2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Már elérhetõek a felvételi pontszámokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-24 14:07:57
20 órától elérhetõek az idei felsõoktatási felvételi pontszámok.

www.felvi.hu oldalon közzétett adatok alapján államilag támogatott képzésben az egyik legmagasabb pontszám, minimum 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Ez a szám már ismert volt, ugyanis mindhárom szak azon 41 közé tartozik, amelyen korábban – tavaly decemberben – központilag meghatározták a ponthatárokat.

480 pont kellett a fizika-informatikus szakhoz

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyes osztatlan tanári képzésein rendkívül magas pontszámok szerepelnek, fizika–informatika szakos tanárképzésen például 480, olasz–magyar tanárszakon 478. A jogi karra 460 ponttal lehetett bejutni. A Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán pedig költségtérítéses képzésben is 451 pont kellett a bejutáshoz, az államilag támogatott képzéshez 460 pontot kellett elérni.

Emelkedtek a ponthatárok

Az orvos-, a fogorvos- és a gyógyszerészképzés ponthatárai is emelkedtek a tavalyi évhez képest a Semmelweis Egyetemen, öt karon 1910 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben - közölte az intézmény. Az általános orvosi karra 435, a fogorvosira 429, a gyógyszerészre 385, a gyógytornász képzéshez pedig 410 pont kellett idén.

105 ezren jelentkeztek

Az idén 105 ezer fiatal jelentkezett a felsõoktatásba. A legkedveltebb intézmény ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt, a második helyen a Szegedi Tudományegyetem végzett. Minden ötödik felvételizõ az ELTE-re adta be a jelentkezését, 8093 fõ kezdi meg itt tanulmányait szeptemberben, köztük 880 leendõ általános és középiskolai tanár. Több mint négyezer jelentkezõ nyert felvételt a Budapesti Corvinus Egyetem képzéseire.

Öröm vagy bánat?

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Független Diákparlament szerint sok hallgató csak mesés pontszámokat elérve juthat be a választott képzésre. Jancsó Zsombor, a szervezet elnöke csütörtökön Budapesten, a Pont Ott Parti pontváró rendezvény helyszínén tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt évek oktatáspolitikája azt eredményezte, hogy sok hallgató csak kiugróan magas pontszámokat elérve juthat be a választott képzésre, vagy milliós hiteltartozást felhalmozva végezheti el azt. A diákvezetõ szerint nem tudni, hogy az oktatáspolitika mi célt szolgál, de "Magyarország jövõjét biztosan nem". Közölte: szeretnék elérni, hogy a fiatalokat minél jobban vonják be az oktatásügyi szakmai munkába és döntéshozatalba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!