2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nyolcezer új szót kell megtanulniForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-03 19:08:56
Rugalmasabb, pontosabb, követhetõbb lett, nyolcezer új szót tartalmaz, de nem hoz jelentõsebb változásokat a magyar helyesírás szabályainak tizenkettedik kiadása. A Magyar Tudományos Akadémia szerint még ma valamennyi köznevelési intézménynek eljuttatják a változások gyûjteményét online formában.

Két év türelmi idõ

Sipos Imre, az Emberi Erõforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelõs Államtitkárságának helyettes államtitkára közölte, hogy még ma valamennyi köznevelési intézménynek eljuttatják a szabályzat változásainak gyûjteményét online formában. "Elvárásunk, hogy a változásokat mihamarabb építsék be a tanításba" - szögezte le, hozzátéve, hogy legalább kétéves türelmi idõt biztosítanak az új szabályzat számonkérésében.Az érettségi vizsgadolgozatokban a 2016/2017-es tanév tavaszi vizsgaidõszakáig mindkét kiadás szerinti helyesírást el kell fogadni.A már megjelent tananyagokat nem kell átdolgozni, de az új tankönyvek már az új helyesírás szabályai szerint fognak megjelenni.

Nem törvény, hanem ajánlás

Prószéky Gábor, az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a helyesírási szabályzat nem törvény, hanem ajánlás, mint például az illemszabályok. "A helyesírási rendszer nem cél, hanem eszköz, amely az akadálytalan nyelvhasználatot kell, hogy szolgálja" - mondta a nyelvész. Hozzátette, hogy a helyesírási rendszer nagyszabású átdolgozása megnehezítené a mindennapi írásgyakorlatot.Nem lett volna értelme például megszüntetni az ly használatát, mert problémák inkább az egybe- és különírással szoktak lenni.

A mostani szabályzatban rugalmasabb, pontosabb, követhetõbb lett, nyolcezer új szót tartalmaz, de nem hoz jelentõsebb változásokat.

Néhány fontos szabály

  • Az ingadozó kiejtésû h végû szavak -val, -vel és -vá, -vé ragos alakjait ezentúl kétféleképpen lehet írni.
  • Nem kötelezõ az elseje, elsejei szóalakok számjegyes írásakor a j-t kiírni
  • Megengedõbb a szabályzat a három szóból álló, hat szótagnál hosszabb szavak kötõjelezésével és a bizottságok, rendezvények nevének írásával kapcsolatban is.
  • Nem változott az a szabály, amely szerint a toldalékolás következtében egymás mellé kerülõ három azonos mássalhangzó kettõzött betûre egyszerûsödik (például orral), tulajdonnevek esetében azonban már nem lesz érvényesíthetõ (Mariann-nal, Tallinn-nak, Szerelmes szonett-tel).
  • Tulajdonnevek toldalékolásában a képzõszerû utótagokat (-fajta, -féle, -szerû) nem úgy kell írni, mint a képzõket, hanem úgy, mint az összetételi utótagokat, az ésszerût felváltja például az észszerû.

A szabályzatot nemcsak nyomtatva, hanem az összes lehetséges elektronikus platformon is publikálják. Okostelefonos applikációk szeptember végéig jelennek meg, de az új szabályzat alapján mûködik már a www.helyesiras.mta.hu tanácsadó portál is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!