2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Gazdasági csõdöt hozna az áfacsökkentés MagyarországonForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-14 13:42:32
Romániában valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a kedvezményes áfakulcsot, ráadásul 2016-tól az általános kulcs is csak 20 százalékos lesz – szemben a 27 százalékos magyar áfával. Ezt ugyanakkor nem mindenki érzi, sok kereskedõ nem is csökkentette az árakat. Magyarországon egyelõre csak annak lehet örülni, hogy 2016-tól csökken a sertéshús áfája 5 százalékra.

A román gazdaság elég gyorsan és tartósan növekszik, és az nyilvánvaló, hogy a nagyobb GDP-bõl nagyobb bevételei is vannak, mondta az Origónak Bod Péter Ákos. A közgazdász szerint nem csak ezért tudnak Romániában áfát csökkenteni: a román állam a GDP sokkal kisebb hányadát szívja be adó formájában, és osztja szét, mint Magyarország. Az újraelosztási hányad nálunk majdnem 50 százalék, míg Romániában körülbelül 36 százalék.”

A közgazdász egy másik különbségre is felhívta a figyelmet: Romániában kisebb az állami szektor terjedelme, emiatt kisebb az adóigénye is, ezzel szembena magyar állam nagyon költséges.

A politikusok döntik el

Az adópolitika egyik legfõbb funkciója, hogy kiválasztja azokat a területeket, amelyeket közterhekkel sújt. Bod Péter Ákos szerint azt, hogy melyik termékre mennyit raknak, már a politika dönti el.

Románia áfát csökkent

Romániában június 1-tõl kiterjesztették az élelmiszerekre és a nem szeszes italokra a kedvezményes, 9 százalékos áfát az általános 24 százalékos kulcs helyett. Ráadásul a kormány 2016-tól az általános áfakulcsot is 20 százalékra mérsékelné.

Romániában már döntöttek, és ez már érzõdik is a fogyasztói árakon – legalábbis a statisztikák szerint. Az országos statisztikai intézet múlt pénteken közölte, hogy a rendszerváltozás óta elõször negatív tartományba került az éves infláció Romániában. Az áfacsökkentés hatására júniusban 1,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest.

Az átlagember nem érzi

Egy nagyváradi férfi ugyanakkor arról számolt be az Origónak, hogy a pénztárcája nem érezte meg az egy-két lejben mérhetõ enyhülést.

Sok romániai üzlet egyszerûen lenyelte az áfavágást, június elsejével nem csökkentették áraikat. A különbség csak a nagyobb üzletláncokban észrevehetõ, ezek viszont akár Debrecenben is reklámozzák akcióikat. Úgy tudjuk,a változatlanul hagyott árak miatt Victor Ponta miniszterelnök ellenõrzést rendelt el a kereskedelmi szektorban,kormánya minél nagyobb körben szeretné érvényesíteni az adócsökkentést.

Sok kereskedõ lenyelte az áfacsökkentést

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Nem jellemzõ, hogy Nagyváradon tömegével vásárolnának be a magyarországiak, az utóbbi idõkben épp a fordítottja volt megfigyelhetõ. „Rendszeres, hogy átjárunk a berettyóújfalui Tescóba, az alapvetõ élelmiszerek többsége mindig olcsóbb” – mondta az Origónak egy helyi férfi.

Jól megy a határ menti hipereknek

Szerinte nemcsak Biharban, de Maros és Hargita megye városaiban is megszokott, hogya kiskereskedõk a magyar hipermarketek termékeit áruljáka mosószertõl a kenõmájasig, ezeket beszerzéssel, szállítási költséggel együtt is megéri Belsõ-Erdélyben forgalmazni.

A román kormányfõ ellenõrzést rendelt el a kereskedelmi szektorban

Forrás: AFP/Andrei Pungovschi

Victor Ponta szerint az áfacsökkentésre azért volt szükség, mertaz Európai Unióban a románok költik fizetésük legnagyobb hányadát élelmiszerre,ráadásul itt a legmagasabb az adóelkerülés is. A miniszterelnök már a romániai magyar párt, az RMDSZ kongresszusán utalt arra: hamarosan magyarországi vásárlók lephetik el a román boltokat.

Messze még a magyar áfacsökkentés

Bod Péter Ákos szerint két dologtól függ, hogy Magyarországon mikor csökkenhet az áfa:

  • az állami adóéhségtõl,
  • illetve az állam kiadási oldalától.

Ha a kiadási oldalon faragni tudna az állam, akkor az újraelosztás GDP-hez viszonyított arányát is csökkenteni lehetne. Az áfa esetében nyilvánvalóan túl vagyunk adóztatva,és ha a környezetünkben csökken az adóteher, akkor még kirívóbbá válik a magyar túladóztatás” – véli a közgazdász. Bod Péter Ákos szerint ez káros folyamatokat indíthat el a közös piacon belül, elég csak a megélénkülõ csempészetre gondolni.

Áfacsökkentésrõl – így az élelmiszerek áfájának a mérséklésérõl – akkor lehetne Magyarországon beszélni rövid távon, ha az összes többi adótípusnál nem lenne további kiesési veszély. Ennek éppen ellentmond az a tény, hogy a jövõ évi adótörvények szerint 2016-tól 1 százalékponttal, 15 százalékra csökken az szja. Ajövõ évi adótörvényekkel nemcsak az szja-csökkentést fogadták el, hanem azt is, hogy a sertéshús áfája 5 százalékra mérséklõdik január 1-tõl.

Egyszerre nem lehet mindent csökkenteni

Annak ellenére, hogy itt csak minimális csökkentésrõl beszélhetünk, a közgazdász szerint az államháztartás ezt az 1 százalékpontot is megérzi.A kormányzat már évek óta a személyi jövedelemadó csökkentése mögé állt be,és hosszú távon azt még lejjebb vinné. Az szja egy jól beszedhetõ és jelentõs adótétel, és ha az állam ezen az ágon nem jut elég bevételhez, akkor mindenfajta egyéb módon kell adót beszednie – például különadók formájában.

Románia áfacsökkentésben már Magyarország elõtt jár

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az áfacsökkentés kérdése részben makrogazdasági, részben politikai kérdés. Ha valaki azt gondolja az szja-ról, hogy annak az ideális mértéke nulla, akkor az összes többi adótételt az ideális mérték fölött kell tartania, mondta Bod Péter Ákos.

Az NGM szerint nincs rá keret

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az áfa kulcsának csökkentése a költségvetésre jelentõs és azonnali negatív hatással járna. „A kormány adópolitikájának fókuszában az élõmunkaterhek csökkentése áll. Ennek érdekében az adóztatás súlypontját a jövedelmeket terhelõ adók felõl fokozatosan a fogyasztási-forgalmi-környezetvédelmi típusú adók felé helyezte át” – válaszolta korábban az Origónak az NGM.

A tárca szerint csak az alapvetõ élelmiszerek áfakulcsának 5 százalékra csökkentése akár jóval 100 milliárd forint feletti éves áfabevétel-kiesést eredményezhet.„Az áfa csökkentésére legfeljebb célzottan, leginkább a gazdaság kifehérítésének, a feketekereskedelem visszaszorításának érdekében nyílhat lehetõség, és azokban a szegmensekben, amelyek nem okoznak költségvetési bevételkiesést” – közölte az NGM.

Talán késõbb

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy konferencián késõbb már arról beszélt, hogy még ebben a kormányzati ciklusban csökkenthetik a most 27 százalékos áfát.

Varga Mihály szerint a ciklus végéig csökkenhet az áfa

Fotó: Bielik István - Origo

Erre egyelõre nincs lehetõség, mert ez a legnagyobb bevételi forrása a költségvetésnek, mondta korábban az Origónak Török Zoltán, a Raiffeisen vezetõ elemzõje. Szerinte hiába megy jól a magyar gazdaság szekere, hiába nõ a fogyasztás,az áfacsökkentésnek jelenleg nincsen realitása.Az elemzõ szerint ez olyan mértékû bevételkiesést jelentene, ami jelenleg sem a gazdasági növekedéssel, sem más bevételek esetleges növelésével nem lehetne áthidalható.

Szakértõk szerint egyetlen százalékpontos áfacsökkentés nagyságrendileg 100 milliárd forintos bevételkiesést jelentene a költségvetésnek. Ha ezt meglépné a kormány, akkor lényeges mozgástérrõl kellene lemondania.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!