2021. június 24. Csütörtök, Iván.
 
60 milliárd forint kikerül a rendes költségvetésbõlForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-04 23:01:52
60 milliárd forint áthelyezésérõl döntött az országgyûlés, a pénz a kormányzati intézkedésekre szánt rendkívüli keretbe kerül. A változtatással a kormány egyúttal átvállalta az MTVA 47 milliárd forintos adósságállományát.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indoklása szerint a módosítás azért vált szükségessé, mert a migrációs válság kezelése miatt szinte teljesen kimerült az eredetileg 100 milliárd forintos rendkívüli kormányzati intézkedések kerete, a felmerülõ feladatok hatékony megvalósításához pedig további források szükségesek.

A határzárra költötték

"A közigazgatást és a rendvédelmi intézményrendszert komoly kihívás elé állítja a tömeges bevándorlás és az illegális határátlépések számának drasztikus növekedése" - fejtette ki a tárcavezetõ, aki szerint a feladatok zökkenõmentes ellátásához, a gyors ügyintézéshez szükségesmûszaki és informatikai infrastrukturális feltételek kialakításához, a felkészült személyi állomány biztosításáhozígy többletforrások szükségesek.

A törvénymódosítás ezért az azonnali reagálás lehetõsége érdekében a Belügyminisztérium költségvetési fejezetében létrehozza a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokat, egymilliárd forinttal feltöltve. A kormány a migránshelyzet kezelésére eddig két ütemben biztosított forrásokat: egy kormányhatározattal 22,2 milliárd forintot, az ideiglenes biztonsági határzár létrehozásához pedig 6,6 milliárd forintot.

Nullszaldós fõösszegek

A költségvetési bizottság egy módosító indítványával25 milliárd forint többlettámogatást biztosít a Modern Városok Programra,a megyei jogú városokat érintõ fejlesztések elõkészítésére, illetve idén megvalósuló beruházásainak finanszírozására.

Varga Mihály szerint a növekvõ kiadásokat a tervezetthez képest kedvezõen alakuló forgalmiadó- és jövedékiadó-bevételek biztosítják. Az adóbevételek emelkedését egyrészt a gazdaság folyamatos növekedése, másrészt az adófizetési morált javító intézkedések, például az online pénztárgépek bekötése alapozzák meg. A büdzsé módosításában a kiadási és bevételi fõösszegek azonos mértékben változnak, vagyis nullszaldósak, így sem a pénzforgalmi, sem az uniós módszertan szerinti hiányt nem változtatják.

Nem jelenik meg kiadásként

A törvénymódosítás tartalmazza továbbá azMTVA 47 milliárd forintos adósságállományának átvállalását is.Varga Mihály szerint ez azért szükséges, mert a szervezetre jelentõs terhet ró a részben az MTVA elõdszervezeteinek gazdálkodásához köthetõ, múltbeli problémákat rendezõ adósságállomány.

A miniszter szerint az MTVA közép- és hosszú lejáratú hiteleinek állam általi átvállalásával a társaság "biztosítani tudja a közmédia csatornáin megjelenõ tartalmak színvonalát, és maradéktalanul elláthatja a mûsorkészítéssel, gyártással kapcsolatos közszolgálati feladatait." A nemzetgazdasági tárcavezetõ arra is felhívta a figyelmet, hogy az adósságátvállalás pénzforgalom nélküli ügylet, a magyar költségvetési elszámolásban nem jelenik meg kiadásként és az uniós módszertan szerinti hiányt sem érinti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!