2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hosszú boltzár jönForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-21 15:59:59
Vége a vasárnapi vásárlásoknak ismét. A karácsonyi ünnepek után december 27-én vasárnap sem nyit ki a boltok többsége.

Az idei új szabályok szerint december 24-én, csütörtökön legkésõbb 12 órakor kötelesek a boltok, áruházak bezárni. December 25-én és 26-án, az ünnepek alatt zárva lesznek az üzletek. December 27-én, vasárnap sem nyithatnak ki.Ez azt jelenti, hogy három hosszú napra kell elõre bevásárolni– közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség.

December 24-én az élelmiszerboltok általában nyitva lesznek még, de sok iparcikküzlet erre a rövid idõre már nem nyit ki. A bevásárlóközpontok közértjei a szokásos kora reggeli órákban nyitnak, az iparcikkeket árusító boltok általában 9-kor.

A plázák december 24-én 12-kor bezárnak

Forrás: Origo

A benzinkút, gyógyszertár, piac, vasút, autóbusz-pályaudvar, repülõtéri üzlet, 200 négyzetméternél kisebb bolt, ha a tulajdonos vagy segítõ családtag áll a pult mögött, nyitva lehet december 24-én 12 óra után is.

A fodrászok eldönthetik, meddig szárítják a hajat

A jogszabály engedi hajnali fél öt és 12 óra között a kizárólag pékárut, továbbá kizárólag tejterméket értékesítõ üzlet, újságot árusító üzlet, virágüzletek nyitvatartását is.

A hajvágást nem kell december 24-én délben befejezni

Forrás: Northfoto

A különbözõ szolgáltatókat, például a fodrászt, kozmetikust nem érinti a boltok, áruházak nyitvatartási tilalma, így december 24-én szabadon dönthetnek arról, meddig fogadják a vendégeiket.

A vendéglátásra, szórakozóhelyekre sem vonatkozik a zárvatartási tilalom.

Az ünnepek után legkorábban december 28-án, hétfõn, hajnali fél ötkor lehet kinyitni.

A december 28-a, hétfõ elõreláthatóan a kétszer kapott, nem tetszõ, rossz méretû ajándékok cseréjének rohama lesz. Jogszabály ezt a cserét nem írja elõ a boltok részére, de kialakult annak a gyakorlata, hogy néhány napig az ünnepeket követõen kicserélik az ajándékokat. A cserebere feltétele a nyugta megléte és az ajándék sértetlensége.

A jogszabályok alapján az online áruházban vásárolt terméket, bármi legyen is az, a vásárlást követõ 14 napon belül akkor is kötelezõ kicserélni, ha a vásárló egyszerûen csak meggondolta magát.A 14 nap 14 naptári napot jelent,így a munkaszüneti napok is beleszámítanak, tehát érdemes odafigyelni, mikor jelenti be a vásárló az elállás szándékát. A csere szándékát egyáltalán nem kötelezõ indokolni, elég akár annyit is mondani, hogy "csak".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!