2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Százezrek csökkenthetnék törlesztõjüketForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-28 11:14:21
Az idei év a devizahitelek forintosításától (volt) hangos. Ennek köszönhetõen közel 300 ezer forintban felvett lakáshitel helyzete szorult háttérbe, miközben a kamatcsökkentések és a bankpiaci verseny fokozódása hatalmas változásokat hozott. A Bankmonitor.hu oldal számításai szerint az átlag hitelfelvevõ egy jó döntés eredményeként 900 ezer forintot spórolhat meg. Mutatjuk hogyan!

Ma 277 ezer olyan lakáshitel szerzõdés létezik Magyarországon, amelyet eredetileg is forintban vett fel az adós (és nem államilag támogatott kamatozással bír). Ezen hitelesek helyzete is hatalmas mértékben átalakult. Míg az USA-ban gyakorlatilag nemzeti sport a hitelek folyamatos kiváltása (2015 elsõ negyedévében a folyósított jelzáloghitelek 63 százaléka hitelkiváltást szolgált!) egy jobb ajánlattal, addig hazánkban ezzel csak egy szerény kisebbség él. A többség tehát lemarad a kamatcsökkentések révén megjelent új lehetõségekrõl.

Hogyan spórolhatunk 900 ezer forintot egy átlagos lakáshitelen?

Az átlagos, forintban felvett (3,8 millió forint 20 éves futamidejû 2008-as szerzõdésû) lakáshitel aktuális törlesztõrészlete 32 ezer forint körül alakul (3,2 millió forintos tõketartozás, 7,5 százalékos kamat, valamint 13 éves hátralevõ futamidõ esetén). Ezzel szemben az öt legjobb hitelkiváltási célú ajánlat átlaga ennél 6 ezer forinttal alacsonyabb, ami 18 százalékos havi megtakarítást jelent.


A közel 20 százalékkal alacsonyabb részletnek számos elõnye van:

  1. A legkézenfekvõbb, hogy a jól irányzott hitelkiváltással a hátralevõ futamidõ során 900 ezer forinttal kevesebbet fizetünk vissza a banknak, mint az eredeti hitel esetén.
  2. Mindemellett mivel megnövekszik a pénzügyi mozgásterünk, ezért dönthetünk úgy is, hogy a hitelkiváltás segítségével megspórolt havi 6 ezer forintot lakástakarékpénztári megtakarításba fektetjük. Ráadásul ezzel a befektetéssel garantáltan 10 százalékot meghaladó hozamra is szert tehetünk. Az itt összegyûjtött pénzünket pedig késõbb elõtörlesztésre (a hiteltartozás csökkentésére) vagy egyéb lakáscélra, például felújításra is fordíthatjuk.

A háttérrõl: mégis hogyan alakult ki ez a helyzet?

Az elmúlt 3 évben két lépcsõben, 7 százalékról egészen 1,35 százalékra apadt az alapkamat. A csökkentés legnagyobb nyertesei közé tartoznak a forint lakáshitelesek. Legyen szó korábban felvett vagy új folyósítású hitelrõl, mindkét csoporthoz tartozó átlagos kamatszintek a kamatvágásokkal párhuzamosan mérséklõdtek.

 

Míg kezdetben (2013-ban) alig 1 százalékponttal voltak olcsóbbak az új folyósítású hitelek a már törlesztés alatt lévõ hiteleknél, addig az idei év elejére ez a különbség közel duplájára, 2,11 százalékra emelkedett. A két kamatszint közötti különbség növekedésének egyik meghatározó tényezõje pedig az, hogy a bankok az újonnan felvett hitelek után a korábbi kamatfelárakhoz képest már alacsonyabb marzsot számítanak fel.

Ha például valaki évekkel ezelõtt referenciakamathoz kötött hitelt vett fel, akkor az õ hitelének kamata a referenciakamat – 3, 6, 12 havi BUBOR – mozgásának megfelelõen változik. Ennek köszönhetõen ugyan azótaa csökkenõ kamatszintet a hitel kamata lekövette, a kedvezõ változást még tovább lehet azonban fokozni egy hitelkiváltással.Ugyanis a referenciakamaton felül a korábban folyósított hitelekhez képest már kevesebb felárat kell az adósnak fizetnie. Anno 6 százalék feletti felár sem volt ritka, míg most a legjobb ajánlatok már rendszerint 3 százalék alatti kamatprémiummal érhetõek el.

A következõ lépésben – a deviza alapú hitelek forintosításának és a kamatszint helyreállításának a hatására – ugyan drasztikusan szûkült ez az eltérés, azonban az „eredetileg" is forintban eladósodott hitelesek törlesztõrészlete ennél csak jelentõsen kisebb arányban csökkent. A legkedvezõbb esetben is nagyságrendileg az alapkamat változásának mértékével csökkenhetett a hitel kamata, így az év eleji 8,2 százalékos szintrõl 7,5 százalékra redukálódhatott a kamatteher.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!