2024. június 20. Csütörtök, Rafael.
 
Nem mindenki ételallergiás, aki annak hiszi magátForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-26 20:34:48
Az emberek többsége az internetrõl diagnosztizálja magát: a szakember szerint a magukat ételallergiásnak vallók nagy része teljesen más problémákkal küzd, mint gondolja. Számos dolog állhat a kellemetlen tünetek hátterében, például daganatos megbetegedés, de egyszerû undor is.

Száz felnõttbõl mindössze egy számít ételallergiásnak Európában az Európai Allergológusok és Klinikai Immunológusok Társaságának adatai szerint. Eközben az önbevalláson alapuló kutatások azt mutatják, hogy 20-40 százalék sorolja magát ebbe a kategóriába.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa, Dr. Pálfi Erzsébet szerint az utóbbi csoportba tartozók vagy az ételaverzió miatt – vagyis különösebb rendellenes immunválasz nélkül,valamilyen pszichés okból utasítanak vissza bizonyos ételeket.De az is lehet, hogy egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedéssel küzdenek.

Dr. Pálfi Erzsébet szerint az öndiagnózis nem veszélytelen

Forrás: Semmelweis Egyetem

Hasmenés, puffadás, fáradékonyság, különféle bõrtünetek – akár ilyen problémákat is okozhat az ételallergia-vagy intolerancia. Dr. Pálfi Erzsébet dietetikus elmondta, nem érdemes magunkon kísérletezni, azöndiagnózis helyett célszerû mielõbb szakorvoshoz fordulni.Ugyanis általános tünetekrõl van szó, amelyek mögött számos betegség, mint például gyulladásos bélbetegség vagy akár daganatos megbetegedés is állhat. Az orvosok specifikus IgE vizsgálat, bõrteszt, hidrogén kilégzési teszt segítségével tudják feltárni a problémák okát.

Az allergiateszt egyik módja, a bõrteszt

Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Az ételallergia és az intolerancia tünetei sokszor nagyon hasonlóak, az allergia mögött azonban kóros immunreakció áll. Súlyos esetben akár életet veszélyeztetõ anafilaxiát, azaz allergiás tünetegyüttest is okozhat, amely a keringés összeomlásával, fulladásos tünetekkel járhat.

A gyermekek 5-8 százaléka ételallergiás, többségük azonban kinövi,a felnõtt korban már csak 1 százalék az arányuk.Felnõtteknél az allergiás reakciót többnyire nem önmagukban a zöldségek, gyümölcsök okozzák, hanem a különféle pollenekkel együtt vezetnek a tünetek kialakulásához. Akár a banán, tök, zeller, földimogyoró fogyasztása is állhat a háttérben.

Kevesebben allergiások, mint állítják

Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

A köznyelv intoleranciának nevezi a fruktóz és a laktóz emésztési zavarát: ezek a táplálékok emésztetlenül haladnak át a bélrendszeren, végül a vastagbél baktériumai bontják le õket, a jellegzetes tüneteket okozva.

A dietetikus szerintminden kornak megvan a maga táplálkozási divatja;mostanában éppen a tejet, a glutént vagy a cukrot kiáltják ki fõbûnösnek – mondta a dietetikus, aki szerint, ha valaki hajlamos a hipochondriára, könnyen lehet, hogy egy esetleges hasfájás, kisebb rosszullét után tiltólistára tesz bizonyos ételeket, így azonban egy idõ után  nagyon beszûkülhet a táplálkozása, és különbözõ tápanyaghiány alakulhat ki.

Az internet helyett forduljanak szakemberhez

Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Az ételaverzió mögött elsõdlegesen lelki okok állnak, egy idõ után azonban, fõként a nélkülözhetetlen tápanyagok nem megfelelõ pótlása miatt, fizikai tünetek is jelentkeznek. Dr. Pálfi Erzsébet szerint igen nehéz betegcsoportról van szó, miveltöbbnyire az internetrõl, barátoktól szerzik az információikat,nem fordulnak szakemberekhez, így csak akkor kerülnek az egészségügybe, amikor már komoly problémáik vannak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!