A magyar karácsony abban a lényeges dologban különbözik sok más nép ünnepétõl, hogy a fenyõfájáról nem hiányozhat a fénylõ sztaniolba burkolt szaloncukor.
Nem véletlen, hogy mindenki elsajátította azt a képességet, hogyan csenje ki úgy a szaloncukrot, hogy a papírburok érintetlennek tûnjön – a szaloncukor-kedvelõ országban ezt már mindenki pendelyes gyermekkorában profin ûzi. Amíg a gyerekek kicsik voltak,a fenyõfa szélsõ ágaira akasztottuk a kis csengettyûket, így a hajnali torkos tolvajok hamar leleplezõdtek.
Nálunk évek óta anyukám készít a népes családunknak szaloncukrot, minden családtag kényes ízlésének megfelelõt – cukor nélkülit, fehércsokisat, diósat, gesztenyéset. Íme, a legjobb receptje, érdemes kipróbálni azoknak, akik megcsömörlöttek a sok bolti változattól.
Házi szaloncukor karácsonyra
Forrás: Halmos Mónika
Szaloncukor anyukám receptje alapján
Hozzávalók:
- 50 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
- 20 dkg csokoládé
- 1 evõkanál olaj
Eltarthatósági idõ: 1 hónap
Ki ne szeretné a csokit?
Forrás: Halmos Mónika
Az aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk, majd aprítógépben pépesítjük vagy húsdarálón ledaráljuk. Az így kapott gyümölcsmasszát fólián vagy zsírpapíron szétlapítjuk jó ujjnyi vastagon. Ha túl puhának bizonyulna, alul-felül finom kekszmorzsával megszórhatjuk.
Késsel 1x2 cm-es daraboka vágjuk – de ha van szaloncukor formájú kiszúró, azzal még könnyebb dolgozni. A felvágott masszát néhány órán, vagy akár egy éjszakán át hagyjuk szikkadni. A csokoládét gõz felett megolvasztjuk, és a szaloncukrokat villára tûzve, egyenként megmártjuk benne.
Gazdagíthatjuk gyümölccsel is
Forrás: Halmos Mónika
Ha kihûlt, a csokoládé megdermedt, elõbb cakkosra vágott selyempapírba, majd színes- vagy alumínium fóliába csomagoljuk. Ezt a gyümölcsös masszát gazdagíthatjuk darált dióval vagy lehet csak dióval és sok-sok kandírozott narancshéjjal is készíteni.
Plusz egy karácsonyi ajándékötlet
Fogjunk egy széles szájú üveget, és töltsük meg rétegezve aszalt gyümölcsökkel, mindenféle apró finomsággal. Kerülhet bele csokigolyó, színes cukor –ha az egyszerû természetességnél maradunk, akkor csak aszalt és szárított gyümölcs.Egy kis színes papírral, szalaggal, fenyõággal tökéletes last minute ajándék. És bárkinek adható!
Akkor még kézzel
Ajándéknak is remek
Forrás: Halmos Mónika
Az 1900-as évek táján még éjt nappallá téve rojtozták a cukrászinasok a selyempapír-darabkák széleit, hogy legyen majd mibe csomagolni a temérdek, különféle ízesítésû fondant.
Még ötven évvel ezelõtt is szinte csak fondant-ból készült szaloncukor, késõbb bevonták csokoládéval, majd töltötték, variálták, s már nem volt megállás: a végén már a selyempapír-ruhát is egyszerû gépi egyen-csomagolássá csupaszították. A Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeumban tényleg muzeális darabnak számít az egykori szaloncukor-rojtozó eszköz, errõl itt olvashatnak bõvebben
A régi szaloncukrok alapanyaga a fondant, amely már kevésbé túltelített cukorszörpbõl készül. A cukoroldatot addig fõzik, míg az ujjak között fonalat ereszt és ekkor lehûtve, erõs keveréssel és dörzsöléssel gyors kristályosodásra bírják; ezáltal a szörpben számtalan rendkívül apró kristály keletkezik. Az erõteljes kavarást a teljes lehûlésig folytatják, így egyenletes és sima tésztaszerû tömeget kapnak.Ebbõl az alapanyagból formázták a szaloncukrot, legalábbis a boldog békeidõk után egy ideig.
Az almás-fahéjas szaloncukor, a banánízû szaloncukor, a vegyes-gyümölcsízû gumi-szaloncukor, a „béjlizes” elnevezések nem csábítanak egybõl kóstolásra. Ha pedig az összetevõket is elolvassuk, talán még a kedvünk is elmegy a h
oni hagyományok ápolásától, vagyis a szaloncukor fogyasztásától.
Ki ne örülne ennek?
Forrás: Halmos Mónika
Nálunk idén is házi szaloncukor lesz a fán, többféle is, több konyhából, mert egyre többen jöttek rá, hogy milyen jó dolog házi szaloncukrot készíteni, és azt ajándékozni egymásnak.