladott jármûvek után jutalékot fizettek. Azonban L. Róbert vádlott döntése alapján két gazdasági társaságnak utalták azt az összeget, amelyet az Il Ferro Kft. részére kellett volna, s ezzel a Kft-nek mintegy 225 millió ft vagyoni hátrányt okoztak. A cég földmunkával is foglalkozott, amelybõl mintegy másfél milliárd forint bevétele származott. Az ebbõl befolyó pénzek egy részét minden valós gazdasági esemény nélkül L. Róbert két gazdasági társaság részére utalta át, az összeget az ügyvezetõk, L. Péter és G. Tibor felvették, és készpénzben visszajuttatták L. Róbert részére. Ezzel L. Róbert 340 millió forint értékû sikkasztást követett el – állapította meg a bíróság.

Az ítélet ellen négy vádlott és védõik felmentésért fellebbeztek. L. Péter és védõje, valamint az ügyész három nap gondolkodási idõt kért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!