2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A kormány örül, hogy kevesebbet költünk benzinreForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-11 11:09:37
Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nõtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent. A kormány szerint, ha kevesebbet költünk például üzemanyagra, akkor többet veszünk másból, és többet spórolunk.

Az árszínvonal mérséklõdésével növekszik a bérek és a nyugdíjak reálértéke, tehát a háztartások által elkölthetõ jövedelem, amely a fogyasztás élénküléséhez vezet: így reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH júliusra vonatkozó inflációs jelentésére. Az árak alakulásában fõként a harmadik rezsicsökkentés és az alacsony olajárak szerepe meghatározó, véli az NGM. A gyakorlatban ez például azt jelenti, emlékeztet a tárca, hogy

az alacsonyabb olajárnak köszönhetõen a fogyasztók rendelkezésre álló jövedelmük kisebb hányadát fordítják üzemanyag beszerzésére,ami egyéb fogyasztási cikkek vásárlását és a megtakarítások gyarapodását eredményezi.

Olcsóbb lett a cukor

12 hónap alatt, 2014. júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal nõttek, olvasható a KSH közleményében. Az élelmiszerek ára 0,9 százalékkal emelkedett, ezen belül nõtt többek között az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (15,4 százalék), az étolaj (5,5 százalék) és a tojás (5,4 százalék) ára, csökkent ugyanakkor a cukoré (12,0 százalék), a tejé (8,9 százalék), a sajté (7,9 százalék), valamint a liszté (6,4 százalék).

Olcsóbb lett a benzin

A szeszes italok, dohányáruk 3,9 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 1,9 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,3 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 1,0 százalékkal drágultak, miközben a ruházkodási cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklõdött. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, jármûüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 2,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belüla jármûüzemanyagok ára 8,4 százalékkal esett vissza.A háztartási energia ára átlagosan 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül az elektromos energiáé 5,7, a távfûtésé 3,4 százalékkal.

Olcsóbb lett az üzemanyag

Forrás: Getty Images/2008 /Cameron Spencer

Júniushoz képest nincs változás

Egy hónap alatt, 2015. júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan nem változtak. Az élelmiszerek ára 1,1 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,1 százalékos árcsökkenésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az elõzõ hónaphoz képest 0,3 százalékkal mérséklõdött. A legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal a szolgáltatások drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,9 százalékkal kellett többet fizetni. Kisebb mértékben, 0,3 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk és a tartós fogyasztási cikkek.

Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal nõtt, ezen belül a jármûüzemanyagoké 0,7 százalékkal. A háztartási energia ára nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!