2022. augusztus 11. Csütörtök, Zsuzsanna.
 
Aki nyaral, többet költForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-30 13:17:06
Nyaralásra idén többet költenek a magyar családok, és aki megteheti, hogy elmegy otthonról, hosszabb idõt marad távol. Õk viszont elég kevesen vannak.

A magyaroknak kevesebb mint a fele nyaral idén - derült ki a Budapest Bank reprezentatív felmérésébõl. Nemrég hasonló eredményt hozott egy biztosító kutatása is. A bank azonban azt is megvizsgálta, hogy az a 48 százalék, aki el tud menni otthonról szabadsága alatt, egy nappal tovább marad távol a tavalyi évhez képest, és harmincezer forinttal többet is költ.

Az idei szezonban 8 napról átlagosan 9 napra emelkedett az üdülésre szánt idõ az elõzõ év azonos idõszakához képest. A nyaralás ideje jellemzõen július vagy augusztus. A Balaton és más belföldi célpontok népszerûsége mellett a tavalyi 16 százalékról idén 23 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik valamelyik európai tengerpart felé veszik az irányt - olvasható a bank MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Budapest Bank felmérése szerint a nyaralásra fordított összeg átlagosan a tavaly mért 118 ezer forinthoz képest idén elérheti a 151 ezer forintot is. Az eredmények szerint közel azonos azoknak az aránya, akik 50 000 forintnál kevesebbet tudnak pihenésre költeni, és azoké, akik 200 000 forintnál is többet szánnak a vakációra: 22, valamint 23 százalék.

A válaszadók 79 százaléka a spórolt pénzébõl fedezi a nyaralást, 6 százalékuk azonban kölcsönbõl finanszírozza az üdülés kiadásait, akiknek 4 százaléka rokonoktól, ismerõsöktõl kér pénzt, 2 százalékuk viszont gyorskölcsönt igényel, és ugyanennyien hitelkártya-keretüket növelik meg - közölte a bank.

Az otthonról vitt készpénz dominanciája továbbra is érezhetõ, azonban a bankkártyás fizetés is egyre inkább teret nyer, ugyanis az arányuk a tavalyi 17 százalékról idén 20 százalékra emelkedett - tették hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!