2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A magyar nõi vállalkozók képzettebbek az uniós átlagnálForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-06 17:43:51
A nõi foglalkoztatottak között a vállalkozók aránya 2015 elsõ félévében 10 százalék volt az uniós tagállamokban, 8 százalék Ausztriában és 7 százalék Magyarországon. Hazánkban a nõi vállalkozók a legnagyobb arányban joggal, könyveléssel, számvitellel és szépségápolással foglalkoznak. Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke a nõi vállalkozások szerepét elemezte.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumának elnöke és a nemzetgazdasági miniszteri nõi foglalkoztatási tanácsadója a nõi vállalkozások szerepét elemezte Magyarország, Ausztria és az Unió gazdaságában és foglalkoztatásában Az üzlet nagyasszonyai Bécsben címmel magyar üzletasszonyoknak rendezett külgazdasági napon.

A nõi foglalkoztatottak között 7 százalék a nõi vállalkozók aránya

Forrás: Thinkstock

A 40 feletti nõk vállalkoznak

Szalai Piroska kiemelte, hogy a nõi foglalkoztatottak között az önfoglalkoztató vállalkozók aránya 2015 elsõ félévében 10 százalék volt az uniós tagállamokban, 8 százalék Ausztriában és 7 százalék Magyarországon. A 40 év alatti fiatal vállalkozó nõk mindhárom országban alacsonyabb mértékben képviseltetik magukat a foglalkoztatottak között, mint a 40 felettiek.Mind Ausztriában, mind Magyarországon a nõi vállalkozók iskolai végzettsége magasabb az uniós átlagnál.

Kellenek a gazdasági növekedéshez

Az elnök asszony rámutatott, hogy Ausztriában az önfoglalkoztató nõk legnagyobb része a mezõgazdasági ágazatban dolgozik, míghazánkban a nõi vállalkozók a legnagyobb arányban szakmai tudományos mûszaki tevékenységet végeznek(jogi, számviteli, könyvelési stb. szolgáltatások) és az egyéb szolgáltatás nevû ágazatban dolgoznak (fodrászat, kozmetika, szépségápolás). "Az önfoglalkoztató vállalkozó nõk és a vállalkozásaikban foglalkoztatottak nélkül elképzelhetetlen Közép-Európa, Ausztria és Magyarország gazdasági növekedése" - hangsúlyozta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!