2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Sokkal drágább lesz jövõre a kávé és a kakaóForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-25 13:46:00
Az egekbe emelkedhet jövõre a kávé és a csokoládé ára: klímakutatók a következõ években rég nem látott erõsségû El Nino jelenségre számítanak, ami tönkreteheti a kávé- és kakaótermést Dél-Kelet-Ázsiában. A szárazság miatt pusztuló afrikai teatermés viszont megmenekülhet az El Nino okozta esõzések miatt.

Az El Nino (a spanyol szó jelentése „a gyermek”, a kisded Jézusra utalva) a tengeráramlatokkal összefüggõ éghajlati jelenség, idõrõl idõre, általában karácsony tájékán kezdõdik, és a Föld több pontján is érezteti a hatását. Az El Nino kiváltó oka a Csendes-óceánban egy nyugat-keleti irányú meleg tengeráramlás, ez általában akkor jelenik meg, amikor az óceán egyenlítõ környéki vizei a szokásosnál jobban felmelegszenek. Ez az áramlat elnyomja az Antarktisz felõl érkezõ hideg Humboldt- és Perui-áramlást.

Kezdõdik az aszály

A jelenséga világ különbözõ tájain eltérõ idõjárási rendellenességeket okoz: Dél-Kelet-Ázsiában és Ausztráliában aszályt, Afrikában, az Egyesült Államok keleti partvidékén és a Karib-szigeteken viszont esõzéseket, sõt, hurrikánokat hoz. Bár az El-Nino természetes jelenség, az utóbbi évtizedekben sûrûbben jelentkezett, ami a szakértõk szerint a klímaváltozással van összefüggésben.

Már most megkezdõdött az aszály Dél-kelet-Ázsiában (illusztráció)

Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A Bloomberg csütörtökön arról írt, hogy kutatók szerintaz idén évtizedek óta nem látott erõsségû El Nino-szezon kezdõdik.Ennek a hatásai már most érezhetõek: az indonéziai Szumátra szigetét októberben súlyos aszály sújtotta, ami sok helyen erdõtüzekhez vezetett.

30 ezren meghaltak

A közelmúltban a legsúlyosabb El Nino-szezon 1997-98 fordulóján érte a Földet, a jelenségnek ekkor rendkívüli következményei lettek. Az aszályok nyomán fellépõtüzek, szárazság, valamint az Atlanti-óceán vidékét sújtó viharok összesen mintegy 30 ezer emberéletet követeltek,és 100 milliárd dolláros nagyságrendû károkat okoztak. A szakértõk szerint az idei télen hasonló mértékû idõjárás-változás várható.

Októberben a Csendes-óceán egyenlítõi szakaszán 2,4 Celsius-fokos hõmérséklet-emelkedést mértek az év ezen szakában szokásos átlaghõmérséklethez képest. Bár ez nem tûnik soknak, az eddigi tapasztalatok szerint már egy 0,8 fokos kilengés is képes beindítani az El Ninót.

Learatott kávé Indiában

Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

A várható természeti katasztrófákból az európai lakosság leginkább a déli égövi termények, fõként a kávé, a tea és a csokoládé árának megugrását fogja érzékelni. A Bloombergnek nyilatkozó termesztõk szerinta szárazság már most pusztítani kezdte az ültetvényeket.Attól tartok, nem lesz elég vizünk a következõ vetéshez” – mondta Mai Ky Van, a vietnámi állami kávé- és kakaótermelõ vállalat igazgatóhelyettese. Elmondása szerint a termés már most több öntözést igényel, az ilyenkor általában csurig töltött víztárazók telítettsége most csak 67 százalékos.

A kávétermés negyede

Szintén veszélybe kerülhetnek az indonéziai és új-guineai kávé- és kakaóültetvények is. Itt a termést nemcsak a szárazság fenyegeti, hanem a romló levegõminõség is. A szárazság miatt égõ erdõtüzek füstje a köddel összekeveredve szmogot képez, ígyaz ültetvények nem jutnak elegendõ napfényhez sem.A szmoghelyzet egyes indonéz szigeteken olyan súlyos, hogy csak idén 125 ezer ember szorult kórházi kezelésre a szmog okozta légzõszervi megbetegedések miatt.

Korábbi számítások szerint az indonéziai kávétermés jövõre legalább 10 százalékkal lesz kevesebb. Ez azonban az optimista forgatókönyv, a termés mennyisége nagyban függ attól, mennyi esõ esik majd a következõ napokban: ha október végéig kitart a szárazság, akár a termés 25 százaléka is elveszhet.

Az indonéz erdõtüzek okozta füst mûholdfelvételen

Forrás: NASA Goddard Institute for Space Studies

A kávé ára egyébként is évrõl évre emelkedik, a termelés egyre nehezebben tudja kiszolgálni a globális keresletet. 2013-14-ben a termelés csak 7 millió zsákkal haladta meg a keresletet, ami a legalacsonyabb különbség volt 2005-2006 óta. Bár a tavalyi év végére valamivel nõtt a termelés, a brazil kávétermelõ vidékeken aszályhullám söpört végig. Ez fõleg az ott termelt Arabica kávék árát vitte fel, ezek tavaly 83 százalékkal drágultak.

Túl sok csokoládét eszünk

A kakaó a kávénál is érzékenyebb lehet az El Nino hatásaira:tavaly a szárazságok miatt közel 40 százalékkal emelkedett a kakaóbab ára.Akkor elsõsorban a nyugat-afrikai termõterületeket sújtotta aszály, ezt tetézte egy gombás járvány is, ami miatt a termés mintegy 40 százaléka elpusztult.Tavaly indonézia, a világ harmadik legnagyobb termelõje is importra kényszerült, hogy elláthassa saját kakaófeldogozó üzemeit.

A világpiacon ráadásul folyamatosan növekszik a kereslet a kakaóra, amely fõként csokoládé formájában fogy. A világ legnagyobb csokigyártója, a Barry Callebaut kimutatása szerint, ha a mostani trendek folytatódnak, 2020-ra a kakaótermelést egymilliárd tonnával is meghaladja majd a kereslet.

Túl sok kakaót fogyasztunk, Afrikában egyes helyeken rabszolgamunkával elégítik ki a keresletet

Forrás: AFP/Kambou Sia

Az afrikai kakaótermés jelentõs részét embertelen körülmények között, gyakran rabszolgamunkára kényszerített, sokszor gyerekkorú munkások takarítják be. A fejlett világ felvásárlói az elmúlt években többször a rabszolgamunkával termelt kakaóból készült termékeket dobtak piacra, erre a sajtó is felfigyelt. A botrányok miatt több gyár bejelentette, fellép a hasonló gyakorlatok ellen.

Több tea, kevesebb narancs

Az El Nino más területeken heves esõzéseket okoz, és van, ahol ez jó hír: Kaliforniában az esõk enyhíthetnek a most már rendszeresnek mondható aszályon. Kenyában jelenleg szintén szárazság tombol, emiatt a teatermés idén 10 százalékkal csökkent, jövõre azonban az El Nino okozta esõk pótolhatják a veszteséget.

Kevésbé örülhetnek viszont az esõnek a floridai gazdák: az egyébként is elég nedves államban a szokásosnál is több esõ ideális a narancsfákon és más citrusféléken élõsködõ levéltetveknek. Az esõzések már az elmúlt hónapokban rendkívül hevesek voltak Floridában, a narancstermés pedig 52 éve nem volt ennyire gyér. Az atlanti partvidék lakóinak emellett hurrikánokra is fel kell készülniük, bár a térséget egyelõre elkerülték a nagyobb viharok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!