2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Ez az iskolakezdés fájni fogForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-27 10:15:05
Négyezerrel kevesebb gyerek ül be az iskolapadba szeptember 1-jén. A szülõk többségének hatalmas anyagi megterhelés a tanévkezdés. A hitelszakértõ szerint a szeptember nem váratlan esemény, próbáljuk meg hitelfelvétel nélkül megúszni a becsengetést. Kiszámoltuk, hogy a két-három gyerekes családoknak akár 200 ezer forintba is kerülhet a beiskolázás.

Megdöbbentem a számla láttán, amit a papírboltban kaptam. Rengeteg dolgot kellett venni az elsõs fiamnak, mondta az Origónak István, aki kétgyermekes apuka. Táskát még nem is vettünk, de már jócskán több tízezer forint felett tartunk. Még jó, hogy most a kicsinek már a tankönyvért nem kell fizetni.

Nekem két lányom van 10 és 13 évesek. Táskát évente kell vennünk, mert elhasználódik, mesélte Csaba. A füzetekben már megy a divatozás, a lányoknak lovas, naplementés, virágos kell, ez ugyan a végösszeget nem dobja meg sokkal.Ingyen tankönyvet viszont idén mi nem kapunk.

Ennyibe kerülnek az iskolakezdéshez legszükségesebb dolgok

Forrás: Origo

Egy táska ára 3500 forinttól akár 40 ezer forintig is terjedhet. A jó minõségû táska egyébként 2-3 évet is kibír. A füzetek, a tolltartók, a festékek, a füzetboksz és iskolatáska árában a pénztárcánk szab határt. Na meg az, ha nemet tudunk mondani a gyereknek a barcelonás vagy Hello Kitty-s iskolatáskára, aminek az ára elég borsos, akár 40 ezer forint is lehet.Egy háromgyerekes családnak akár százezer forintnál is többe kerülhet az iskolakezdés. 

Ez nem váratlan esemény

Gergely Péter a Bankrácio.hu hitelszakértõje az Origónak azt mondta, a többgyerekeseknek okoz problémát a szeptemberi iskolakezdéssel járó extra kiadás.Jellemzõen 200 ezer forint körüli hitelt vesznek fel 2-3 éves futamidõre. 

Már az ovisokat is érdekli a sok színes füzet

Forrás: MTI/Beliczay László

A szakember óvatosságra inti a hitelfelvevõket, személyi kölcsön helyett inkább a folyószámla-hitelkeret lehet jobb megoldás. Gergely Péter az iskolakezdési pénzügyi anomáliák kiküszöbölésére a hitelkártyát sem javasolja. A pénzügyi szakember szerint az iskolakezdés nem váratlan dolog, fel lehet rá készülni, mert a gyerekenként 30 ezer forintot azért év közben ki lehet valahogy gazdálkodni.

Öt hónapig spórolunk a sulikezdésre

A Budapest Bank tavalyi felmérése szerint gyerekenként az iskolakezdés átlagosan 58 ezer forintba kerül. A megkérdezettek 80 százalékának komoly anyagi megterhelést jelent a gyerekek iskoláztatása.A családok a beiskolázás elõtt átlagosan öt hónapig takarékoskodnak. Minden hatodik szülõ tartja elképzelhetõnek, hogyhitelt kell felvennie szeptemberben a gyereke beiskolázása miatt. A BB felmérése szerint egy egyetemistára 124 ezer forintot, egy középiskolásra 64 ezer forintot, az általános iskolásokra pedig 48 ezer forintot költenek a tanévkezdés miatt. A legnagyobb terhet a ruházat, a lábbeli és a taneszközök és a tankönyvek beszerzése jelenti: ezek teszik ki a költségek 70 százalékát.

Színes ceruzából alsó tagozatban sok fogy

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szülõk az iskolakezdéshez a munkahelyükrõl is kaphatnak iskolakezdési támogatást. A munkáltatók cafeteriaként 2015-ben maximum gyerekenként 31 500 forintot adhatnak.

Az önkormányzatoknál az iskolakezdési támogatás már nem jellemzõ. Schmidt Jenõ, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta, bár adatuk nincs arról, hogy hány önkormányzat nyújt segítséget a szülõknek a beiskolázáshoz, ez inkább már csak a kistelepüléseken mûködik. A nagyobb települések ezt a támogatást nem tudják kigazdálkodni a saját adóterhükre.

Neten is vásárolunk füzetet

Az Extreme Digital eladási statisztikái szerint júliusban a duplájára nõnek az iskolaszerek eladásai, szeptemberre pedig megnégyszerezõdnek az eladások az év többi hónapjához képest. Egy átlagos vásárló 3 ezer forintért vesz iskolaszereket a neten. A legtöbben színes ceruzát, iskolatáskát, és füzeteket vesznek. Meglepõ módon az elemes ceruzahegyezõk is népszerûek. A vásárlók 58 százaléka házhoz szállítással rendel.

Tarolnak a multik

Az Auchanokban 2500 féle tanszer, tolltartó és iskolatáska között válogathatnak a vásárlók. A termékpaletta tovább bõvült az egy évvel ezelõttihez képest, az árak azonban nem emelkedtek – közölte az Auchan.

Az iskolakezdés sok szülõnek okoz fejfájást

Forrás: MTI/Beliczay László

Egy elsõs diáknak a minden elõírt iskolaszert – iskolatáskát, tolltartót, füzeteket, borítókat, kötelezõ írószereket, tornazsákot-tornacipõt – tartalmazó felszerelést 20 000 forintért össze lehet állítani, míg ugyanez márkás termékekbõl akár a duplájába is kerülhet. Az áruházakban tapasztalt pedagógusok is segítenek a listával a kezükben bolyongó szülõknek.

A Tesco áruházakban nagyjából 6 millió darab füzet, 100 ezer iskolatáska fogy az iskolakezdés idején. A Tesco azt írta az Origónak, a kreatív választékukat megerõsítették, ezért a tavalyi forgalmat megduplázzák. A színes ceruzákból 150 ezer darabot értékesítenek, míg az eladott golyóstollak száma eléri a 450 ezret, grafitceruzából pedig nagyjából 350 ezer fogy.

Négyezerrel kevesebb elsõs

Szeptember 1-jén 74 121 elsõs ül be a padokba, ez négyezerrel kevesebb, mint tavaly - derül ki a Klik adataiból. Az általános és középszintû oktatásban több mint 748 ezer diák tanul. A 2015/2016-os tanév kedden kezdõdik. A tanítási napok száma száznyolcvanegy nap lesz. Az elsõ tanítási félév január 22-ig tart.

Könyv csak befizetett csekk ellenében

A tankönyvárakról annyit lehet tudni, hogy a Pécs-Gyárvárosban lévõ Szieberth Róbert Általános Iskola és Alapfokú Mûvészeti Iskola már a honlapjára kitette a tankönyvcsomagok árát. Az iskola azt írja, az elsõ három osztályban a tankönyv mindenkinek ingyenes. Negyedikben 9-11 ezer forint a tankönyvek ára, ötödikben és hatodikban is 11 ezer forint, hetedikben 13 ezer forint, nyolcadikban pedig 4-6 ezer forintos tankönyvcsomagárakra számíthatnak a szülõk.

A szegedi Orczy István Általános Iskolának a honlapján augusztus végén az az információ jelent meg, hogy a fizetõs diákoknak csak a csekk bemutatása után adják oda a könyveket.

Az iskola gyorsan törölte ezt a bejegyzést az oldalról

Forrás: Orczy János Általános Iskola, Szeged

Az iskola igazgatója, Kádár Mihályné az Origónak azt mondta, ezt az infót már törölték a honlapról, mert bár a könyvek sértetlenül megérkeztek, a csekkeket még nem kapták meg a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-tõl. Minden diáknak odaadjuk a könyveket, és szeptember 15-ig kell azok árát a szülõknek kiegyenlíteniük – mondta az igazgató.Szegeden a nyolcadikosok tankönyvcsomagja 15 ezer forintnál is többe kerül, Pécsett viszont 6 ezer forint körül van. 

2013-hoz képest 35 százalékkal lettek olcsóbbak a tankönyvek. A könyvcsomagok átlagosan 12 ezer forintba kerülnek – közölte a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.

A bevásárlóközpontok már augusztus elsõ heteiben elkezdik árulni a tanszereket

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár azt mondta, a beiskolázott gyerekek 63 százaléka ingyenes vagy támogatott formában kapja a tankönyveket, és továbbra is megmarad rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultaknak, a nagycsaládosoknak, a tartósan beteg gyermeket nevelõknek az ingyenesség vagy a támogatás.

Gólyatábor és szekrénybérlés

És akkor jöjjenek az egyéb költségek is. Szilvi mesélte az Origónak, hogy fia most kezdi a gimnáziumot,a gólyatábor miatt már augusztusban 26 ezer forinttal karcsúbb lett a pénztárcája. 

A menzáért is 7-10 ezer forint között kell fizetni

Forrás: Origo

A szeptemberi menza árát is már augusztus végén be kell fizetni. Attól függõen, hogy a gyerek csak ebédel, vagy reggelit és uzsonnát is kap, ez is 6-10 ezer forintos kiadás. A tanszerek, táska és tankönyvek mellettmég a szekrénybérlésért is fizetni kell a gimiben, aminek a 4 éves díja 15 ezer forint, ha évente fizetnénk, 4-6 ezer forint lenne. Szilvi a két gyerek tankönyveire több mint 30 ezret fizet, a két BKK-bérlet is havi 7 ezer forint. "Sok dolgot megveszek elõre, már júliusban, hogy ne egyszerre kelljen nagy összeget kiadni" – mondta az Origónak Szilvi.

Ági azt mesélte, hatodikos fiaszeptember második hetében 35 ezer forintért ötnapos „kötelezõ” erdei táborba megy.És akkor még tízezres nagyságrendû kiadás lehet, ha a gyereknek mobiltelefont kell venni, vagy az elsõsnek íróasztalt, széket és asztali lámpát. A gyerekek többségére a tavasszal hordott farmer már nem megy rá. A cipõbe sem tudja már belepréselni a lábát. A ruházkodásra is több tízezret kell költeni az õszi hónapokban.

Egy ergonomikus íróasztalért 50-150 ezer forintot is elkérnek

Forrás: Thinkstock

És még az osztálypénzzel is sokkolnak majd mindenkit a szeptemberi szülõi értekezleteken. Osztottunk-szoroztunk, és bizony nem egyedi, hogy a többgyerekes családoknak a gyerekeik beiskolázása 200 ezer forintba is kerülhet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!