2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Megváltozott a húszezres színeForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-14 20:05:42
Technikai okokból, például a gépek és automaták igényeinek kielégítése, illetve a hamisítás hatékonyabb megelõzése érdekében döntött a húszezresek megújításáról a jegybank. A megújított húszezer forintos bankjegyek ma kerülnek forgalomba.

Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatója az M1 mûsorában azt mondta, a jelenlegi húszezer forintos bankjegyek, amelyeket 2000-ben vezettek be, 2016 végéig lesznek még forgalomban, de a hitelintézetek és a posta pénztárai kivonásuk után még 3 évig, az MNB pedig 20 évig díjmentesen cseréli törvényes fizetõeszközre. A régi bankjegyeket a bevonás napját követõen a hitelintézetek és a posták még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetõeszközre.

Az új 20 000 forintos bankjegy biztonsági elemei

Forrás: MNB

Az új bankjegyen továbbra is Deák Ferenc képe látható,de számos új technikai azonosítót, biztonsági elemet tartalmaz, például változott a hologram, és más a bankjegy színe is - sorolta a megkülönböztetõ elemeket az igazgató.

Elmondta azt is, hogy szeptember 25. óta törvényes fizetõeszköz az új bankjegy, azóta folyik az automaták és a pénztárosok felkészítése azok elfogadására, a jegybank számos segédanyagot is megjelentetett errõl. Így reményei szerint az átállás nem okoz majd problémát.

Pénzcsere

Elsõként a legtöbbször hamisított tízezres cseréjét kezdte meg a jegybank 2014-ben. Ennek cseréje 2017-ben fejezõdhet be teljesen, de gyorsan elterjedt a forgalomban. A húszezres a harmadik leghamisítottabb, de a második legelterjedtebb bankjegyünk a tízezres után.

A régi bankjegyeket a bevonás napját követõen a hitelintézetek és a posták még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetõeszközre.

A pénzcsere következõ bankjegye a kétezres és az ötezres lesz

Fotó: Origo

Elsõként a legtöbbször hamisított tízezres cseréjét kezdte meg a jegybank 2014-ben.Ennek cseréje 2017-ben fejezõdhet be teljesen. Következõként a kétezres, majd az ötezres újulhat meg, pontos idõpont azonban ezek bevezetésére nincs.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!