2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Magyarország félmilliárd euró hitelt vesz fölForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-28 19:21:59
500 millió eurós hitelszerzõdést írt alá Baranyay László, az Európai Beruházási Bank alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Magyarország legutóbb 2015 júniusában kötött egy 500 millió euró (158 milliárd forint) összegû hitelszerzõdést az Európai Beruházási Bankkal (EIB) egy 1 milliárd eurós keret részeként, három uniós program megvalósításához kapcsolódva. A 2014–2020-as programozási idõszakra az EIB most egy újabb, 1,5 milliárd euró összegû hitelkeretet biztosít Magyarországnak, további négy uniós program megvalósításához kapcsolódó beruházások támogatására. A hitelt ebben az esetben is több részletben, külön-külön hitelszerzõdések révén veheti igénybe Magyarország. Az elsõ hitelszerzõdés összege 500 millió euróról szól, ezt az összeget 3 éven belül használhatja fel Magyarország az uniós projektek társfinanszírozására, írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Varga Mihály és Baranyay László félmilliárd euró hitel felvételérõl szóló szerzõdést írtak alá

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Négy operatív program

Az EIB hitelkerete a 2014–2020-as programozási periódus négy operatív programja, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs (GINOP), Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP), Terület- és Településfejlesztési (TOP), valamint az Emberi Erõforrás Fejlesztési (EFOP) operatív program keretében megvalósuló projektek központi költségvetési kiadásainak refinanszírozását fogja biztosítani.

Erre költik majd

A tárca azt is közölte, mire megy majd a pénz: a hitelkeret felhasználása az európai uniós programokkal összhangban hozzá fog járulni a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bõvítéséhez, munkahelyteremtõ beruházások támogatásához a szabad vállalkozási zónákban, ipari parkok fejlesztéséhez, illetve barnamezõs iparterületek megújításához, mindezek mellett továbbá turisztikai szervezetek fejlesztését, illetve nemzeti turisztikai marketing- és keresletösztönzõ program megvalósítását teszi lehetõvé. Továbbá lehetõség nyílik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésre kiemelten a városi területeken, gazdaságélénkítõ és népességmegtartó településfejlesztésre. A hitelkeret elõsegíti a megváltozott munkaképességû emberek munkaerõ-piaci integrációját, romák foglalkoztatásba ágyazott képzését, ifjúsági programok támogatását, továbbá gyermek sürgõsségi, baleseti ellátás fejlesztését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!