2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A NAV-tól nem tudhatjuk, mennyit ártott a vasárnapi boltzárForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-18 12:33:32
Nem lehet a vasárnapi zárva tartás hatásairól érdemleges következtetéseket levonni a z online pénztárgépek adataiból. A NAV-nál vezetett forgalmi adatok ugyanis tartalmazzák a kiskereskedelemben, vendéglátásban és a szállásadásban mûködõ pénztárgépek adatait is.

A NAV-nál nincsenek elkülönítve a pénztárgépek adatai. Az adóhatóság tehát nem tudja megmondani, hogy a regisztrált forgalom épp az éttermekben vagy a boltokban változik. Ezt maga az NGM írta közleményében, amivel a Nol.hu állításaitpróbálták cáfolni. A lap keddi cikke azt állította, hogy a vendéglátás és a kiskereskedelmi adatok összemosása azt eredményezte, hogy sokkal szebbnek tûnt a szektor helyzete a március közepén hatályba lépett vasárnapi boltzár után.

Ha nincs bolt nyitva, akkor étteremben ehetünk

Az NGM állítása szerint a NAV-nak nincs elkülönített adata a kiskereskedelmi forgalom alakulására. A vendéglátással együtt azonban nincs értelme vizsgálni az adatokat, hiszen az éttermek és szálláshelyek nincsenek zárva vasárnap. Sõt a vasárnapi boltzár még pozitívan is hathatott ezekre a szektorokra, tompítva a kiskereskedelmi forgalomban megfigyelhetõ változást.

5 szuper étterem a Balaton északi partján, amit egyszer próbálj ki!

Forrás: Bakos étterem

A KSH becslései maradnak

A pénztárgépek adataiból tehát nem lehet messzemenõ következtetéseket levonni. Ezek után tehát a KSH becslései maradnak, de ezekben egy sor olyan elem van (bázishatás, piacfehéredés), amelyek miatt nem lehet pontosan megbecsülni a boltok vasárnapi zárva tartásának a hatását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!