2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Cipõkkel tüntettek a debreceni menekülttábornálForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-06 12:18:27
Az Együtt politikusai és aktivistái üres cipõket helyeztek el vasárnap délután a debreceni befogadóállomás bejáratánál, ezzel üzenve a Jobbiknak, amely este a tábor bezárását követelõ tüntetést tart a helyszínen.

"A Jobbik a zsidók és a cigányok után új ellenséget talált a menekültekben" - mondta Szabó Szabolcs országgyûlési képviselõ sajtótájékoztatón. Az Együtt politikusa hozzátette: az üres cipõkkel a párhuzamot akarják jelezni az egykori zsidó menekülõk és a szír menekültek között, egyben utalnak a tüntetés szervezõje, Kulcsár Gergely jobbikos országgyûlési képviselõ "egyetlen politikai teljesítményére", amikor beleköpött a Duna-parti cipõkbe.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szabó Szabolcs felszólította a Jobbikot, fejezze be a hangulatkeltést, Kulcsár Gergelyt pedig arra, hogy mondjon le országgyûlési képviselõi mandátumáról. Az ellenzéki politikus élesen bírálta a kormány gyûlöletkeltõ politikáját is, amivel "az idegenek ellen hangol, ahelyett, hogy teljesítené feladatát és gondoskodna róluk".

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szabó Szabolcs szerint "a kormány mintha arra játszana, hogy kis konfliktusok is kialakuljanak, ezért túlzsúfolja a befogadóállomásokat". Az Együtt azt javasolja a kormánynak, hogy a többmilliárdos kerítés helyett nyisson meg új, ideiglenes menekülttáborokat, ahol szakemberek bevonásával humánusabb ellátást biztosíthatnának a mostaninál.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Javasolja továbbá, hogy a kormány folytasson tárgyalásokat az Európai Unióval, hogy fordítsanak több pénzt az ellátórendszer fejlesztésére, és nyissanak befogadóállomásokat Szerbiában, Macedóniában, Bulgáriában és Törökországban, illetve tegyenek meg mindent a menekülésre kényszerítõ válsággócok felszámolására.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Sértõ-Radics István, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke emlékezetett: 1956-ban, amikor magyarok százezrei menekültek az országból, Európa összefogott a megsegítésükre, az osztrákok pedig nem emeltek kerítést a határon. Hétfõ délután a debreceni befogadótábor mintegy száz lakója a tábor melletti 471-es számú úton garázdálkodott, botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat, autóbuszokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!