2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Melyik a jobb, a kávé vagy a tea?Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-19 04:03:00
A teások bezzegeznek, a kávésok vállat vonnak. A két tábor rendre azt próbálja bebizonyítani, hogy a saját kedvenc forró itala az egészségesebb. Lássuk, mi az igazság.

poént lelõjük mindjárt az elején: okosan, kitartóan, de mértékkel fogyasztva mind a kávé, mind a tea is egészségesek. Ennek ellenére az egyik és a másik hívei is képesek szenvedélyes viták közepette kardoskodni saját italuk mellett. És persze az is igaz, hogyaz elõnyök mellett mindkettõnek vannak hátrányai is.Vegyük sorra õket.

Ezt, vagy a teát?

Forrás: Wikipedia

A tea

Napi három csésze tea gyulladáscsökkentõ hatással van az emberi szervezetre, ráadásul a vérerek merevségét is megelõzhetjük vele. A rendszeres fogyasztás csökkenti a stroke és a szívbetegségek kialakulását, dea memóriára is jótékony hatással van:akik naponta több mint két csészényi zöldteát isznak, azoknál sokkal kisebb az idõskori elbutulás kialakulásának esélye.

Mindegy, mi van benne, mindkettõ rendben van

Forrás: Julia Sysoeva

A negatív hatásai közé tartozik, hogy elfogja a fogakat, és olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nehezítik a növényekben található vas felszívódását. Ez elõbbi ellen úgy harcolhatunk, ha teaivás után vizet iszunk, vagy fogat mosunk. A másik ellen pedig úgy, ha a vasban gazdag zöldségeket C-vitaminnal együtt fogyasztjuk.

Más kérdés, hogy cukrozva újabb hátrányait ismerhetjük meg.

A kávé

Napi három csésze kávénak számos jó hatása lehet:megelõzheti a 2-es típusú diabéteszt,a Parkinson-kórt, a rákot és a korai halált. Azonban ha túlzásba esünk, akkor a nagy koffeinmennyiségtõl idegesnek érezhetjük magunkat, és heves szívdobogást is tapasztalhatunk. Fontos még, hogy ha mindkét italt teletoljuk cukorral, akkor a jótékony hatások némileg eltörpülnek az édesítõ káros hatásai mellett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!