2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Újra reménykedhetnek a nem túl okos diákokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-30 12:51:07
Augusztus 10-ig és kizárólag elektronikus úton nyújthatnak be pótfelvételi kérelmet azok a diákok, akik "rendes" felvételivel nem jutottak be egyetemre vagy fõiskolára. Szinte csak tandíjas képzésre lehet jelentkezni.

A pótfelvételi eljárásban egyetlen felsõoktatási intézmény egyetlen képzését lehet megjelölni. Ilyen módon viszont csak önköltséges képzésre lehet bejutni, azaz a diákoknak tandíjat kell fizetniük, ha elkezdenek tanulni. Vannak kivételek: a magyar egyetemek, fõiskolák határon túli képzései, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései - ezekben az intézményekben pótfelvitelire is hirdettek meg államilag támogatott helyeket.

A pótfelvételiért is fizetni kell, az eljárás díja 5 ezer forint, ezt is augusztus 10-ig kell befizetni. Ha a felsõoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsõsorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elõ, akkor azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak idõpontját is.

Az idõ rövidsége miatt a vizsgára külön behívólevelet általában nem küldenek- olvasható a felvi.hu összefoglalójában.

A pótfelvételi keretében is meghirdetett szakokra nem lesz könnyebb bejutni, mert a ponthatárok nem csökkenhetnek a korábban kihirdetett szintek alá. Ha az adott szakot nem hirdették meg a rendes felvételi eljárásban, akkor az alkalmazható legalacsonyabb ponthatárokat jogszabály határozza meg.

Elõreláthatóan augusztus 26-án derül majd ki, hogy kinek sikerült pótfelvételivel bejutnia a felsõoktatásba.

A felsõoktatásba jelentkezõ 105 ezer diák közül idén mintegy 72 ezret vettek fel eddig, ami lényegében megegyezik a tavalyi arányokkal. Az összesen felvett 72 ezer diákból 55 800 jutott be állami ösztöndíjjal támogatott helyre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!