2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A menekültek miatti kiadások aggasztják Varga MihálytForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-06 17:55:59
Az Európai Unió a költségvetési hiány számítása során ne vegye figyelembe a migrációval kapcsolatos kiadásokat, mivel azok rendkívüli és egyszeri tételeknek tekintendõk – mondta felszólalásában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítõ Ecofin ülésén Luxembourgban.

Több tagállam – köztük Magyarország – kérésére a pénzügyminiszterek megvitatták,hogyan lehetne a menekültválsággal kapcsolatban felmerülõ többletkiadásokat kivételes jellegükre tekintettel méltányosan kezelnia költségvetési szabályrendszer tiszteletben tartása mellett.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A bizottság vizsgálja a hatásokat

A bizottság Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, valamint osztrák, olasz és görög kollégájának a helyzet kezelésére irányuló felszólalására reagálva a tanácskozáson jelezte, hogy vizsgálja a kezdeményezõ tagállamok felvetésének rövid és hosszú távú hatásait.

A horvátok szembe mentek az uniós ajánlással

A napirend kapcsán osztrák kezdeményezésre felmerültek a Horvátországban folyósított svájci frank alapú hitelek euróra történõ átváltásával kapcsolatos aggályok is.

 

Forrás: Grimm Balázs - Origo

Az Európai Bizottság illetékesei vizsgálják a kérdést, azt azonban már megállapították, hogy a horvát kormány eljárása ellentétes az uniós ajánlásokkal, így egy esetleges pilot-eljárás lehetõsége is felmerült a tanácskozáson.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!