2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ezt a karácsonyt még megemlegetjükForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-24 18:06:52
  Különös karácsonyi idõjárásra készülnek a világ több pontján. Fehér hótakaró helyett szokatlan tavaszi melegben várhatják a karácsonyt és az újévet az Egyesült Államokban és Európában is. Magyarországot hó helyett köd lepi.

Az Egyesült Államokban rekordmeleget jósoltak szentestére. A Reuters brit hírügynökség egyenesen úgy fogalmaz: a Mikulás jól teszi, ha légkondícionálót és nagy teljesítményû ablaktörlõt szerel a szánjára.

December 24-re ugyanis 24 Celsius-fokos meleget jósolnak a meteorológusok, ami egy1933-as rekordot döntene meg.

„A keleti parton, egészen Floridától New Englandig megdõlhetnek a melegrekordok” - idéz egy idõjárás-szakértõt a hírügynökség.

Tavaly túl sok volt a hó New Yorkban, ettõl idén nem kell tartani

Forrás: AFP/Getty Images/John Moore

Nyugaton özönvízszerû esõ

Richard Bann, az Amerikai Meteorológiai Hivatal szakértõje szerint a nyugati parton, fõleg annak északi részén özönvízszerû esõzésre kell számítani.

Ott ilyentájt általában esõs az idõ, de a mostani idõjárás még így is szokatlan. Oregon állambanhárman meg is haltak a heves esõzések és földcsuszamlások miatt.

Portland nemzetközi repterén már több mint egy héttel a hónap vége elõtt megdõlt a legesõsebb hónap rekordja: 34 centiméternyi csapadék hullott decemberben.

Washington államban sem sokkal jobb a helyzet, Seattle-ben ebben a hónapban már 23 centiméternyi esõ esett.

Európában idén nem lesz fehér a karácsony

Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Délen tornádók

Az AP hírügynökség az Államok déli részén tornádók kialakulásának veszélyére is figyelmeztet, s megjegyzi, hogy a szokásostól eltérõen idén karácsonykor New Yorkban jóval melegebb lesz, mint Los Angelesben.

Ez ugyan jó hír a golfpályáknak, de a sícentrumok forgalmát megtizedeli.

Nem lesz fehér a karácsony

Nem várható fehér karácsony Németországban sem. A Német Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint 10-16 Celsius-fokig kúszik fel a hõmérõ higanyszála.

A december 24-án mért hõmérsékleti rekord nem fog megdõlni, 2012-ben ugyanis a Baden-Württenberg tartománybeli Freiburgban 18,9 Celsius-fokot mértek ezen a napon.

Az idei lehet ugyanakkor a legmelegebb december hónap,amit a rendszeres idõjárási feljegyzések kezdete óta mértek. Az év vége elõtt már nem számítanak havazásra Németországban.

Úszni is lehet a tengerben

Valószínûleg nem lesz fehér a táj Ausztria alacsonyabban fekvõ részein sem. A hõmérséklet akár tíz fok fölé is emelkedhet, és csak 1700-1900 méteres tengerszint feletti magasság felett eshet a hó.

Más európai országokban is a szokásosnál sokkal enyhébb idõjárás az ilyenkor szokásosnál. Görögországban a nap közepén a hõmérséklet gyakran a 20 fokot is meghaladja.

A Peloponnészosz-félszigeten és Athén környékén ezsokakat arra bátorított, hogy megmártózzanak a tengerben.A víz mindenesetre viszonylag hideg, 16-17 fokos volt.

Tavaly ilyenkor így közlekedtek az amerikaiak a nyugati parton. Idén eddig elõ sem kellett venni a síléceket.

Forrás: AFP/Getty Images/Joshua Lott

Meleggel kárpótolják az oroszokat

Moszkvában 7 Celsius-fok környékére emelkedett a hõmérõk higanyszála az elmúlt napokban.

Egy, az oroszországi internetezõk körében terjedõ vicc szerint az idõjárás a meleggel kárpótolja azokat az oroszokat, akik nem tudtak elutazni idén sem Egyiptomba, sem Törökországba.

A 7 Celsius-fok a mínusz 6 Celsius-fokos decemberi moszkvai átlaghoz képest szokatlanul meleg, segy csaknem 80 éves melegrekordot döntött meg.

A moszkvaiak olyannyira elégedetlenek a langyos téllel, hogy Szergej Nariskin, az Állami Duma elnöke szükségét érezte, hogy megígérje: már úton van az igazi tél, december 30-án havazni fog.

Ha igaza lesz, Oroszországban még lehet fehér a karácsony, ott ugyanis január 7-re esik az ünnep.

Itthon hó helyett köd

A Kárpát-medence idõjárását csütörtök estig anticiklon alakítja, ezért a derült tájakon egyre többfelé köd, alacsonyszintû felhõzet képzõdik.

Hó helyett köd

Forrás: Getty Images/iStockphoto/William Lee/William Lee

A Dunántúlon napközben a ködfoltok feloszlása után még általában több órára kisüt a nap, másutt borult, párás, fõleg az Alföldöntartósan ködös idõ valószínû.

Emiatt figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az esti óráktól a kevésbé felhõs tájakon ismét köd képzõdik. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet általában -2, +4 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hõmérséklet csütörtökön többnyire 3, 8 fok között, a napos tájakon 10 fok közelében várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!