2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Senkinek sem kell pirulnia a hálapénz miattForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-06 10:33:29
Jelenleg nincs napirenden a hálapénz elfogadásának büntethetõségére vonatkozó törvényi szabályozás módosítása, tudomásul vették az orvos szakmai szervezetek tervezett változtatással kapcsolatos álláspontját - közölte az Igazságügyi Minisztérium.

Esõként a Magyar Rezidensszövetség vetette fel a kérdést, és kérte a legfõbb ügyész állásfoglalását arról, hogy az orvosok által elõre nem kért, de utólag elfogadott hálapénz vesztegetésnek minõsül-e - írja a Magyar Hírlap. A szervezet szerintaz új Btk. alapján elõfordulhat, hogy az az orvos is felelõsségre vonható, aki utólag elfogadja az elõre nem kért hálapénzt.

Az ügyészség osztotta a szövetség álláspontját, megállapítva, hogy a hálapénz elfogadásával kapcsolatban felmerülõ passzív gazdasági vesztegetés tényállásának törvényi megfogalmazása nem egyértelmû.

Az Igazságügyi Minisztérium az egyes büntetõjogi törvények módosításáról szóló tervezetében egyértelmûsíteni akart, kimondva, hogynem valósítja meg a vesztegetés elfogadásának bûncselekményét, aki utólag fogad el juttatást valakitõl, aki elégedettségét kívánja kifejezni. 

Bûncselekménynek minõsült volna az az eset, ha az elõny elfogadása a kötelességszegés célzatával történik, vagyis az orvos az egyébként ingyen járó ellátást valamilyen juttatáshoz kötné. Ez a passzus azonban kikerült a tervezetbõl - írta a lap.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!