2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az állam 200 milliárdot dob szét a gazdák közöttForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-02 20:53:55
2015-ben várhatóan 200 milliárd forintnyi agrártámogatás-elõleget oszt szét az állam a gazdák között, december elejéig 150 milliárdot már megkaptak. 35 különbözõ jogcímen lehet támogatást igényelni.

2015. december elejéig több mint 150 milliárd forint agártámogatáshoz jutott mintegy 36 ezer magyar gazdálkodó, az év végéig pedig csaknem 200 milliárd forint elõleg folyósítása várható - mondta az utalásokat végzõ Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, Gyuricza Csaba az M1 aktuális csatornán december 2-án, szerdán.

70 százalék az elõleg

Gyuricza Csaba hozzátette: a támogatások 70 százalékát fizeti ki Magyarország elõlegként, szemben a korábbi 50 százalékkal, amit az unió magyar javaslatra fogadott el. Az elõlegek kifizetése még október közepén kezdõdött, és a tervek szerint 2016 júniusig tart.

35 jogcímen

Ismertetése szerint minden eddiginél több, 35 különbözõ jogcímen igényelhetnek támogatást a gazdálkodók - így például állattenyésztés-, növénytermesztés,- vagy területalapú támogatások -, eddig 8 különbözõ jogcímen indult meg az elõlegfizetés.

Van, ahol még nem fizetik az elõlegeket

Kitért arra: Magyarország az egyetlen tagállam, amelyik nemzeti hatáskörben vállalta, hogy ilyen sok jogcímen fizet elõleget. Ausztriában vagy az Egyesült Királyságban sem indult még meg az elõlegfizetés, ami a magyar gazdáknak versenyelõnyt jelenthet - jelezte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!