2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Pofon Józsefvárosban, lánykérés a Kossuth téren - ez történt augusztus 20-ánForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-21 13:11:23
Az esõs idõ ellenére országszerte százezreket vonzottak az augusztus 20-i programok. A tûzijáték incidens nélkül ért véget, a józsefvárosi ünnepségekrõl ugyanez már nem mondható el, a VIII. kerületben egy pofon is elcsattant. Az ünnepi beszédekbõl egy politikus sem hagyta ki a bevándorlás témakörét, még Erdõ Péter esztergom-budapesti érsek is errõl beszélt a Bazilika elõtti szentmisén. A Kossuth téri tisztavatás viszont lánykéréssel végzõdött.

Nagy tömeg figyelte Budapesten a tûzijátékot, amely pontosan este fél 9-kor kezdõdött, a Márti dala dallamaira. Késõbb Rúzsa Magdi és Lajkó Félix is zenélt, a hangszórókból versek szóltak. Idén új helyszín volta Szabadság híd. A Citadelláról két helyen mintegy háromezer, a Magyar Honvédség két pontonjáról nagyjából 7500, a Lánchídról és a Szabadság hídról mintegy 1000-1500 rakétát lõttek fel.

Incidens nélkül ért véget az ünnepség

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kevesebben voltak, mint egy éve

Este fél hét körül már elkezdett gyûlni a tömeg a rakpartokon, de láthatóan kevesebben voltak a tûzijátékon, mint tavaly. Valószínûleg a hideg tehetett róla, de a Batthyány téren feleannyian voltak, mint 2014-ben,és a Parlamentnél is foghíjas volt a tömeg, pedig sokan vidékrõl utaztak a fõvárosba, hogy megnézzék a látványosságot.

Kevesebben voltak, mint egy éve

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tömeg már kilenc körül elkezdett hazaszivárogni, de sem rendõrség, sem pedig a mentõk szerint nem történt rendkívüli esemény, a tûzijáték békésen véget ért. Legfeljebb az árak miatt morogtak sokan. A Várkert Bazárnál 2200 forintot kértek egy kiflibe rakott házi kolbászért. A langalló valamivel olcsóbb volt, 500 forintért lehetett kapni. Egy család 10 ezer forint alatt biztosan nem tudott megvacsorázni, ennek ellenére mindenhol hosszú sorok álltak.

Új helyszín volt idén a Szabadság híd, de kevesebben voltak, mint tavaly

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Körbehordták a Szent Jobbot

A Szent Jobb-körmenet halad a Zrínyi utcában

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ünnepi szentmise a Szent Jobb-körmenettel zárult. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaõrség hordozta, elõtte vonultak a körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki konferencia tagjai, utána Erdõ Péter, a közjogi méltóságok és állami tisztségviselõk, majd a plébániák zarándokcsoportjai.

Megkezdõdött a szentmise

Orbán Viktor kormányfõ és Áder János köztársasági elnök részvételével megkezdõdött az ünnepi szentmise a budapesti bazilika elõtt. A misét Erdõ Péter esztergom-budapesti érsek celebrálja.

Az ünnepi szentmisén Erdõ Péter a bevándorlásról is beszélt

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Szent István-bazilika elõtti téren Erdõ Péter arról beszélt, hogy a Magyarországra érkezõ emberek ezrei „új és új kérdések elé állítanak mindannyiunkat”. Ma már mindenki elismeri, hogy hatalmas, nemzetközi méretû folyamatról van szó – mondta a bíboros –, amely "messze meghaladja akár az egyéni lehetõségeinket, akár országunk képességeit és méreteit. Olyan jelenséggel állunk szemben, amelynek teljes mélységét, okait, hatásait nem ismerjük, talán nem is tudjuk megismerni."

Politikusok is részt vettek az ünnepi szentmisén

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ekkora Szent Koronát még nem látott

Az ország legnagyobb Szent Korona-installációját avatták fel Szarvason, a Mini-Magyarország makettparkban.

A koronán található kereszt csaknem egyméteres

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A szimbólum 3,5 méter átmérõjû, a parkban a történelmi Magyarország közepét jelképezõ dombon, lábakon áll, a dombbal együtt mintegy 7 méter magas. A koronán található kereszt csaknem egyméteres.

Lánykérés a tisztavatáson

A Kossuth téren kérte meg barátnõje kezét egy frissen avatott hadnagy. Kovács Mártonnak legjobb barátai álltak sorfalat. Gréta igent mondott.  

Gréta nem sejtette, hogy megkérik a kezét

Forrás:Dévényi Veronika/ HM Zrínyi Média kft.

Új szobrot kapott Szent István

Szent István királyt ábrázoló szobrot avattak az államalapítás ünnepén Nyékládházán. Az alkotás a római katolikus templom kertjében, a Szent István utca végében található. A szobrot Gönczi Róbert helyi fafaragó mester készítette és ingyenesen ajánlotta fel a településnek. A Szent Istvánt ábrázoló alkotást Ternyák Csaba egri érsek szenteli fel és a város elsõ köztéri szobra lesz.

Lázár a bevándorlókról beszélt

Az illegális bevándorló, aki délrõl és keletrõl az ország felé és azon keresztül Európa felé tart, nem ellenség, de teher –fogalmazott Lázár János Hódmezõvásárhelyen. A Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a városi ünnepségen azt mondta: kérdés, hogy elbírja-e az ország és Európa ezt a terhet.

Lázár János Szent István mellett a bevándorlókról is beszélt Hódmezõvásárhelyen

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Lázár János szerint két válasz van: a szép és az igaz. Azok, akiket nem nyomaszt az ország vezetésének terhe, azt mondják, jöjjenek, „majd a kormány és az ország gondoskodjon róluk, közben csökkentse az adókat, emelje a béreket, építsen utat, iskolát, kórházat”. Õk azonban nem a magyarok érdekeit tartják szem elõtt – mondta.

Balhé a józsefvárosi ünnepségen

Botrányba fulladt a Józsefvárosi Önkormányzat augusztus 20-i megemlékezése. Az ünnepi mûsor alatt ugyanis egy nagyjából 50 fõs csoport tüntetett volna a kormány és Kocsis Máté bevándorlásellenes politikája ellen.

Húsz, kidobó kinézetû ember azonban elállta az útjukat, és megakadályozta õket abban, hogy részt vegyenek az ünnepségen, sõt, szóváltás után megütöttek egy idõs nõt – írja az Index.

Pásztorok lepték el a Várat

A rossz idõ ellenére is sokan látogattak ki a budai Várban megrendezett Mesterségek Ünnepére. A csütörtöktõl vasárnapig tartó rendezvény középpontjában idén a pásztorok élete áll, a díszvendég pedig Spanyolország.

Az idén 29. alkalommal megtartott programra nyolcszáz kézmûves jött el, és

több mint ötven látványmûhelyben lehetett eltanulni az egyes mesterségek fogásait.

Jól eldugták az ország tortáját

Egy bútoráruház mögött, az Óvoda téren találta meg tudósítónk Salgótarjánban az ország tortáját "Nem volt könnyû eljutni idáig, de megérte, a torta nem geil, viszont ízes" – mondta elsõ kóstolásra az Origo munkatársa a barackpálinkás-karamelles édességrõl.

Késõbb részletes beszámolót adunk, amibõl nem maradhat ki az ország cukormentes tortája sem, amiben szintén a barack dominál.

Így néz ki az ország karamelles-barackpálinkás tortája

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Nem kellett persze Salgótarjánba utazni, ha finomságra vágytunk:

az ország tortáját a Várkert Bazárban is megkóstolhatták az érdeklõdõk. 

Risztov Éva olimpiai bajnok úszó vágta fel elsõként az ország tortáját az augusztus 20-i nemzeti ünnepen

Forrás: MTI/Kallos Bea

Kevéssel dél elõtt a tortavágással nyílt meg az Ízek utcája a Bazár elõtt, a kézmûves és gasztronómiai vásáron a Honvédség Tessedik mézes körtetortája is megtalálható volt.

Ez pedig a Tessedik mézes körtetorta, a Honvédség saját cukrászremeke

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Átadták a Szent István-rendet

Polgár Judit sakkozó és Eötvös Péter zeneszerzõ kapta meg idén a Szent István-rendet. A legmagasabb állami kitüntetést az államfõ adta át a Sándor-palotában, az ünnepségre eljött Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyûlés elnöke is.

Polgár Judit is megkapta a legmagasabb rangú állami kitüntetést

Forrás: Polgár Judit

Áder János a díjátadón arról beszélt, hogy a kitüntetettekmindketten közösség- és nemzetformáló erõvel bírnak, példájukkal neveltek, világraszólót alkottak, és ezzel az országnak is dicsõséget szereztek.

A Szent István-rendet 2011-ben, Orbán Viktor miniszterelnök elõterjesztésére alapították meg, a Mária Terézia által 1764-ben alapított Magyar Királyi Szent István-rend megújításaként, és

rögtön ez lett a legmagasabb állami elismerés is.

Elázott a virágkarnevál

Zuhogó esõben vonultak végig Debrecenen a 46. virágkarnevál résztvevõi, a helyi idõsek szerint még

sosem volt ilyen hideg, zimankós idõ a karnevál napján.

Az esõ miatt a szervezõk is változtattak a programon: a zenész és táncos mûvészeti csoportok rövidített útvonalon léptek fel, és csak a Kölcsey Központig tartott a menetük.

A debreceni Szent Anna Plébánia virágkocsija nyerte a 46. Debreceni Virágkarnevál fõdíját

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Õket követték késõbb a virágkocsik, amik az eredeti útvonalon haladva a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterére érkeznek meg.

Verõcén már szerdán ünnepeltek

Verõcén szokás szerint már augusztus 19-én megünnepelték augusztus 20-át. Szerda este tûzijátékkal, vízi fényfüzérrel készültek az államalapítás napjára.

Lampionos felvonulás a Dunán, Verõcén

Forrás: Zirig Árpád

Díjesõ a Pesti Vigadóban

Egyetemi kutatók, egyházi, méltóságok, de edzõk is állami- szakmai kitüntetéseket kaptak a Pesti Vigadóban.

Az  elismeréseket – így a Magyar Érdemrend Nagy- és Középkeresztjét – Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere adta át többek között  Beer Miklósnak, a Váci Egyházmegye püspökének, Perner Ferenc sebésznek és Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredzõnek, olimpiai ezüstérmes kajakozónak. 

A díjazottak teljes listáját a Terasz portálon találja meg.

Már látogatható a Parlament

Tíz órától nyílt napot tartottak az Országházban, a látogatók délután ötig nézhették meg a díszlépcsõházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát.

Egy kisfiú a díszõr kardját tartja az Országházban az augusztus 20-i nemzeti ünnepen tartott nyílt napon

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Valahogy túléltük

"Amióta a magyar állam létezik, mindig saját erejébõl védte és építette újra önmagát."

A pokol kapui nyíltak meg elõttünk,

"de túléltük és átvészeltük a tatár dúlást, török hódoltságot és két világégést is"  – mondta ünnepi beszédében Áder János.

A köztársasági elnök szerint mindez õseink és nagyszüleink erõfeszítéseinek köszönhetõ, a romokból emelték fel újra az országot, és mindig kivívták függetlenségüket.

Minden megváltozott

Áder János azt mondta, hogy a NATO-csatlakozás, az európai uniós tagság azt az illúziót keltette, hogy biztonságban vagyunk, Európát és országait nem fenyegeti veszély – de az utóbbi években szinte minden megváltozott.

Tíz éve még nem gondoltuk volna, hogy a hidegháború veszélye visszatér Európába, hogy a globális felmelegedés miatt háborúk törhetnek ki, és hogy egy lator terrorista állam születhet, sakkban tartva a fél világot – sorolta az államfõ.

A saját erõnkbõl

Hozzátette, azt sem hitte volna senki, hogy

menekültek százezrei vonulhatnak át majd Magyarországon.

Áder szerint ezekben a változó, bizonytalan idõkben létkérdés, hogy ismét saját erõnkbõl megvédjük  a magyar államot. "Nem kerülhetjük ki ezt a felelõsséget, és szakítanunk kell a közönnyel. Rajtunk múlik, hogy ellenállunk a közösséget fenyegetõ veszélyeknek" – összegzett Áder János.

Ez nem átjáróház

Magyarország a hazánk, és nem átjáróház, a valódi menekültek számíthatnak segítségre, de nem tûrjük el, hogy embercsempész családok hamis ígéretekkel szerencsétlenek ezreit indítsák útnak Európába – hangsúlyozta ünnepi tisztavató  beszédében Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter szerint ezek a csempészek nem tisztelik a hazát, kijátsszák azokat is, akik megbíztak bennük.

Hozzátette, a honvédség esküjéhez híven teljesíti a határvédelmi feladatokat, a katonák az eddigi leghosszabb hõségriadó alatt is kitartóan dolgoztak.

A határzárnak köszönhetõen törvényes keretek közé tereljük az illegális bevándorlást

– ígérte a miniszter.

Hende Csaba beszélt a katonai életpályamodellrõl és az 50 százalékos illetményemelésrõl, amibõl már 30 százalékot már megkaptak a honvédek. A tárcavezetõ szerint a mostani válságos idõkben, amikor Közel-Keleten egy "vallási fanatizmusban tobzódó terrorállam" bontakozik, még fontosabb az ország fennmaradásáért dolgozni és harcolni.

Felvonták a lobogót

Az esõs, hideg idõ miatt nem sokan jöttek el a rendezvényre, nagyjából ezer ember nézelõdik az esernyõk árnyékából, kordonok mögött. Eközben a díszõrség engedélyt kapott Áder Jánostól az állami lobogó felvonására, a Himnusz dallamára emelték fel a zászlót.

Áder és Kövér megérkezett

Trombitaszó kíséretében érkezett meg Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök a Kossuth térre, az esõtõl nedves kövezeten felálltak az avatandó tisztjelöltek szakaszai.

94 tisztet avattak fel ünnepélyes keretek között a Parlament elõtt. 

Áder János a díszsorfal elõtt a Kossuth téri tisztavatáson, 2014. augusztus 20-án

Forrás: Bielik István Origo

Hétvégi a menetrend

A csütörtöki állami ünnep és a pénteki pihenõnap miatt a BKK járatai hétvégi menetrend szerint közlekednek. Hétvégi és ünnepi menetrendet használ a MÁV is:

augusztus 21-én és 22-én (pénteken és szombaton) az ünnepnapi, augusztus 23-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. 

A MÁV teljes kapacitását bevetve készült az augusztus 20-ai rendezvényekre, amelyekre vidékrõl is több tízezren érkeztek
Fotó: Bielik István - Origo

A társaság a teljes jármûállományát bevetette, felkészülve az ünnepséggel járó megnövekedett forgalomra.

Nyitva-zárva

A hosszú hétvége kihat a boltok nyitva tartására: csütörtökön az üzletek többsége zárva volt, ez alól csak néhány virágbolt, éjjel-nappali és benzinkút jelentett kivételt.

Pénteken és szombaton a boltok a szokott nyitva tartással üzemelnek,a nagyáruházak este tízig is elérhetõek, vasárnap viszont már ismét minden üzlet zárva lesz a már megszokott, de nem kedveltrend szerint.

Nem jön ítéletidõ

Bár a hét elején Budapesten leszakadt az ég, csütörtökön nem kell tartani a 2006-oshoz hasonló ítéletidõtõl: az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése alapján változóan felhõs idõre számíthatunk a fõváros környékén, és pár órára kisüthet a nap is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!