2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hatalmas változás jön a dohányosok életébenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-19 19:47:01
Jövõ májustól dohánytermékeket csak egységes, márkasemleges csomagolásban lehet forgalomba hozni az EU-ban. A logók lekerülnek a dobozokról, az egyetlen különbség az eltérõ cigaretták között a név és a dohánytípus lesz.

Az Európai Unió dohánytermékekre vonatkozó irányelveit (Tobacco Product Directive – TPD) 2013 márciusában fogadta el az Európai Bizottság, és tavaly május 19-én léptek hatályba.

A TPD egyebek mellett elõírja, hogy a dohánytermékek csomagolásának mindkét legnagyobb felületén egészségvédõ figyelmeztetéseket kell feltüntetni: a csomagolás elõ- és hátoldali felületének 65 százalékát le kell fedniük a figyelmeztetéseknek, amelyeknek a csomagolási egységek felsõ részén is helyet kell kapniuk – írja a Híradó.hu. A jogharmonizáció hazánkban is folyamatban van.

Forrás: Thinkstock

Tíz állam, köztük Magyarország, idén júliusban állapodott meg a márkasemleges cigarettacsomagolások népszerûsítésérõl. A kezdeményezésben Magyarországon kívül Franciaország, a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália, Írország, Norvégia, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Svédország és Uruguay vesz részt.

Ezzel a csomagolással a dohányzás népszerûségének csökkentése a cél a fiatalok és a nõk körében. Ezek a dobozok egységes külsõvel, ugyanolyan színnel, méretben, egyforma betûtípussal készülhetnek. Magyarország 2016 májusától tervezi bevezetni az egységes csomagolást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!