2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A civileken múlhat a boltzár, miután az MSZP kiesettForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-07 11:19:17
A rendszerbontó civileknek még van esélyük a vasárnapi boltzár elleni népszavazásra azután, hogy az MSZP hasonló kezdeményezése elbukott. A szocialisták háborognak, a Nemzeti Választási Iroda szerint viszont jogosan utasították el kezdeményezésüket. A vállalkozói érdekképviselet szerint az ügy a fontos, nem az, ki karolja fel. Kérdések és álkérdések, avagy a boltzár elleni fellépések viszontagságos története.

Szakszervezetek, magánszemélyek és pártok komolynak szánt vagy éppen komolytalannak tûnõ, a vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezéseinek sora vérzett el eddig, de az orbáni rendszert referendumdömpinggel lebontani kívánó civileknek még van esélye, hogy visszavonassák a vasárnapi boltzárat.

Utolsó vasárnap a Tescóban

Fotó: Bielik István - Origo

A közvélemény-kutatások szerint a választók többsége eltörölné a KDNP ötlete nyomán bevezetett gyakorlatot - feltéve, ha lehet róla referendumot tartani.

A parlamentben is téma volt

Élesen bírálta az MSZP elnöke a parlament hétfõi ülésén a Nemzeti Választási Irodát (NVI), mondván, az iroda adminisztratív eszközökkel akadályozza a szocialisták vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezését. Tóbiás József felhívta a figyelmet arra is, hogya társadalom jelentõs része - jelenleg 73 százaléka - nem ért egyet az intézkedéssel.

Mint arról az Origo is beszámolt, többen kiborultak azon, hogy válaszában L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a szocialistáktól azt kérdezte:Ha azt mondják, hogy négymillió szegény él az országban, miért követelik, hogy vasárnap is lehessen vásárolni?”Az államtitkár amúgy a jogállamiság durva támadásaként értékelte, hogy az MSZP támadja a NVI-t.

L. Simon László államtitkár a parlamenti ülésen

Fotó: Polyák Attila - Origo
Nem érti a szegénységet
Az Origónak nyilatkozószociológus szerint L. Simon László nem érti a szegénység problémáját, ha arra utal, hogy felesleges nyitva tartani a boltokat vasárnap, amikor ennyi a szegény. A VOSZ fõtitkára úgy vélte, éppen a szegények ellen hat, ha csak kevés, a termékeket drágábban árusító kisboltban vásárolhatnak. Az MSZP elnöke szerint pedig a kormány nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd.

Gyorsak voltak, túl gyorsak

Az MSZP azért bírálta az NVI-t, mert vasárnap kiderült, hogy az iroda vezetõje, Pálffy Ilona úgy határozott,a szocialisták nem indíthatnak aláírásgyûjtést a vasárnapi boltzár visszavonásáért, mert az ezt célzó kezdeményezésük idõ elõtti volt.Pedig a korábbi elutasítás után június végén újra megnyílt lehetõséggel élve elsõként sikerült a szocialistáknak benyújtaniuk kezdeményezésüket.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai, szemben, középen Pálffy Ilona, az NVI elnöke

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A jelek szerint ez lett a vesztük. Mint arról az Origo is beszámolt, június 30-án a Kúria ugyan végleg elutasította az ellenzéki pártnak a vasárnapi boltzár megsemmisítésére irányuló népszavazási kezdeményezését, ám ezzel új lehetõség is nyílt, és a szocialisták ismét beadták referendumjavaslatukat.A dokumentumot az NVI érkeztetése szerint június 30-án, 16.15-kor adták be.

Az NVI elnöke szerint - aki kinevezése elõtt az Orbán-kormányban politikai fõtanácsadó volt - azért volt az MSZP lépése idõ elõtti, mertaz ismételt benyújtást lehetõvé tevõ Kúria-határozat a legfõbb bírói fórum honlapjára csak 18.11-kor került fel.A Nemzeti Választási Bizottság Origónak nyilatkozó MSZP-s delegáltja, Litresits András szerint azonban a döntés nem onnantól jogerõs, amikor kihirdetik, hanem onnantól fogva, hogy aláírja a Kúrián a bíró.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke

Forrás: MTI/Marjai János
Thürmerék elõzték be õket
A Kúriához azért fordult felülvizsgálati kérelemmel az MSZP, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a párt korábbi kezdeményezését. Arra hivatkoztak, hogy a Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula beelõzte õket, és korábban benyújtott e tárgyban kérdést. A Munkáspárt a vasárnapi pihenõnapot nemcsak megtartotta volna, de az alaptörvénybe iktatta volna. Ezzel vélhetõen tudatosan szabálytalan kérdést nyújtottak be, mivel nem lehet népszavazást kiírni az alaptörvényre vonatkozó kérdésben.

Nem vitt meghatalmazást

Az Origo megkereste az NVI-t, hogy az MSZP-s beadvány ügyében az idõ elõttiség kérdését tisztázza. Az iroda a válaszában elismerte, hogy a honlapjukra "tájékoztató jelleggel" 16.05-kor került ki a Kúria határozata, de szerintük az csak akkor "tekinthetõ joghatályos idõpontnak", amikor a Kúria honlapjára is kikerült, 18.11-kor. Arra hivatkoztak, jogértelmezésüket eddig senki nem vitatta.

Az MSZP-s Lukács Zoltán volt papíron a népszavazás kezdeményezõje

Forrás: MTI/Soós Lajos

Noha nem ez volt az MSZP-s kezdeményezés elutasításának indoka, Pálffy Ilona NVI-elnök határozatában kiemelte, hogya Lukács Zoltán MSZP-alelnök nevében benyújtott dokumentumot nem õ, hanem Litresits András MSZP-delegált adta le.Ráadásul - folytatta - úgy, hogy nem mutatta be a törvény által elõírt meghatalmazást Lukácstól.

Az Origo megkérdezte, hogy ezt a meghatalmazást kérték-e Litresitstõl, mivel sem az elõírás vizsgálatának, sem a megbízólevél hiányának nincs nyoma a kezdeményezésen, amelyen az iroda helyettes vezetõje rögzítette a beérkezés idõpontját, és azt, mit vett át. Az NVI kitérõ választ adott, arra pedig nem válaszolt, hogy ha az NVI részérõl az átvevõ hibázott, indul-e ellene fegyelmi eljárás.

Egy korábbi, azóta megszüntetett kibúvó a boltzár alól - bolt világörökségi helyszínen

Forrás: Origo

Ráadásul - emelte ki továbbá határozatában Pálffy Ilona - Litresits delegáltként elsõbbséget élvezett az NVI irodájába való bejutáskor. Így tudta 16.15-kor leadni a kezdeményezést, a szintén e témában kezdeményezéssel érkezõ állampolgárok viszont a beléptetés miatt csak 16.30-kor tudták leadni saját iratukat. Utóbbiakat egyébként idõ elõttiségre hivatkozva az NVI elnökeszintén elutasította.

Egy kezdeményezés versenyben

Miután az MSZP-s és a közvetlenül utána, Wodicska Zoltán magánszemély által - az NVI közlése szerint személyesen - leadott kezdeményezést is elutasította az iroda idõ elõttiség miatt, a vasárnapi boltzár ügyében már csak egy kezdeményezés maradt versenyben. Ezt "engedte tovább" Pálffy Ilona az NVI elé, mert ez az egy érkezett a Kúria döntésének 18.11-es nyilvánossá tétele után.

Az Új magyar köztársaságot! demonstráció 2015. március 15-én

Fotó: Bielik István - Origo

Ezt Vajda Zoltán adta be, aki a tavasszal a nyilvánosság elé állt Új Magyar Köztársaságot! elnevezésû, idõközben egyesületté alakultcivil szervezet egyik szervezõjeként célul tûzte ki, hogy az "orbáni rendszert" népszavazásdömpinggel bontsa le. Vajda az Origo kérdésére azt mondta, öröm, hogy a Kúria által már jogerõsen is jóváhagyott négy népszavazási kérdésük - és egy függõben lévõ ötödik - mellett ebben, a boltzárasban is "versenyben vannak."

Errõl ugyan az NVI még nem döntött, erre - miután Pálffy Ilona nem utasította el azonnal - 30 napja van a testületnek. Vajda bízik benne, hogy a szerinte tartalmilag és formailag is megfelelõ kérdésüket jóváhagyják, és idõvel abban is elkezdhetik az aláírásgyûjtést.

Júliusban már gyûjtik a szignókat

Addig is elkezdik azonban a négy biztos kérdésben a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer érvényes szignó összegyûjtését. A korábbi hírekkel ellentétben már júliusban. A témák: a kötelezõ kamarai tagdíj eltörlése, a tankötelezettség 18 évre való visszaállítása, a képviselõi nyugdíjfolyósítás szüneteltetése a képviselõség idejére és az iskolásoknak az egész évben ingyenes étkezés.

Harrach Péter KDNP-frakcióvezetõ a Parlamentben

Fotó: Polyák Attila - Origo
Ön elvenne 228 ezer forintot Harrach Pétertõl?
Mint arról az Origo beszámolt, a képviselõi tiszteletdíj és az öregségi nyugdíj egyidejû folyósításának tilalmát célzó népszavazási kezdeményezés sikere évente néhány tízmillió forintos megtakarítást jelentene a nyugdíjkasszának.
Van olyan kormánypárti politikus, például a KDNP-frakcióvezetõ Harrach Péter, akinek havi bõ 200 ezer forinttal csökkenne a bevétele - igaz, így is maradna bruttó 1,3 milliós képviselõi jövedelme. Az Országgyûlés korelnöke, az exkisgazda fideszes Turi-Kovács Béla, ha csak átmenetileg is, de szintén elveszítené a nyugdíját. Éppúgy, mint a KDNP-s Rubovszky György vagy az MSZP-s Horváth Imre.

Az Origo is beszámolt arról, hogy a rendszerbontó civilek az aláírásgyûjtéshez a Magyar Szolidaritás Mozgalom segítségét is igénybe veszik, mivel a szervezetnek országos a lefedettsége. Így Vajda szerintBudapesten több tucat forgalmas aluljáróban, továbbá vidéken mintegy fél tucat megyeszékhelyen gyûjthetnek majd aláírást.

Vajda Zoltán idén március 15-én, az Új magyar köztársaságot! demonstráción

Fotó: Bielik István - Origo


Az Origo kérdésére, hogy ha felajánlják, szívesen veszik-e a boltzár ügyében a saját kérdésükkel hoppon maradt szocialisták segítségét az aláírásgyûjtésben, Vajda azt válaszolta, szeretnék, ha a boltzár eltörlésének ügye lenne a fontos, nem a pártpolitika, és bár eddig inkább utóbbinak látta jelét az MSZP részérõl, ahogy civilek és szakszervezetek, úgy akár pártok segítségét sem utasítják vissza.

A vállalkozók majd népszerûsítenek

Ha az aláírásgyûjtésben - aktivisták híján - tevékenyen nem is, de a boltzár eltörlésére vonatkozó népszavazási kezdeményezés népszerûsítésében szívesen segít a civileknek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége is.

Dávid Ferenc, a VOSZ fõtitkára szerint nem a 200 ezer érvényes aláírást lesz nehéz összehozni

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A szervezet fõtitkára az Origo érdeklõdésére elmondta, szerinte nem a 200 ezer érvényes aláírás összegyûjtése a nagy feladat, az akár egy hét alatt összejöhet.

Dávid Ferenc úgy vélte,az lesz az embert próbáló feladat, hogy a kiírandó referendumra mozgósítsák az embereket.Hiszen - emlékeztetett - a törvény szerint a választók legalább felének, vagyis négymillió embernek kell az urnákhoz járulnia, hogy a népszavazás érvényes legyen, közülük pedig legalább minden másodiknak azonosan kell nyilatkozni, hogy az eredményes is legyen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!