2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Biceg a menzareform: sok debreceni gyerek nem eszi meg, amit a menzán kapForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-26 11:52:27
Debrecen – Szeptembertõl egészségesebb, de sok gyerek szerint ízetlen az étel. Debrecen polgármestere úgy véli, lépni kell az ügyben.

Egészségesebb és a korábbinál változatosabb reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak a gyerekek a bölcsõdékben, óvodákban, iskolai menzákon szeptembertõl. Egy rendeletmódosítás eredményeképp a korábbinál kevesebb sót, cukrot és fûszert használhatnak a fõzéshez, gyümölcs és zöldség viszont több kerül majd az asztalra. A cél, hogy a fiatalok egészségesen táplálkozzanak. Hadat üzentek a káros mesterséges alapanyagoknak, így például már nem lehet porból krumplipürét készíteni, nem lehet egészségtelen adalékanyagokat hozzátenni az ételekhez.

Sokak szerint kevésbé ízletes az ebéd

Sokak szerint kevésbé ízletes az ebéd

 

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár korábban azt mondta, szeretnék, ha a fiatalok hozzászoknának az egészséges táplálkozáshoz. Hozzátette, évrõl évre nõ a túlsúlyos, magas vérnyomással, vagy akár cukorbetegséggel küzdõ gyerekek száma, de az új rendelet segítheti, hogy egy egészségesebb generáció nõjön fel.

A menzareform azonban nem zökkenõmentes, Debrecenben sem. Úgy tudjuk, nagyon sok gyerek nem eszi meg az új szabályok szerint fõzött ételt. A menzareform téma volt a városi közgyûlés ülésén is.

Herpelger Róbert, a Jobbik önkormányzati képviselõje arról beszélt, sok szülõ kereste meg a tanévkezdés óta azzal, hogy „ehetetlen” lett az étel a menzákon.

Herpelger Róbert kérdezte a városvezetést

Herpelger Róbert kérdezte a városvezetést

Mint elmondta, „számos nagymama, nagypapa, szülõ megy pogácsával a gyerekek elé, mert egyszerûen éhen maradnak.” A képviselõ azt kérdezte a városvezetéstõl, mi lehet a megoldása a problémának.

Papp László polgármester válaszában elmondta, gyakorló apaként lánya óvodájában õ is találkozott már a problémával. A polgármester a vízilabdacsapat szezonindító sajtótájékoztatója után beszélt is a csapat fõszponzorának, a Sodexónak az ügyvezetõjével.


Papp László szerint lépni kell

Papp László szerint lépni kell

„Lehet, hogy jogszabály-módosítást kell kezdeményezni az ügyben. A gyerekek megszoktak egy ízvilágot otthon, mi, a szülõk meggyõzõdésünk szerint egészségesen tápláljuk õket,. Aztán elmennek az iskolába, s nem kapják meg ezt az ízélményt, így éhesen jönnek haza. Épp ezért ezzel a kérdéskörrel foglalkoznunk kell. Ezt jeleztem is az országgyûlési képviselõinknek, és az illetékes minisztériummal is fel fogjuk venni a kapcsolatot” – hallhattuk a polgármestert. „Só nélkül, fûszerek nélkül egy magyar gyerek nem szívesen fogyasztja el az ebédet, ezzel nem nagyon lehet mit csinálni, ez így van, úgyhogy természetesen teszünk lépéseket” – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!