2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tíz rozé, ami nélkül nem múlhat el az idei nyárForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-12 11:47:40
A rozét gyakran a borok bambijaként aposztrofálják, és komolytalan italnak tartják. Fõleg azok, akik nem ismerik eléggé. A rozé igenis lehet sokszínû és izgalmas. Bár a szomjat a nagy melegben jobban oltja egy kefir, a rozé – tisztán vagy fröccsnek – mégis a nyár elengedhetetlen kelléke. Összegyûjtöttük a tudnivalókat, és teszteltük a legjobbakat.

Rosé vagy rozé?

Francia, közelebbrõl provence-i gyökerei miatt a magyar borászok a címkéken a franciás írásmódot, a rosét preferálják. Azért jó, ha tudjuk, hogy a magyar nyelv asszimilálta a szót, helyesen tehát magyarul rozénak írjuk.

Igaz, hogy csak a nõk szeretik?

Dehogy. Ez is csak buta közhely. Rozét inni egyfajta trend. Ha körbenézünk valamelyik belvárosi borbár teraszán, a poharak többségében ezt a rózsaszín italt pörgetik. Nem csak nõk, férfiak is. Egy kicsit sznob dolog is lett, na.

Tény, hogy a hisztis borszakértõk egy része elég lekezelõen nyilatkozik errõl a mûfajról. A hímsoviniszták rátesznek egy lapáttal, és nõies italként aposztrofálják. De azért, mert egy bor illatos és általában rózsaszín, még nem feltétlenül feminin.

Mihez, mikor isszák?

A gasztronómiában a rozé a séfek kedvence. Könnyen odasimul az egészséges életmódot propagáló salátás cuccokhoz, ugyanakkor legjobb barátja a lecsónak, a grillezett húsoknak, kolbászoknak, vagy akár a halászlének. Egy pizzát vígan elkísér utolsó útjára, bármilyen feltéttel. Ráadásul állítólag még a zsírt is oldja. Mármint a rozé, nem a feltét.

Úgy készül, hogy összeöntik a fehérbort és a vöröset?

Nem, nem és nem! A rozé készítésének két irányzata és ezáltal két típusa van.

Az elsõ, amikor a kékszõlõt a teljes érettség elõtt szüretelik, rövid áztatás után kipréselik, majd rozsdamentes acéltartályban feldolgozzák. Erre mondják a szakik, hogy rozéra szüretelik a szõlõt. Az ilyen rozé tutti-frutti illatokat pöfög a pohárból, és olyan virgonc savai vannak, hogy áramot lehetne velük gerjeszteni. 

A rozé természetesen kékszõlõbõl készül

Forrás: Origo

A rozé másik verziója a vörösborkészítés mellékterméke. Képzeljük el, hogy a teljes érésben leszüretelt kékszõlõ ázik a saját levében. Amikor a héjból elkezdenek kioldódni a színanyagok, azon frissiben lecsapolják a lé egy részét. Ettõl a vörösbor sûrûbb, testesebb lesz. A leengedett levet fehérboros technológiával, vagyis irányított, hûtött erjesztéssel feldolgozzák. Így születik a tömörebb, vörösboros aromákra hajazó rózsaszín ital.

A siller is rozé?

Nem. Ha kicsit tovább tartják a héján a kékszõlõt, és késõbb engednek le belõle levet, akkor több színanyag válik ki a gyümölcs héjából, így kapja jellegzetes, rõt, lángvörös színét, amit a svábok annak idején egyszerûen csak fuchslinak, rókaszínûnek hívtak. A Fuchs ugyebár németül rókát jelent. A rozé mellett a siller is egyre népszerûbb, Szekszárdon nagyon ráfeküdtek.

Milyen a jó rozé színe?

Provence-ban olyan komolyan veszik a dolgot, hogy a különbözõ rozétípusokat színek szerint kategorizálják. A színe lehet: sárgadinnye, õszibarack, ribizlipiros, grépfrút, mangó, mandarin.

Nálunk a lazacrózsaszíntõl a málnapirosig, a lilás árnyalatún át a babarózsaszínig meglehetõsen széles színskálán mozog.

Milyen szõlõfajtákból készül rozé?

Gyakorlatilag bármelyik kékszõlõbõl. Leggyakrabban kékfrankos, kadarka, zweigelt, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc jön szóba.

Népszerû a cuvée, vagyis a különbözõ kékszõlõk leengedett levének házasítása. Ebben a fajták jellegzetességei összeadódnak, és egymást erõsítik.

Úgy tudjuk, Magyarországon leggyakrabban kékfrankosból készül, mivel ebbõl a fajtából van a legtöbb.

Bár alábbi tesztünk erre kicsit rácáfol.

Hány fokon érdemes inni a rozét?

A rozék ideális fogyasztási hõmérséklete: 9–11 Celsius-fok, vásárlás után tehát érdemes behûteni õket.

Fröccsnek is jó a rozé?

Mi az, hogy. A legjobb. Amúgy a legtöbb rozéhoz adnak egy kis szén-dioxidot a palackozás elõtt, hogy ezzel is fokozzák a frissességét. A rozéfröccsöt érdemes az élénkebb savú tételekbõl készíteni.

Milyen évjáratot válasszunk rozéból?

Alapszabály, hogy mindig a legfrissebbet. A rozé ugyanis úgy mûködik, mint a reduktív fehérbor, nem alkalmas a hosszú tárolásra. Egy éven belül érdemes meginni, különben elveszíti a frissességét. Jelenleg a 2014-es évjárat dübörög a piacon.

Ezeket a rozékat szeretjük idén nyáron

Forrás: Táfelspicc

A tíz legjobb rozé szerintünk

A 2014-es nem éppen a legjobb évjárat, de a rozénak úgy tûnik, kedvezett. Összegyûjtöttük a legjobbakat.

Fröccsnek se rossz, de jobb tisztán

Forrás: Táfelspicc

Sauska Villányi Rosé 2014 (1800 Ft)

Élénk savak, finom, gyümölcsös aromák, nagyon gazdag íz. Rozéra szüretelt, hatfajta szõlõbõl készült. Ízében a piros bogyós gyümölcsök hasítanak. Illatában a hideg csipkebogyóteára emlékeztet. Fröccsnek se rossz, de jobb tisztán.

Megjelenik benne a fajta karaktere

Forrás: Táfelspicc

Dúzsi Tamás Cabernet Sauvignon Rozé 2014 (2100 Ft)

A rozékirályként emlegetett szekszárdi borász, Dúzsi Tamás „rozéim” címmel egész válogatást szentelt a mûfajnak. Ebben a tételben az a szép, hogy megjelenik benne a fajta karaktere, benne a gyümölcsösség mellett egy kis fûszerpaprikás csípõsség. A legborszerûbb az egész sorban.

A korty eleje inkább virágos

Forrás: Táfelspicc

Sebestyén Rosé 2014 (1450 Ft)

Kékfrankos, sagrantino, zweigelt rozé. Illata és íze a gyümölcsös és virágos aromák finom egyensúlyára épül. A korty eleje inkább virágos, a lecsengése inkább gyümölcsös. De tényleg hosszan.

Nem a bambis vonal, az biztos

Forrás: Táfelspicc

Jásdi Balatoni Rosé 2014 (1500 Ft)

A Balaton-felvidéken mindig jelen volt a kékszõlõ. Jásdi mester rozéban is egyedit alkot, nem csak a fehérborokban. Kékfrankos és merlot házassága. Édes illata a bodza gyümölcsére emlékeztet, ízében meglepõ módon inkább fehér húsú barackra hajaz. Nem a bambis vonal, az biztos.

Robban az illat a pohárban

Forrás: Táfelspicc

Heimann Mammaróza Rozé 2014 (1600 Ft)

Syrah, pinot noir és merlot az alapanyag. Robban az illat a pohárban, tombol a ribizli és a meggy. A korty krémes és intenzív. Az egyik legemlékezetesebb, amit kóstoltunk.

Vidámság van benne sok

Forrás: Táfelspicc

Bakonyi Rosé Cuvée "Róz" 2014 (1400 Ft)

Zweigelt, pinot noir, portugieser és cabernet franc. Pikáns, vibráló, egyedi ízvilág. Bár nagyon gyümölcsös, nincs benne semmi tutti-fruttis szörpszerûség. Viszont vidámság van benne sok. Ahogy az már a címkéjén is látszik.

Ideális fröccsnek

Forrás: Táfelspicc

Dúzsi Tamás Kékfrankos Rosé 2014 (1650 Ft)

A kékfrankos gazdag, sokrétû savvilága miatt kiváló rozéalap. Savanyúcukros (abszolút pozitív értelemben) frissességét fokozza egy kis szén-dioxid. Ideális fröccsnek.

A címke itt is nagyon találó

Forrás: Táfelspicc

Márkvárt Rosé 2014 (1500 Ft)

Na, ezt jól megtolták szénsavval. Ahhoz, hogy fröccsösítsük, alig kell szódát adni. Illata málnaszörp, íze fanyar. Ha van szomjoltó rozé, akkor ez az. A címke itt is nagyon találó.

Hosszú évek óta a legmegbízhatóbb rozé

Forrás: Táfelspicc

Konyári Rosé 2014 (1500 Ft)

Merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és franc. Hosszú évek óta a legmegbízhatóbb rozé. Gyümölcsösségben verhetetlen. Illata elegáns, szerkezete krémes, utóíze hosszú. Kell ennél több?

Ízben is folytatódik a gyümölcsösség

Forrás: Táfelspicc

Pannonhalmi Rosé 2014 (1600 Ft)

Pinot noir és merlot. Illata erdei szamóca, ízben is folytatódik a gyümölcsösség, bár nem annyira intenzíven. Fröccsnek is kiváló.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!