2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Saját magát húzza a mélybe EurópaForrás: investor.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-07 20:04:02
Európa társadalmi stabilitása jelenti az igazi gyökerét a kontinens gazdasági gyengélkedésének – hangsúlyozták neves közgazdászok a Bloomberg londoni konferenciáján. Meglátásuk szerint az elöregedõ társadalmak miatt nem tud Európa alkalmazkodni a változó világhoz.

Az idõsödõ társadalom egyrészt gátat szab a nagy társadalmi átalakulásoknak, de ez jelentõs negatív hatásokkal is bír. Például hozzájárul a kontinens elhalványuló piaci versenyképességéhez a változó korban, miközben a görög és a migrációs válság egyaránt arra utal, hogy a politikai elit is gyengélkedik a megoldási javaslatok terén – írja aBloomberg.

Forradalmak nélkül

Egy elöregedõ és konzervatív társadalom ugyanis sokkal inkább a már felhalmozott értékek megõrzésére fókuszál, és nem a forradalmi újításokra, melyek kockára tehetik mindezeket – hangsúlyozta Huw Pill, a Goldman Sachs vezetõ európai közgazdásza. Kiemelte, Európa egy olyan csapdahelyzetben van, amikor bár nem nehéz új gazdasági megoldásokkal elõállni, azokat elfogadni és bevezetni mégis igen bonyolult.

Forrás: Kostas Tsironis/Bloomberg

A Nobel-díjas közgazdász, Christopher Pissarides azt mondta,

megdöbbentõ, hogy az európai gazdaságpolitikákat még mindig olyan politikusok határozzák meg, akik nem sokat értenek a gazdasághoz,

és lényegében szerencsejátékot ûznek a politikai elképzeléseik alapján – legalábbis addig, amíg technokraták azt mondják, hogy ez nem vezet katasztrófához.

Az optimista hang

Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi múlt héten ennél sokkal optimistább hangot ütött meg New Yorkban. Kijelentette ugyanis, hogy bár az eurózóna az elmúlt 7-8 évben valóban nem tudott érdemben hozzájárulni a világgazdaság bõvüléséhez, a régió tudja kezelni az olyan ügyeket, mint a migráció, a terrorizmus vagy a klímaváltozás. Jelezte, annak ellenére, hogy úgy tûnhet, nem képesek hatékonyan szembenézni ezen kihívásokkal, végül minden egyes alkalommal sikerül.

Migránsok várakoznak a berlini egészségügyi és társadalombiztosítási iroda elõtt

Forrás: AFP/Kay Nietfeld

A jelenlegi migrációs válság tovább feszítheti az európai költségvetéseket, és a társadalmi kohéziót – emelte ki a konferencián Vittorio Grilli, korábbi olasz pénzügyminiszter. Ezzel egy idõben a jelenlegi helyzet lehetõséget is nyújt arra, hogy megforduljon a demográfiai hanyatlás, és Németország, amely már eddig is a legnagyobb számban fogadott be migránsokat, igazi „lakmusz teszt” lehet.

Ha Németország tudja kezelni a bevándorlást, az paradigmaváltó lehet

– mondta.

Hozzátette, amennyiben viszont az átmenet rossz irányt vesz, az elsõdleges problémát jelent. Ha valaki képes lehet kezelni a helyzetet, az csak Németország.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!