2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Búcsú a gázár- támogatástólForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-08 14:25:51
A 2009–2010-es fûtési idény után megszûnik a távhõ- és gázártámogatás!

Ez lesz az utolsó fûtési szezon, amikor a fogyasztók számíthatnak az állami költségvetésbõl fizetett távhõ- és gázártámogatásra – legalábbis a dolgok jelen állása szerint. A pénzügyi tárca és a Magyar Államkincstár (MÁK) környezetébõl származó információink szerint a támogatást a kormány 2010. április 15-ével megszünteti. Erre utal az is, hogy a 2009-es mintegy 60 milliárd forint harmada, csupán 20 milliárd forint szerepel ezen a soron a jövõ évi büdzsében. Ez utóbbi egyébként az energiaipari cégek úgynevezett Robin Hood-adójából jön öszsze, így valószínû, hogy a támogatás kivezetésével, 2011-tõl ez az amúgy frissen bevezetett adónem is megszûnik - írja a Világgazdaság Online .

 

A gázártámogatás megszüntetése valójában már annak 2007-es bevezetése óta napirenden van, abban az értelemben mindenképp, hogy ez a sajátos magyar megoldás ellentétes az EU-s irányelvekkel. A támogatási feltételek pedig évrõl évre szigorodtak, elõször ugyanis a „nagyobb fogyasztás, nagyobb támogatás” elvén mûködött a dotáció. Jelenleg a normál háztartásoknak kétezer, a nagycsaládosoknak pedig négyezer köbméteres fogyasztásig jár a támogatás akkor, ha az egy fogyasztási egységre jutó átlagos jövedelem nem éri el a havi százezer forintot.


Ekkora kereset mellett azonban jóval kisebb támogatás jár, mint a havi 57 ezer forintos limit alatt (lásd táblázatunkat). A „fogyasztási egység” mint fogalom lényege pedig az, hogy az egy háztartásban élõ második személy vagy gyermekek már kisebb súllyal esnek latba a jövedelemsáv meghatározásánál.

A feltételek egyébként 2008 októbere óta nem módosultak - emlékeztet a vg.hu - és könnyen lehet, hogy már nem is fognak. A MÁK-nál lapunkat úgy tájékoztatták, a rendszer még jövõre is befogad támogatást kérõ fogyasztókat, ennek ellenére a 2010-es dotáció igényléséhez szükséges ûrlapok még nem készültek el, és nem érhetõk el a szaktárca honlapján sem. Ebbõl a területen járatos szakemberek azt a tanulságot vonták le, hogy a támogatás az év elején egy-két hónapos késéssel jut el a jogosultakhoz. A még be sem nyújtott kérelmek elbírálása ugyanis általában heteket vesz igénybe. Az idén egyébként mintegy 1,7 millió magyar háztartás részesül gázártámogatásban, és már javában zajlanak az ezzel kapcsolatos ellenõrzések.

Ezek közel 82 ezer háztartást érintenek, mivel az uniós normák szerint az igénybe vevõk 5 százalékánál kell vizsgálatot lebonyolítani. A MÁK-ban lapunk kérdésére rámutattak: az ellenõrzések szeptemberben kezdõdtek, és 2010. március 31-én fejezõdnek be, így az eredmények összefoglalása is akkorra várható. Jelenleg a MÁK az ellenõrzések felén van túl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!