2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Igent mondhat a gumilövedékre pénteken a FideszForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-03 19:13:00
A ma kezdõdõ kétnapos rendkívüli ülés második napján, pénteken fogadhatja el az Országgyûlés a menekültügyi törvénycsomagot, benne a gumilövedék használatának engedélyezését.

Tucatnyi, a "tömeges bevándorlás kezelésére" hivatotttörvénymódosításról szavaz pénteken az Országgyûlés. A javaslatok mind a szigorítás irányába mutatnak.Bûncselekmény lenne a határzáron való átkelés vagy a kerítés megrongálása - mindkettõ kitiltással járna.De a csomag része az a változtatás is, amely alapján a jövõben nem minõsülne lõfegyverhasználatnak a gumilövedék.

Válsághelyzetben szinte bármit

Speciális jogköröket kapnak a hivatalos szervek tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelése esetén, ha elfogadja az Országgyûlés a kormány által bejelentett, majd - részben a kabinet, részben a Fidesz-frakció által - benyújtott javaslatokat.

Gulyás Gergely jelezte, élnének a lehetõséggel

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt pedig Gulyás Gergely, az Országgyûlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke nem titkolta, hogy ha - várhatóan szeptember közepén - életbe lépnek az új szabályok, akkor a kormány él is a lehetõséggel.

Ha elfogadják a szigorítást, ez már bûncselekmény lesz

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A válsághelyzet kihirdetése után például a határ védelmére vezényelt katonai egységek használhatnának gumilövedéket, mert az már nem minõsülne lõfegyverhasználatnak. Mint azt Hende Csaba honvédelmi miniszter közölte, közvetlen tûzparancsot továbbra sem adnának ki.

Bemehetnek bárki lakásába

Nemcsak a gumilövedék nem minõsül majd fegyverhasználatnak, hanem "a pirotechnikai eszköz, a könnygázgránát használata, továbbá az elfogó háló lõfegyverrel vagy az e célra szolgáló, egyéb kilövõ eszközzel történõ célba juttatása".

Kiterjesztett hatáskört kapnának a rendõrök is

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az egyik módosító szerint a rendõrség kiterjesztett jogkörében az egyenruhásoknak joga lenne tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben - járványügyi intézkedés indokával - bármilyen útvonalat vagy közterületet elzárni, nyilvános és közforgalmú intézmények mûködését korlátozni.

Továbbáválsághelyzetben a rendõr jogosult lesz magánlakásba - hatósági nyilatkozat nélkül is - belépni, behatolni,ha mondjuk "Magyarország területén jogellenesen tartózkodó személy felkutatása" a célja, és azt gyanítja, hogy ilyen ember van a lakásban.

Új helyzet, új módszerek

A tervezett jogszabályok bûncselekménnyé nyilvánítanák, és azonnali kiutasítással szankcionálnák az illegális határátlépést, illetve a határzár megrongálását. Ezt azt jelenti, hogy esélyük sincs a menedékjogra azoknak, akik a 177 kilométeres magyar–szerb határon felállított határzáron keresztül próbálnak bejutni az országba.

A jövõben a menekültek nagy része el sem juthatna a Keleti pályaudvarig

Fotó: Polyák Attila - Origo

Teljesen új módszert tervez a kormány a migránsok elhelyezésére is, amivel megszûnne a menekültek utazása az országon belül. A javaslat szerinta határ közvetlen közelében, a Belügyminisztérium által kijelölt helyeken tranzitzónákat hoznának létre,és ide kerül mindenki, amíg el nem bírálják a menekültkérelmét. Ez a gyorsított eljárás miatt néhány napot jelent.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!