2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Befékezett a magyar gazdaságForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-14 11:14:26
Magyarország bruttó hazai terméke 2,7 százalékkal nõtt a második negyedévben. Az elsõ negyedévi 3,5 százalékoshoz képest mérséklõdõ növekedési ütem hátterében elsõsorban a mezõgazdaság teljesítményének csökkenése áll - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A második negyedévben 2,4 százalékos volt a gazdaság teljesítményének emelkedése az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva az elsõ negyedévi 3,2 százalékot követõen.

A KSH adatai szerint a mezõgazdaság húzta le a második negyedévi GDP-adatot

Forrás: MTI/Mészáros János

Az elõzõ negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal nõtt a bruttó hazai termék volumene az idei második negyedévben az elõzõ negyedévi 0,6 százalék után.

Idén az elsõ félévben 3,1 százalékkal bõvült a gazdaság.Szõkéné Boros Zsuzsanna, a KSH fõosztályvezetõje elmondta: a növekedésben az iparon belül a jármûgyártás, illetve az elektronikai termékek gyártása volt a meghatározó.

Az ipar növekedése ugyanakkor kisebb mértékû volt, mint az elõzõ negyedévben – közölte.
A növekedési ütem mérséklõdésében szerepet játszott a mezõgazdaság teljesítményének csökkenése,amely már az elsõ negyedévben is 11,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Nem ezt várták

Az éves adatok alapján látható lassulás a mezõgazdaság gyengébb teljesítményének köszönhetõ – közölte Németh Dávid a K&H Bank vezetõ elemzõje.

A növekedésben pedig az ipar játszotta a fõszerepet. Az elemzõ szerint a 3 százalék körüli piaci várakozásoknál valamivel gyengébb a 2,7 százalékos adat.

Az elemzõk is jobb GDP-adatra számítottak

Forrás: Thinkstock

A szeptemberben megjelenõ részletes adatok megjelenéséig nehéz konkrétumokat mondani a második negyedéves teljesítményrõl.Az azonban valószínûsíthetõ, hogy a lakossági fogyasztás a szolgáltatások terén nem tudott jelentõsebben hozzájárulni a növekedéshez.Az alacsony hitelkiáramlásból arra is lehet következtetni, hogy a beruházások alacsony szintje is szerepet játszhatott a lassulásban.Az iparon belül feldolgozóipar és az építõipar teljesítménye hajtotta a gazdaságot.A korábbi negyedévekhez hasonlóan a második negyedévben az export is hozzájárult a bõvüléshez.

A második fél évben gyorsulás jöhet

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzõje szerint csak átmeneti lehet a GDP-növekedés lassulása. A Takarékban elemzõje is a lendület csökkenésért a mezõgazdaságot teszi felelõssé. Mivel számos termény esetében a terméseredmények még nem ismertek, nem kizárt, hogy egy késõbbi revízió során változik a GDP lefutása.

A GDP-t elsõsorban az ipar és építõipar kedvezõ teljesítménye húzta, míg a belsõ kereslet javulása miatt a szolgáltatói ágazatok többsége is jól teljesíthetett – tette hozzá Suppan Gergely.

A második félévben gyorsulhat a gazdasági növekedés, tekintettel a tavalyi gyenge második félévre is.Egy évvel ezelõtt ugyanis az egyik hazai autógyár két korábbi modelljének gyártását leállította, ami egyszeri kiesést okozott az ipari termelésben, így annak bõvülése az alacsonyabb bázis miatt jóval erõteljesebb lehet.

Suppan Gergely szerint a GDP azért is nõhet majd a második negyedévben, mert tavaly a harmadik negyedévben váratlanul megtorpant a háztartások fogyasztásának emelkedése, míg idén a foglalkoztatás és a reálbérek növekedése és a devizahitelek elszámolása miatt a fogyasztás további fokozódására számít.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!