2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Félmilliárdot csaltak kamu munkaerõ-kölcsönzésselForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-02 09:24:28
Több mint félmilliárd forint kár érte a költségvetést azzal, hogy jól mûködõ vállalkozások fiktív számlákat kiállító munkaerõ-kölcsönzésre szakosodott cégeken keresztül csökkentették adó-és járulékfizetési kötelezettségüket.

Az észak-alföldi régióban mûködõ bûnszövetkezetet irányító nyíregyházi férfit és három társát a bíróság elõzetes letartóztatásba helyezte.

A szervezet módszere az volt, hogy az amúgy jól mûködõ cégek alkalmazottaikat, vagy akár régebbi dolgozóikat is bejelentették az ukrán strómanokkal mûködõ munkaerõ-kölcsönzõ cégekhez, majd színlelt szerzõdéssel onnan "kölcsönbe vették" õket. Így a munkáltatói járulékok nem a valós foglalkoztatókat terhelték, a stróman cégek pedig nem fizették be a járulékokat. A kölcsönbe vevõ cégek ezen kívül csökkenteni tudták fizetendõ adójukat a kölcsönbe adó cég által kiállított - fiktív - számla után az áfával.

Az adóhivatal gyanúja szerint harminchat mûködõ társaság vette igénybe a bûnszervezet szolgáltatását. A klasszikusnak számító takarító és vagyonvédelmi feladatokat ellátó cégeken kívül kisebb, tíz-húsz fõt foglalkoztató élelmiszerüzletek, autószalonok és benzinkutak is voltak a "kuncsaftok" között. A helyszíneken négymillió forintot és egymillió forint értékû valutát foglaltak le és 51 bankszámlát zároltak.

A harminc helyszínen tartott akcióban nyolcvan pénzügyi nyomozó vett részt, munkájukat hatvan adórevizor és pénzügyõr járõr segítette. Az akció napján az adórevizorok és pénzügyõrök elkezdték a foglalkoztatottak ellenõrzését, így egy hónapon belül várhatóan több mint háromezer munkavállalót világítanak át

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!