2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Legvidámabb barakkból maffiaállam lett Magyarország, véli a híres íróForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-26 11:47:25
Magyarország a Göteborgi Könyvvásár díszvendégeként, 162 négyzetméteres standon fogadja a látogatókat a vasárnapig tartó nemzetközi mustrán.

Alice Bah Kuhnke svéd kulturális miniszter a könyvvásár megnyitóján hangsúlyozta: egy könyv olvasása az életet megváltoztató élmény lehet, ezért is fontos a szólás szabadsága. "Ha bárhol a világon korlátozzák a szólás szabadságát, mindannyian érintettek vagyunk" – fogalmazott, hozzátéve, hogy az utóbbi években egyre több aggasztó jelenség tapasztalható e téren világszerte. Alice Bah Kuhnke felidézte, hogy néhány napja a szerb–horvát határon járt, ahol olyan élményeket szerzett, amelyeket sosem felejt majd el. Közösen kell felelõsséget vállalni a menekültekért – figyelmeztetett.

Legvidámabb barakkból maffiaállam

Masha Gessen orosz-amerikai író, emberjogi aktivista, aki Alice Bah Kuhnkéval együtt nyitotta meg a könyvvásárt, felidézte, hogy gyermekkorában a Szovjetunióban Magyarországot tartották "a szocializmus legvidámabb barakkjának", most azonban szerinte olyan Oroszországhoz hasonló jelenségek figyelhetõk meg, mint a "maffiaállam, az erõsödõ kormányzati korrupció", miközben véleménye szerint például a zsidók és a romák zaklatásoknak vannak kitéve. Két dolog abszolút halálos a szólásszabadságra: ha állandó zaklatások közepette és állandó szégyenben kell élni – vélekedett a jogvédõ, aki szerint a magyar irodalom virágzott az utóbbi években, de ez rövid távú csoda lehet, mert "ez a légkör halálos".

A nacionalizmus csúf arca

Illugi Gunnarsson, a könyvvásárra kiemelt vendégként meghívott Izland kulturális minisztere szerint a menekültek áradata próbára teszi Európát, miközben felütötte a fejét a nacionalizmus csúf arca és ezzel az intolerancia, a kirekesztés, Európának azonban meg kell óvnia évszázadok óta õrzött kulturális sokszínûségét. A mûvészet a legjobb eszköz a közös értékek, a különbözõségek elfogadásának kommunikálására – emelte ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!