2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az EU beintett a FacebooknakForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-06 18:12:34
Az Európai Bíróság döntött: megvédi az uniós állampolgárok adatait az amerikai Nagy Testvértõl. A felhasználókról Európában tárolt információk nagyobb védettséget élveznek. Az új szabályozás legjobban a Facebookra nézve lehet ártalmas.

Érvénytelenítették azt az adatforgalmi megállapodást, amely lehetõvé tette, hogy az Európai Unió tagállamai és az Egyesült Államok között szabadon szállítsanak adatokat a techcégek.

A Facebook, a Google és a Twitter eddig könnyedén mozgathatta az uniós felhasználókról szóló információkat, lévén amerikai székhelyû cégekrõl van szó, és ezáltal kevésbé szigorú elõírásokat kell betartaniuk. Ez azonban mostantól nem lehetséges.

A közösség 80 százalékát érinti a megállapodás eltörlése

Forrás: AFP/Josh Edelson

A mostani döntés az Egyesült Államokon és Kanadán kívül élõ felnõtt magánszemélyeket érinti, akiket a közösségi oldalak európai központjai szolgálnak ki. Írországban tárolja például a Facebook az európai, ázsiai, afrikai és ausztráliai felhasználók adatait is.

Ez a teljes Facebook-közösség 80 százaléka: több mint egymilliárd fõ, vagyis a globális internethasználók mintegy 30 százaléka. A bíróság döntése így ezen felhasználók szerzõdését érinti.

Egy fecske csinált nyarat

Az adatforgalmi megállapodás elleni küzdelem több évre nyúlik vissza. Max Schrems, az akkor még végzõs joghallgató és aktivista az Edward Snowden által kirobbantott kémbotrány hatására megkereste a Facebook európai központját, hogy megtudja, miként védik adatainkat a techcég munkatársai. Abból indult ki, hogy

az amerikai kormány mindent átvilágított.

A titkosszolgálat könnyedén kikérhette az amerikai cég ír szerveren tárolt adatait, vagyis az európai facebookozókról szóló információkat is a 2000 óta érvényben lévõ Safe Harbor által.

Max Schrems a bíróság ítélethozatalán

Forrás: AFP/John Thys

Amikor Schrems a cég adatkezelése iránt érdeklõdött, a Facebook lepattintotta, mondván: az EU-nak érvényes adatkereskedelmi egyezménye van Amerikával, és nem tartoznak elszámolással a kikért gigabájtok részleteirõl.

A fiatalember az EU legfelsõbb bírói szervéhez, az Európai Bírósághoz fordult. Kezdeményezésére per indult öt nagy amerikai technológiai cég – az Apple, a Facebook, a Microsoft, a Skype és a Yahoo – adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban. Az akkor már bécsi jogász Schrems egy több ezer fõs közösség képviseletében járt el.

De mi volt Schrems baja a Facebookkal?
– Nem kérnek engedélyt a személyes adatok felhasználása elõtt.
– A portál önként hozzájárult az NSA Prism nevû hírszerzõi programjához, amelynek keretében adatokat adott át a hivatalnak felhasználóiról, így üzenetekhez, fotókhoz, videókhoz, elküldött fájlokhoz és közösségi tevékenységhez adtak hozzáférést.
– A közösségi oldal külsõ honlapon keresztül is adatokat gyûjt a lájkgombja segítségével.
– A felhasználói szokásokat megfigyelik és elemzik.
– A Graph Search közösségi keresõ kémeszközként is használható.
– Adatokat továbbítanak jogosulatlanul harmadik félnek, így külsõ alkalmazások számára. 
Az adatvédelmi szabályzat nem felel meg az uniós jogszabályoknak.

Az utolsó meghallgatáson tavasszal már elhangzott egy uniós jogtanácsos szájából az a mondat, hogy "Ha van Facebook-fiókja, fontolja meg a megszüntetését." Ezek után kevéssé volt meglepõ, hogy az Európai Bíróság végül a mai napon a Safe Harbor felbontása mellett döntött.

Ideje volt cselekedni

Noha sokan tartanak tõle, hogy ez a lépés együtt jár majd a közösségi média és a techbirodalmak Európából való kivonulásával, egyelõre nem kell attól félni, hogy örökre beadja a kulcsot a Facebook. Az azonban biztos, hogy új, hatékony megoldásokkal kell elõállnia, ha továbbra is európai szerverekrõl kívánja kiszolgálni az Amerikán kívüli közösséget.

"Az elsõdleges szempont az adatvédelem javítása. Túl sokat beszélünk róla, hányszor sértik meg a személyes adataink védelméhez fûzõdõ jogot, ideje tenni is valamit" – nyilatkozta korábban Schrems az Origónak.

Kérdés, milyen együttmûködés lép a Safe Harbor helyébe. A cél egyértelmûen az uniós jogszabályok betartása, a nagyobb átláthatóság és ellenõrizhetõség, hogy a felhasználó átvehesse az irányítást az adatai felett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!