2022. január 19. Szerda, Sára, Márió.
 
Süssünk inkább mégis zsírban?Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-14 11:41:54
Újabb tévhitet döntenének meg a tudósok, rehabilitálnák a zsírt és a vajat. A sütéshez használt növényi olajokból szerintük olyan mérgezõ anyagok szabadulnak fel, amelyek rákos és egyéb komoly megbetegedésekhez köthetõk.

Újabb kutatások eredményei a feje tetejére állítanák, ahogy eddig az olajakról, zsiradékokról gondolkoztunk.Nemrég még az állati zsír és a vaj volt a hunyó,amelyek magas telített zsírsavtartalmuk miatt állítólag hízást, szív-és érrendszeri betegségeket okozhatnak. A növényi olajakat – például a napraforgó vagy repce olajat – pedig egészségesnek nyilvánították, mivel kevésbé hizlalóak. Ez önmagában igaz is lenne, azonban az említett termékeket normális hõmérsékleten vizsgálták. A hevítés viszont teljesen megváltoztatja mind a zsírok, mind az olajak összetételét, így az elmélet máris borul.

Sütéshez is használhatjuk a vajat, állítják a tudósok

Forrás: Ács Bori

Az angliai De Montfort Egyetem vegyészeti és bioanalitikai professzora, Martin Grootveld számos kísérletet végzett a témában: „Évtizedekig azzal riogattak minket, hogy a vaj és a zsír mennyire egészségtelenek. Most azt kell mondjuk, hogy mindkettõ nagyon alkalmas a magas fokon való sütéshez.A növényi olajokban nagyon jelentõs változások mennek végbe hõkezelés hatására:nagy mennyiségû, káros kémiai vegyület keletkezik bennük”.

Az említett vegyületek bizonyos toxikus aldehidek, amelyek károsak az emberi egészségre nézve. A kísérlet során a kókuszolajban keletkezett a legkevesebb, a napraforgó és kukorica olajban pedig háromszor annyit mértek, mint a vajban.

A kókuszolajban mérték a legkevesebb mérgezõ anyagot

Forrás: Thinsktock

Grootveld hozzátette: „Ez egy nagyon fontos tényezõ, ami eddig elkerülte az élelmiszeripar és az egészségügyi kutatások figyelmét. A kísérletünk azonban nem újdonságokkal szolgált, ezeket a dolgokat eddig is tudtuk, csak nem törõdtünk vele. A mostani vizsgálatot azért végeztük el, hogy friss eredményekkel felhívjuk az emberek figyelmét”.

A kísérlet során az angolok egyik kedvencét, növényi olajban sült halat és krumplit teszteltek.Az elkészült ételben kétszázszor annyi toxikus aldehid volt,mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet megengedhetõnek tart egy napi étkezés adagjában.

Az ötlet, hogy újra terítére kerüljön a téma, egyébként a BBC 2Bízzon bennem, orvos vagyok címû mûsor készítõitõl származik. Õk kérték fel az egyetemi professzort, hogy egy nyilvános kísérlet keretén belül mutassa be, mi történik az olajokkal és zsírokkal magas hõkezelés után.

Jobb lesz kiiktatni?

Forrás: AFP

A hevítés során keletkezõ kémiai melléktermékek a következõ betegségek okozói lehetnek: különbözõ szívproblémák, rák, születési rendellenességek, magas vérnyomás, gyomorfekély. Fontos megjegyezni, hogy a növényi olajok tisztán és hõkezelés nélkül nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre nézve.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!