2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Utálja a légkondit? Kórházban a helye!Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-23 13:51:03
Ha kánikulai élményekre vágyik, felesleges drága utazásra befizetnie, elég, ha megbetegszik. A magyarországi kórházak körülbelül 70 százalékában ugyanis még mindig 40 fokban izzadnak a betegek és a dolgozók egyaránt. A mûtõkben és az intenzív osztályokon mindenhol van légkondicionálás, ám néhány intézményben annak is örülnek, ha gyógyszerre van pénz, a hûtést inkább függönyökkel és mosdatással oldják meg. Kánikulai kórházkörkép.

Jó ideje tart a hõség, és az elõrejelzések szerint csak vasárnap jöhet az enyhülés. Otthon is nehéz elviselni a meleget, de a szerencsésebbek egy-egy ventilátor vagy klíma segítségével könnyebben átvészelik az éjszakai harminc fokokat. Más a helyzet azonban, ha megbetegszünk.

Az Országos Kardiológiai Intézetben korszerûsítették az épületeket. Õk a szerencsésebbek

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A legtöbb magyarországi kórházban nem választás kérdése, hogy 40 vagy 24 fokban gyógyulunk. A megfelelõ hûtés hiánya évek óta probléma, betegek, hozzátartozók és dolgozók egyaránt szenvednek tõle, panaszkodnak miatta.

Ráhúzták a vizes lepedõt

„A múlt héten néhány napra be kellett feküdnöm egy vidéki kórházba, kibírhatatlan volt. Szegény ápolónõk vizes lepedõkkel próbáltak minket átmosdatni, miközben õk maguk is izzadtak” – mesélte egy beteg.

Aki mégis légkondicionált kórterembe kerül, annak vagy pénze van, vagy szerencséje. A magánkórházakban és az állami intézmények fizetõs részlegein általában nem okoz problémát a meleg. Nem így a többi helyen.

Sokszor az ápolóknak is megterhelõ a hõség

Forrás: MTI/Balázs Attila

Ha van pénz, nincs meleg

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) tájékoztatója szerint utoljára két éve végeztek átfogó felmérést a légkondicionálásról. Akkor 100 fekvõbeteg-ellátó intézmény összesen több mint 3 millió 200 ezer négyzetméter fûtött alapterületébõl körülbelül 600 ezer négyzetméter rendelkezett hûtéssel. Ez tehát a kórházak 20 százaléka, bár a kép nem pontos, hiszen az alapterületbe olyan helyiségek is beletartoznak – például raktárak – amelyeket nem kell hûteni.

Drága, de megéri

Az eltelt másfél évben valamennyit javult a helyzet, hiszen több új kórházi épületet is átadtak, ezekbe már mindenhol szereltek légkondicionálást. Ilyen például a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kecskeméten, ahol már csak a szakrendelõkben okoz gondot a kánikula, de ott sem sokáig.

A Nyíri úti kórházépület Kecskemét egyik büszkesége

Forrás: Google Maps

„A Nyíri úti új épület már eleve úgy épült, hogy legyen benne klíma, de máshova is beszereltük” – mondta az Origónak Svébis Mihály fõigazgató.

A szakember szerint ez nagyon megdobja ugyan a villanyszámlát, de mindenképpen megéri, ezért már a szakrendelõkben is tervezik a klímát.

A politikus is izzad

Ájuldoznak viszont a betegek és az orvosok is a szekszárdi kórház nõgyógyászatán – legalábbis Hadházy Ákos szerint, aki vasárnap a Facebookon kelt ki az áldatlan állapotok miatt. A Fideszbõl kilépett LMP-s politikus azt írta, hogy nemcsak a rendelõkben, de a nõgyógyászati mûtõben sincs légkondicionálás.

Az, hogy egy mûtõben 29-30 fokban dolgoznak az orvosok, teljesen nonszensz” – mondta lapunknak is Hadházy Ákos. „A feleségem is ott szült, a kórtermek ablakain még függönyök sem voltak, én vittem be neki egy autós árnyékolót, a pár napos újszülöttek pedig pelenkában vannak kifektetve a meleg miatt” – tette hozzá.

A szekszárdi Balassa János Kórház új épületszárnyában van klíma

Forrás: MTI/Beliczay László

Örülnek, ha gyógyszer van

A Tolna Megyei Balassa János Kórház fõigazgatója szerint ennek egyszerû oka van: az épület több mint százéves és annak is örülnek, ha gyógyszert tudnak venni.

„Sajnos, a kórházunkban valóban nincs mindenhol légkondicionálás, a létfontosságú helyeken azonban beszereltük. A nõgyógyászati mûtõben a klímaberendezés meghibásodása miatt egy napig valóban voltak problémák, de azóta kijavítottuk” – mondta Kondákor István.

A rossz anyagi helyzetben lévõ kórházban nemcsak a hûtés beszerelése jelentene óriási költséget, hanem az üzemeltetése is, hiszen rendkívüli mértékben megemeli az áramszámlát.

„Tisztában vagyunk vele, hogy ez nagyon kellemetlen, és mindenhogy próbálunk segíteni, de a kánikula szerencsére csak néhány hétig tart, a pénzt viszont fontosabb dolgokra, például eszközök beszerzésére kell költeni” – mondta a fõigazgató.

A mûtõkben kötelezõ a klimatizáció

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nem bírja? Legyen sebész!

Szekszárd mellett az egész országban kötelezõen írják elõ a hûtést a mûtõkben és más helyiségekben is. Az ÁEEK tájékoztatása szerint ide az egyes gyógyszer- és vérkészítmények tárolására szolgáló raktárak tartoznak. Egy operálóhelyiség hûtését természetesen nem ugyanúgy oldják meg, mint egy irodáét vagy akár egy rendelõét – errõl már Turcsán László, a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház mûszaki osztályának vezetõje mesélt.

Míg egy irodai légkondi a belsõ levegõt hûti és keringeti, a mûtõkben ez elképzelhetetlen lenne. A kórházak operálóhelyiségeiben mûködõ klimatizáció a külsõ friss levegõt megszûri és sterilizálja, majd befújja, ezután pedig visszaengedi a szabadba, így biztosítva, hogy semmilyen kórokozó ne jusson át a rendszeren. Ennek tisztítása bonyolult és drága, hiszen már egy szûrõcserénél is sterilizálni kell az egész berendezést.

Függöny mindig van

A Péterfyben egyébként valamivel jobb a helyzet, mint az ország többi részén, az orvosi szobákban és a rendelõkben is van klíma, a kórtermekben azonban csak elvétve. Utóbbi helyeken árnyékolással, függönyökkel próbálnak segíteni a betegeken.

A Péterfy rendelõintézetében egyelõre izzadnak a betegek

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hõszigeteléssel, árnyékolással és a nyílászárók cseréjével oldják meg a régebbi épületek hûtését a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban is. Rácz Jenõ fõigazgató szerint így legalább 10 fokkal hûvösebb van, mint a szabadban, de azért azzal persze õ is tisztában van, hogy 40 fokban ez sem ideális.

Az intézményben az elmúlt években jelentõs fejlesztéseket végeztek, az új épületekben mindenhol alapfelszereltség a klíma, és természetesen a mûtõkben és az intenzív osztályokon is mûködik a hûtés. A fejlesztésekre az intézmény 12 milliárd forintot nyert pályázatokon.

„A telephelyeken, például a pszichiátrián és a járóbeteg-ellátáson sajnos még mindig komoly probléma a kánikula” – mondta a fõigazgató.

Az ápolók mindent megtesznek, hogy a betegek ne szenvedjenek a melegtõl

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Igyon, és ne panaszkodjon

Ahol nincs légkondicionálás, ott egyelõre innovatív megoldásokkal próbálkoznak. Kivétel nélkül minden fõigazgató megemlítette, hogy kánikulában szellõztetnek, függönyöket szerelnek fel, átmosdatják a betegeket, és gyakrabban osztanak folyadékot.

Persze minden nõvérrel elõfordult már, hogy egy vadonatúj épületszárnyban éppen a túl erõs légkondicionálás miatt panaszkodott egyik-másik beteg. Hogy velük mi a teendõ? A nõvérkék szerint egyszerû. Vagy takarózzanak be, vagy kérjék át magukat egy hûtés nélküli kórterembe. Garantáltan nem fognak fázni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!