2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A túl sok munka növeli a gutaütés kockázatátForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-23 11:46:37
Lényegesen nagyobb eséllyel kapnak gutaütést azok, akik sokat dolgoznak egy nemzetközi kutatás szerint.

Heti ötvenöt vagy annál több munkaóra esetén egyharmaddal nõ a stroke kockázata azokhoz képest, akik csak 35-40 órát dolgoznak hetente - derült ki egy nemzetközi elemzésbõl, amely 25 hasonló tudományos tanulmányt foglalt össze és elemzett ki.

A Lancet címû szaklapban megjelent eredmények nem egy új kutatáson alapultak, hanem már meglévõ vizsgálatok adatainak újraelemzésébõl születtek.

A 49 órás munkaidõ már kockázatos

A kutatók a különbözõ leterheltség hatását vizsgálták a szívbetegségek és a stroke-ok gyakoriságára. Csaknem 529 ezer férfi és nõ egészségének alakulását követték végig hosszú távon stroke és 604 ezer résztvevõét akut szívbetegség tekintetében.

Az elemzés szerint a heti 35-40 munkaórához képest a 41-48 órát dolgozók esetében tíz százalékkal, tehát statisztikailag elhanyagolható mértékben nõtt a gutaütés kockázata,49-54 órás munkaidõ esetében azonban már 27 százalékos volt a növekedés.

A koronáris szívbetegségek tekintetében ugyanakkor még a leginkább leterhelt csoport esetében is csak 13 százalékkal nõtt a kór kialakulásának kockázata.

Forrás: PhotoAlto/Téo Lannié

Változtatni kell

"A munkakörülmények közegészségügyet befolyásoló nagyon fontos tényezõk. Bizonyos meghatározó körülményeket nehéz megváltoztatni, ilyen például a földfelszín alatti munka, a klíma és a káros anyagok hatása.

A munkaidõ hossza azonban az ember saját döntése.Ha a hosszú munkaórák veszélyt jelentenek az egészségre, akkor meg kell találni a lehetõséget a helyzet változtatására"- írta Urban Janlert, a svádországi Umeai Egyetem kutatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!