2022. augusztus 17. Szerda, Jácint.
 
Hatalmas blöff a magyar munkapiac sikereForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-30 08:18:31
Nyolcvanezer magyar munkanélküli talált állást egy negyedév alatt. Az inaktívak közül is sokan kezdtek ismét dolgozni. Az európai statisztikákban is kiemelkedõen teljesít a magyar munkaerõpiac. Elsõ ránézésre, mert ha megnézzük, hogyan alakult a közfoglalkoztatás, és mi lett volna enélkül, akkor rájöhetünk, hogy szinte itthon a legrosszabb a helyzet Európában.

Hatalmas örömhír, hogy csökken itthon a munkanélküliség. Ráadásul kedvezõ folyamatok állnak a változás mögött, mert az inaktívak (akik nem is akarnak vagy tudnak dolgozni) közül is egyre többen kerülnek vissza a munkaerõpiacra, miközben a munkanélküliek közül viszonylag kevesen adják fel a munkakeresést. Lehetne örülni, ha elfelejtenénk, hogy Magyarországon már több százezren dolgoznak közmunkásként.

Fotó: Bielik István - Origo

Ilyenek a jó számok

Az Eurostat adatai tényleg mosolyt csalhatnak az ember arcára. 11 százalékkal csökkent a munkanélküliség. 80 ezren találtak munkát, és még 86 ezer olyan ember is munkába állt, akit korábban nem tartottunk számon munkakeresõként. A munkanélküliek 10 százaléka ugyan feladta a munkakeresést, de erre is legyinthetnénk, hiszen máshol sokkal nagyobb arányban döntenek így az emberek.

Ez történt a munkanélküliekkel 2015 elsõ és második negyedéve között (kattintson a képre, ha több ország adataira is kíváncsi)

Forrás: Eurostat

Azoknak a magyaroknak a 23 százaléka talált munkát, akik január és április között kerestek állást. Ez pedig egy nagyon jó szám. A régióban csak Ausztria elõzi meg Magyarországot, de ott nem csökkent annyira a munkanélküliség, mint nálunk (azért, mert sokan el is veszítették közben az állásukat).Magyarországon elsõ ránézésre minden nagyon egészségesen alakult a munkaerõpiacon. Sokan munkát találtak, alig adták fel a keresést, és csökkent a munkanélküliség. Ezt a fenti diagramon láthatjuk.

A közmunka húzza a számokat

A folyamatok is nyomon követhetõk: mi történt a munkaerõpiacon az elsõ negyedévrõl a másodikra fordulva. AzEurostat adatai alapján azt szemlélteti a lenti ábra, hogy hány munkanélküli talált munkát, mennyi adta fel végleg a keresést, illetve mennyien lettek inaktívak vagy munkanélküliek ebben az idõszakban. Az ábrában feltüntettük azt is a KSH adatai alapján, hogy mennyi közmunkás volt az egyes idõszakokban.

Változások a munkapiacon 2015 elsõ és második negyedéve között

Forrás: KSH, Eurostat

35 600 új közmunkás állt munkába a második negyedévben, a létrejött 83 400 új munkahelynek a nagy része közmunka. Ha kivesszük a közmunkásokat az Eurostat számaiból, és megnézzük ugyanazt a diagramot, amit fent is elemeztünk, akkor már nincs okunk a mosolyra.

Ez történt a munkanélküliekkel 2015 elsõ és második negyedéve között, ha nem számolunk azokkal, akik közmunkások lettek (kattintson a képre, ha több ország adataira is kíváncsi)

Forrás: Origo

A 80 ezer elhelyezkedõ munkanélküli számát csökkentettük az új közmunkásokéval. Hiszen logikusnak tûnik, hogy õk döntenek úgy, hogy elfogadják a közmunkát is. A korrigálás után jól látszik, hogy a régióban is alaposan lemarad Magyarország a munkanélküliek elhelyezkedési esélyeit nézve. Megelõz minket Románia, Szlovénia, Lengyelország, Csehország és Ausztria is. Egyedül Bulgáriánál jobb nálunk a helyzet.A közmunka nélkül nálunk csak minimálisan csökkent a munkanélküliség, míg máshol valóban jelentõsen tudtak javítani ezen a mutatón.

A ma megjelent legfrissebb KSH adatok szerinta harmadik negyedévben újabb 15 ezerrel több közmunkást foglalkoztattak.

Kimaradtak a rendszerbõl
A munkanélküliségi statisztikákban nem szerepelnek, de a munkanélküliek táborához sorolhatók lehetnének azok is, akik maguk után csak az egészségügyi járulékot fizetik (azaz jövedelmük nincs, ahhoz, hogy az alanyi jogon járó egészségügyi ellátásban részesülhessenek, egy minimális összeget be kell fizetniük a tb-nek). E körrõl a legfrissebb összesítés is tavalyi: a NAV adatai szerint 2014-ben havonta átlagosan 183 795 fõ volt, aki maga után rótta le az egészségügyi szolgáltatási járulékot (ennek havi összege 6930 forint). Ez a költségvetésnek évi 16,5 milliárdos bevételt jelentett. 2013-ban 213 621-en, 2012-ben pedig 194 684-en fizettek maguk után tb-t.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!