2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Így állíthatja meg az idegesítõ Facebook-videókatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-29 18:34:51
A Facebook nemrég új funkciót élesített, melynek lényege, hogy az oldalra feltöltött videók automatikusan elindulnak. Ez sokakat idegesít, de szerencsére nem lehetetlen gátat szabni neki. Elmondjuk, miként, és azt is, hogy elsõre miért aggasztó a közösségi portál szokatlan megoldása.

Mi sem értjük, hogyan, de a Facebooknál valamiért úgy gondolták, hogy jó ötlet lesz automatikussá tenni az oldalra feltöltött videók lejátszását. Az újítás bevezetése óta minden olyan felvétel, amelyet feltöltenek az oldalra, elindul, amint a felhasználó odaér hozzá az üzenõfalon.

A mögöttes filozófia tehát kérdéses, különösen, mert ez a funkció nagyon idegesítõ lehet.

Amikor csak el akarunk olvasni egy bejegyzést, vagy megnézni egy képet, irritálónak hathat a látóterünkben mocorgó videó. Ráadásul a funkció mobilalkalmazásban is aktív, ahol a kéretlenül betöltõdõ felvételek könnyen lefogyaszthatják a mobilnetet.

A megoldás szerencsére nem olyan bonyolult, lássuk!

Böngészõben a legegyszerûbb

Amennyiben valaki böngészõbõl szeretne megszabadulni a videóktól, úgy a jobb felsõ sarokban található kis fordított háromszögre kattintva, a Beállítások menüben teheti meg ezt.

A gomb egy új felületre dob, ahol a Videók menüben lehetkikapcsolni a "Videók automatikus lejátszása" funkciót.

Böngészõben a legkönnyebb kikapcsolni az automatikus lejátszást

Forrás: Origo

Mobilokon sem ördöngõsség

Androidos telefon vagy táblagép esetében sem sokkal bonyolultabb a helyzet. A Facebook app jobb felsõ sarkában látható, három vonal által szimbolizált legördülõ menüben a legfelsõ, App Settings gombra kell rányomni.

Ott a "Videos play automatically" opciót kell "Off"-ra tenni,ha többet nem kérünk a maguktól elinduló felvételekbõl. Lehetõség van viszont egy Wi-Fi only pontot is választani, ebben az esetben csak wifikapcsolattal indulnak el a videók, óvva így a felhasználó internetegyenlegét.

Androidon így lehet átállítani a videókat, balról jobbra, képernyõrõl képernyõre

Forrás: Origo

Az iPhone tulajdonosoknál már hosszabb ideje él az automata videók átka.

Náluk ugyanúgy lehet változtatni a beállításokat, ahogyan eddig: a Beállítások menüben kell megkeresni a Facebook alkalmazást és ott átállítani az automatikus videolejátszást.

Ezt nem is akartam látni

Érdekes problémát vet fel ugyanakkor az automatikus videolejátszás. Ugyanis, bár a Facebook ügyesen szûri az oldalra nem illõ tartalmakat, megeshet, hogy a moderálás késik, a felhasználó pedig belefut egy olyan videóba, amit jobb lenne nem látnia.Mondjuk gyûlöletbeszédbe vagy pedofil tartalomba.

A Facebook fellép a tiltott tartalmak ellen, de nem mindig elég gyors

Forrás: ANP/AFP/Roos Koole

Szerencsére jogi szempontból az egyszerû internetezõ biztonságban van ezektõl az anyagoktól. Sokkolhatják, az biztos, a megtekintés azonban nem elkövetési magatartás, azaz nem feltételez szándékot a felhasználó felõl.

Olyan ez, mintha valaki mellettünk ordítozna uszító jelszavakat- ettõl még nem kerülhet bajba senki.

Nehéz napok a Facebookon

A Facebooknak egyébként meggyûlt a baja a technikával a napokban. Tegnap több mint egy órán át állt az oldal, szeptemberben pedig ezelõtt még kétszer halt le a közösségi portál. Az Facebook moderálási irányelveivel Németországnak vannak gondjai, azok ugyanis túl lazák, és módot adhatnak a gyûlölködésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!