2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Ilyen az új húszezres, a régit még másfél évig lehet használniForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-26 11:43:41
Pénteken új húszezrest bocsát ki a jegybank. A forgalomban csak december 14-tõl jelenik meg. Addig felkészítik az ATM-eket és az automatákat a fogadására. A régi bankjegyeket 2016 végéig lehet majd használni. Elsõ ránézésre biztos mindenkinek a színe fog feltûnni. Deák Ferencnek nem túl elõnyös ez az élõhalottakra jellemzõ kékeszöld.

Az új húszezres mérete nem változik, az elõoldali képen továbbra is Deák Ferenc portréja látható, a színe azonban eltér az eddigiektõl. Kékeszöld:

Az új húszezres

Forrás: Origo

Így lett ilyen színû a húszezres

Valójában a bankjegy elõoldala többszínû, az oldal széléig kifutó alapnyomattal és háromszínû képnyomattal készült, amelynek összhatása kékeszöld.

Jelenet a Nyugat + Zombik képregénybõl

Forrás: Nyugat + Zombik/Facebook

Elsõként a legtöbbször hamisított tízezres cseréjét kezdte meg a jegybank 2014-ben. Ennek cseréje 2017-ben fejezõdhet be teljesen, de gyorsan elterjedt a forgalomban. A húszezres a harmadik leghamisítottabb, de a második legelterjedtebb bankjegyünk a tízezres után.

Az új kékeszöld húszezres bankjegy csak decemberben jelenik majd meg a forgalomban. December 14-tõl folyamatosan terjedhet el, de egy év alatt valószínûleg szinte teljesen lecserélõdnek majd a bankjegyek, mert a régi húszast 2017-ben már nem lehet használni.

A párnacihában felejtett húszasokat azonban még ez után három évig beváltják a postákon és a bankfiókokban. Az MNB pedig 20 évig vállalja majd, hogy a régi bankjegyet újra váltja.

Jobban észre lehet venni, ha hamis

Az MNB sajtóeseményén elmondták, hogy az új húszezresen sokkal több kitapintható elem van. Ezért könnyebben fel lehet ismerni a hamisítványokat, akár eszközök nélkül is. Új hologramot és több mozgatással és "átnézéssel" azonosítható elemet is tettek az új húszezresre.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

UV fényekben már több színben látszanak a biztonsági elemek. A bankjegy sétáló párja például egyszerre zöld és sárga is. A sajtótájékoztató után ezt is és az összes más új elemet is megnézheti az MNB honlapján. Következõnek a kétezres, majd az ötezres újulhat meg, pontos idõpont azonban ezek bevezetésére nincs.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!