2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Szinte semmire nem lesz elég a nyugdíjaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-15 20:58:47
Mintegy havi 50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak azok a középkorú adózók, akik egész életükben minimálbérre voltak bejelentve, vagy kényszervállalkozóként dolgoztak ekkora jövedelem mellett, derül ki az Aegon Magyarország felmérésébõl.

Az Aegon felmérésébõl kiderül, hogy érdemes idõben tervezni és rendszeresen félretenni a nyugdíjas évekre, hogy jelentõs életszínvonalbeli romlás ne következzen be.

A második negyedévi jegybanki statisztikák azt mutatják, hogyMagyarországon jelenleg 1,77 millió tagja van az önkéntes magánnyugdíjpénztáraknak,a kezelt vagyon pedig 1053 milliárd forintot tesz ki.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hiller Szabolcs, az Aegon Magyarország vezetõ tanácsadója elmondta: nyugdíjra még a magasabb jövedelmi kategóriába tartozó ügyfelek is szívesen tesznek félre, mivel vonzó az állam által garantált húszszázalékos adójóváírás - írja a Magyar Hírlap.

Az elsõ fél évben mintegy 12 milliárd forintnyi díjbevétele származott a biztosítóknak az adókedvezmény mellett kínált nyugdíjbiztosításokból.

Az érték csaknem eléri a tavalyi egész éves, 12,7 milliárd forintos mennyiséget - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének adataiból. A nyugdíjbiztosítási üzletben az öt legnagyobb piaci szereplõ súlya megközelítette a 62 százalékot.

Nagyon kevesen tesznek félre

Magyarországon a legtöbb 65 év feletti lakos szinte kizárólag az állami nyugdíjra bízza magát, és a lakosságnak mindössze3 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítássalOTP Önkéntes Nyugdíjpénztár számításai szerint.

Forrás: Creaturesareteachers.co.uk

Nagy Csaba, a pénztár ügyvezetõ igazgatója arra figyelmeztet, hogy ezzel az emberek kiszolgáltatják magukat a társadalmi és gazdasági trendeknek, ezek pedig jelenleg nem mutatnak kedvezõ képet, hiszen egyre kevesebbeknek kell eltartani egyre több nyugdíjast.

Kiszolgáltatott helyzet

A Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2013-ban készített elemzése szerint Magyarországon a nyugdíjasok bevételeinek több mint 86 százalékát az állam által kifizetett nyugdíjjáradék teszi ki, és ezzel az aránnyal a magyar nyugdíjasok vannak leginkább kiszolgáltatva az állami nyugdíjrendszernek.

Az OECD-felmérés szerint Magyarországot Luxemburg, majd Belgium követi a listán, mindkét országban 81 százalék körül alakult az állami juttatások aránya, míg az OECD-országok átlaga 58,5 százalék.

Nagyon kevesen tesznek félre nyugdíjas éveikre

Forrás: Vinoth Chandar/Flickr

Míga magyar nyugdíjasok bevételeinek csupán 2 százalékát teszik ki a különbözõ nyugdíjcélú megtakarítások,például a nyugdíjpénztári járadékokból származó bevételek, addig az OECD-tagországokban ez az arány átlagosan több mint 17 százalék.

A megtakarítások és az állami juttatások mellett a harmadik fontos bevételi forrás a 65 év felettiek számára a nyugdíj után is folytatott munka.Magyarországon a nyugdíjasok bevételeinek 12 százaléka származik ilyen munkából, vagyis a legtöbb nyugdíjas nem vállal, vagy nem tud munkát vállalni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!