2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A munkaadók 84 százalékánál talált jogsértést az NGMForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-02 14:55:36
A vizsgált cégek többségénél találtak szabálytalanságot, a munkások több mint felét szabálytalanul alkalmazták, leginkább a feketefoglalkoztatás jellemzõ.

1036 vállalkozásnál razziázott a érintett a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Fõosztálya, a munkavállalói jogviszony tisztaságát ellenõrizték. A munkáltatók 84 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot, míg a munkavállalók 64 százaléka vagy nem volt megfelelõen bejelentve, vagy sérültek a munkavállalói jogaik.

Elterjedt a feketemunka

A fõosztály összefoglaló jelentésében kiemelték: a munkaviszony létesítésének, illetve az egyszerûsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésének elmulasztása miatt kellett a leggyakrabban intézkednie a hatóságnak. A bejelentés hiányát a vizsgálatban érintett 4500 munkavállaló 30 százalékánál tárták fel, az összes intézkedés 42 százaléka a feketefoglalkoztatás jogkövetkezménye volt.

Az építõiparban a legelterjedtebb a feketefoglalkoztatás

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A legtöbben az építõiparban és a mezõgazdaságban dolgoztak feketén. Az építõiparban gyakori volt a nyilvántartási kötelezettség megszegése. míg a munkaidõ nyilvántartására vonatkozó szabályok megkerülése fõként a kereskedelem és a vendéglátás, valamint a feldolgozóipar területén volt jellemzõ: a vizsgált cégek 11-12 százalékában követtek el ilyen jogsértést.

101 bírság

A munkaidõre vonatkozó szabályok (például az illegális túlóráztatás) megszegése szintén a kereskedelmet és a vendéglátást érintette leginkább, az összes ilyen jellegû jogsértés 28-35 százaléka ezekben a szektorokban történt. A jelentés szerint a szabálytalanságok egy része olyan súlyos volt, illetve ismételt szabályszegésnek minõsült, hogy 101 esetben munkaügyi bírságot szabhatnak ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!