2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Ezt a kedvezményt ne hagyja veszniForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-15 20:16:48
Már csak két hete van annak, aki szja-kedvezményt szeretne igénybe venni az államilag támogatott megtakarításai után. Szakemberek szerint ezt a bónuszt nem érdemes veszni hagyni.

Év végéhez közeledve érezhetõen még többen fizetnek be egyénileg az önkéntes pénztárakba, hogy kihasználhassák az egyéni hozzájárulások után járó adókedvezményeket. Meglepõen hangozhat, deakár karácsonyi ajándék is vásárolható egészségpénztári kontóra,akár az egyéni befizetések terhére is – mondja Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár és az MKB Nyugdíjpénztár vezetõje.

Karácsonyi ajándék egészségpénztári kontóra

Forrás: mySPIRIT skincare

Bár a statisztikai adatok alapján a kiadások nagy része gyógyszertári vásárlás, a szolgáltatásra jogosultként bejelentett családtagoknak gyógymatrac, vérnyomásmérõ, gyógyhatású cipõ, szemüveg vagy akárgyógymasszázsbérlet is finanszírozható az egészségkasszából a közelgõ ünnepekre.

A pénzintézetek is nyernek most azzal, ha sokan egyszerre több százezer forintot is befizetnek azért, hogy maximalizálják szja-kedvezményüket, és akár százezrekkel is nõjön majd a nyugdíj-megtakarításuk.

A három államilag támogatott megtakarításom után járó bónuszt nem érdemes veszni hagyni – mondta korábban azOrigónak Sebestyén András, a nyugdijbiztositas.com ügyvezetõ igazgatója. Minden olyan szerzõdésre, ami a tárgyévben köttetik, arra a befolyó díjak alapján lehet élni az adójóváírással.

Lehoczky László szerint az éves egyéni tagdíjbevételeknek közel egyharmada érkezik be az év végi befizetéseknek köszönhetõen az MKB egészségpénztárba és a nyugdíjpénztárba.

Korábban az önkéntes pénztári megtakarításokat leginkább a munkáltatók kezdeményezték a dolgozóik részére. Mára ez a tendencia megfordult: mind többen ismerik fel az önkéntes pénztárakba történõ egyéni befizetésekben rejlõ lehetõségeket, kihasználva,hogy befizetés 20 százaléka visszaigényelhetõ a személyi jövedelemadóból,összesen akár 150 ezer forint összegben.

Milliárdokkal többet takarítottunk meg

Tavaly – az egyéni befizetések szja-kedvezményénél korábban létezõ korhatár és az egy-egy pénztári formára vonatkozó értékhatár megszûnésével, azaz a megszerezhetõ kedvezmény 150 ezer forintos felsõ határának általánossá tételével – 3,8 milliárd forint egyéni befizetés érkezett az MKB Nyugdíjpénztárba, egy milliárddal több, mint egy évvel azelõtt. Szintén nõtt az egyéni hozzájárulás mértéke az MKB Egészségpénztárban: a 2013-as 2,6 milliárdról 3 milliárd forintra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!