2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Túlélni a munkanélküliségetForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-30 08:08:05
Ki is mondta, hogy nem szeretne ahhoz a klubhoz tartozni, amelyik felvenné tagnak? A közhiedelemmel ellentétben nem Woody Allen, hanem Groucho Marx – de bárhogy is, ha van egylet, amelybe legszívesebben soha nem tartoznánk, az a munkanélkülieké. Mégis majdnem mindannyian kipróbáltuk már.


Bár a klub nem sok jóval kecsegteti a tagjait, az biztos, hogy az idõt bõven méri. Jut belõle elmélkedésre, bánkódásra, szorongásra, de arra is, hogy az ember elkezdjen nevetni a saját bénázásán. Azon, ahogy legutóbb eltolta, azon, ahogy azóta sajnálja magát.

A nappali órák zömét ilyenkor a telefonálgatás, emailezés, szakmainak remélt kávézás, szörf az állásportálokon, meg a sminkigazítás az önéletrajzon tölti ki. Most adunk néhány tippet ahhoz, hogy ne csavarodjon bele ebbe az idõszakba.

Beismerés

Nyugodtan mondja el mindenkinek, mi történt. Egyrészt nem szégyen. Másrészt valószínû, hogy a hallgatósága nagyon is jól érti majd, mirõl beszél. Harmadrészt pedig gyakran ez a morzsányi információ is igen messzire jut. Soha nem tudhatja, kit ismer, aki belép a liftbe, akivel összefut a piacon, aki mellé jegyet vett a moziba.

Hála

Az a férfi vagy nõ, aki a válás után becsmérli a hajdani házastársát, kínosan félreért valamit – nagyon hasonló a helyzet a hajdani munkahelyünkkel. Hiszen valaha szerettük, örültünk neki, energiát öltünk bele, a képességeink legjavát fordítottuk rá. Nem elegáns a beefelés azért, mert a mi helyzetünkben fordulat állt be. Arról nem is beszélve, hogy az élet van akkora játékos, hogy hajlamos legyen nyomorúságba csomagolni a következõ ajándékát. Sosem tudhatjuk elõre, mikor melyik veszteségnek mekkora nyereséget köszönhetünk késõbb.

A kirúgásnak köszönhetem, hogy megtaláltam az álommunkát
„Az elbocsátás mindig nehéz, de különösen akkor, ha igazságtalanul történik – meséli egy névtelenséget kérõ kollégánk. – Engem egyik napról a másikra, végkielégítés nélkül tettek ki az utcára, egy órát kaptam, hogy összepakoljak. Négy napig feküdtem és sírtam. Aki nem ment még ilyenen keresztül, annak fogalma sincs róla, milyen érzés, amikor az addigi életed egyik pillanatról a másikra összeomlik. Nem tudod fizetni a számlákat, a lakáshitelt, és hiába mondják, hogy minden jobb lesz, nem hiszed el. Aztán évek teltek el, és azt kell, hogy mondjam, igazuk volt. Ha nem rúgnak ki, soha nem léptem volna ki a komfortzónámból, soha nem kezdek el harcolni magamért és soha nem találom meg a munkát, amit szeretek. Nem állítom, hogy nem volt piszok nehéz, de most elõször végre büszke vagyok arra, hogy valamit a magam erejébõl értem el. Ha erre képes voltam, akkor bármire az vagyok."
Forrás: Thinkstock

Felejtse el a számlapot

Ne nézzen az órára. Akár ne is hordjon. Ha megteheti, ne állítsa be az ébresztõt. Ne foglalkozzon azzal, hány óra van, valamiért különösen veszélyes akkor mérni az idõt, amikor az ember egyébként sem túl hatékony vagy tevékeny. Beindítja az ördögi kört. Minél több idõnk és kevesebb feladatunk van, annál hajlamosabbak vagyunk elúszni a hétköznapi banalitásban. Ahonnan állás nélkül csak egy ugrás a depresszió.

Sportoljon

Ha az a feladat, hogy legyen aktív, de ehhez keresni kell a tevékenységet, a sport hibátlanul megfelel a célra. Bármi hasznos, a gyors sétától a csapatjátékokon át a futásig: a test elsõ dolga adrenalint termelni, majd dopamint, szerotonint és endorfint. Az örömhormonokat. Azt a rengeteg jótékony hatást, amely így szinte az ölünkbe hullik, nem kell ecsetelni – kondíció, összeszedettség, tetterõ, hogy csak néhányat említsünk –, az idõhiányra pedig most aligha hivatkozhat. Álljon bele, és az önbecsülését is megvédi az önutálattól.

A coach tanácsai

Nagyon fontos tisztázni a saját felelõsségünket a helyzet kialakulásában – mondja Kiss Péter coach, a Restartcc ügyvezetõje. – Hagyjuk a kamu indokokat, ne intézzük el annyival a kirúgásunkat, hogy „szemét volt a fõnök". A viselkedésmintáink újra és újra megkísértenek, de az õszinteséggel elkerülhetjük, hogy újra elkövessünk egy-egy hibát. Ne vesztegessük az idõt, kezdjünk el hamar munkát keresni, és hagyjuk az önsajnálatot. Az önéletrajzunkat tegyük olyan egyedivé, hogy több ezerbõl is kiszúrják, legyen benne a megpályázott cégnek szóló üzenet. Legyünk nagyon õszinték, erõsségeink mellett megemlíthetjük a gyenge pontjainkat is.

Szeretnék? Fogok!

Sokan hajlamosak a régóta esedékes tervek remek idõzítését látni a kényszerszabadságban. Már egy ideje szeretnénk megtanulni németül, tíz ujjal gépelni, beiratkozni egy táncstúdióba, elvégezni egy sminktanfolyamot, vagy csak többet járni kiállításokra. Valóban jó alkalom elméletben – de a szeretnék szó csak a halogatást erõsíti. A halogatás pedig ugyancsak a depresszió egyik elõszobája.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!