2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Fõiskolás hallgatók lesznek a határvadászokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-26 12:39:11
Nem kapnak tûzparancsot a határzár õrizetére rendelt határvadász századok, az viszont nem teljesen világos, mi a feladatuk. Papp Károly országos rendõrfõkapitány szerint a 2106 határvadász - harmaduk rendõrtiszti fõiskolás hallgató - csökkentheti a menekültáradatot anélkül, hogy az ország más részein „biztonsági deficit” alakulna ki.

Az év eleje óta 140 ezernél több illegális határátlépõt fogtak el, és ez a szám nem látszik csökkenni, ezért van szükség a 177 kilométeres szerb-magyar határszakasz védelmének megerõsítésére a fizikai és a jogi eszközök mellett élõ erõvel is – magyarázta a kormány döntése alapján a határvadász századok koncepcióját kidolgozó Papp Károly országos rendõrfõkapitány.

A határzár elsõ szakaszát közmunkások és katonák építik

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nincs tûzparancs

Nem kaptak ésnem is kapnak tûzparancsot a határvadász századok tagjai– emelte ki a tábornok. Megjegyezte: a rendõrségi törvény vonatkozik majd rájuk, az abban meghatározott kényszerítõ eszközöket alkalmazhatják. Speciális fegyverzettel e célra nem látják el õket, viszont visznek például vízágyút Szegedre – a fõvárosi és a kiskunhalasi mellett ez lesz a harmadik állomáshely.

Rendõrtiszti fõiskolások

szeptember végére teljes, 2106 fõs létszámmal felálló határvadász századokat részint a Készenléti Rendõrség hat határvadász bevetési osztálya és a megyei rendõrkapitányságok bevetési osztályai alkotják, de 876 próbaidõs rendõrt is bevonnak.Õk valójában a rendõrtiszti fõiskolás hallgatók, korlátozott jogkörökkel – magyarázta a tábornok.

Helikopter, kutya, ló

A határvadászok helikopteres, kutyás és lovas megerõsítést is kapnak,ha pedig szükséges, akkor az állomány 3600 fõsre is felfejleszthetõ. A tábornok jelezte, a határvadászok miatt nem alakulhat ki biztonsági deficit az ország más területein, bár elismerte, hogy a megyei bevetési osztályok elvonása miatt túlórázni minden bizonnyal kell majd, de ezt ki is fizetik.

A Frontex is küldött 52 embert Magyarországra

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Megerõsítik a Nemzeti Nyomozó Iroda migrációs fõosztályát is 90 fõvel, valamint a Csongrád megyei rendõrkapitányság is kap még 25 embert. A rendõrség együttmûködik a menekültkérdésében a környezõ országok hatóságaival, továbbá az Europollal, és az uniós határõrizeti ügynökségtõl, a Frontextõl is kapott 52 embert.

Vizsgálják a felvételt

A tábornok nem kívánta kommentálni az AP hírügynökség videofelvételét, amelyen egy egyenruhás egyszerûen kinyitja a migránsok elõtt a határra telepített kerítésbe épített egyik kaput, és áttessékeli õket. Papp Károly szerint nem is biztos, hogy az egyenruhás rendõr volt, mindenestre megvizsgálják a  felvételt.

A tábornok talányos választ adott az Origo kérdésére, miszerint a több ezer kivezényelt határrendésznek pontosan mi lesz a feladata, ha az illegális határátlépõk 99 százalékát amúgy is elfogják. Azt mondta,nyomozni biztosan nem fognak, az más szerv dolga, õk csak igyekeznek csökkenteni a menekülthullámot.Az nem igazán derült ki, hogy pontosan miként.

Korlátozott jogkör

Ráadásul – mint kiderült – a próbaidõs, fõiskolás állomány tagjainak csak korlátozott intézkedési jogköre lesz. „Mindig az adott helyzet, a rendõr vagy a bevetési csoport parancsnoka dönti el, milyen kényszerítõ eszközt használnak és milyen intenzitással”- válaszolta a tábornok a menekültekkel szembeni esetleges fellépést firtató kérdésre.

Még nem jön a hadsereg

A jogi környezet egyelõre nem ad lehetõséget a hadsereg bevetésére,de ha változik ez a helyzet, akkor a rendõrség együttmûködik majd - mondta egy kérdésre válaszolva az országos rendõrfõkapitány. Azt is elmondta, hogy kedden este személyesen tett jelentést a nemzetbiztonsági kabinet tagjainak a menekülthelyzetrõl és a határvadászok általa kidolgozott koncepciójáról.

Ahol nincs kerítés, ott folyamatos lesz a jelenlét

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Elhangzott: ott, ahol fizikai okok miatt nincs kerítés, például a vasúti síneknél, felkészült a rendõrség arra, hogy akár jelentõsen is megnõ az illegálisan a schengeni határt átlépni kívánó menekültek száma. Ezeken a szakaszokon folyamatos a jelenlét, hõkamerával, éjjelátóval, szolgálati kutyával megerõsítve – mondta a tábornok.

Jelenleg a kerítésnél 1007 határrendész teljesít szolgálatot a két érintett megyében, valamint további 300 embert más megyékbõl rendeltek már ki eddig is melléjük. Õket egészítik ki majd hamarosan a határvadászok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!