2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Észre sem vette, mi minden történt, mióta elmúlt a szilveszterForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-04 20:13:44
Sok minden olcsóbb vagy ingyenes lett, mikor a 2015-ös év 2016-ba fordult. Már csak 15 százalék a jövedelemadó, a bevallásokat majd a NAV készíti el. Emelkedett a nyugdíj és a minimálbér. Csökkent az új lakások és a sertéshúsok áfája. Egy sor okmányért és hatósági eljárásért már nem kell fizetni. Továbbra is lehet otthon pálinkát fõzni, de adózni kell utána. A megyematrica marad, de a rendszer kicsit változik.

Ha azt gondolja, a legjobb dolog, ami eddig 2016-ban történt, az a másnaposság elmúlása, akkor valószínûleg téved. Ugyan észre sem vette, de máris nagyon sok jó dolog történt Önnel, tulajdonképpen abban a pillanatban, amikor szilveszterkor éjfélt ütött az óra, pukkantak a pezsgõsüvegek, és valaki a fülébe kiabálta, hogy BÚÉK.

Csökkent a jövedelemadó

Valószínûleg nem ezzel volt elfoglalva, de szilveszter éjfél óta Önnek már csak 15 százalék személyijövedelem-adót (szja-t) kell fizetnie a bruttójából. Az adócsökkentést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016-os költségvetés fõszámaival együtt jelentette be.

Azzal együtt, hogy a sertéshúsok forgalmi adója (áfája) 27-rõl 5 százalékra csökken. Hogy ettõl olcsóbb húst talál-e a hentesnél, majd kiderül, a kormány szerint megvannak az eszközei annak elérésére, hogy a csökkentés érvényesüljön az árakban.

Nem kell veszõdni a bevallással

Még nem aktuális, de Önnek az idén már nem kell adóbevallást készítenie, ha csak egy helyrõl kapott fizetést 2015-ben, és nem vesz igénybe semmilyen kedvezményt. 2017-ben pedig már mindenkinek a NAV készíti el a bevallást.

Ha már a kedvezményeknél tartunk, a kétgyermekes családok adókedvezménye 20 ezer forintra nõtt.

Emelkedik a nyugdíj

A nyugellátások és egyes más ellátások 2016 januárjától 1,6 százalékkal nõnek. Az emelés több mint húsz járandóságot érint, a többi között az öregségi, az özvegyi, a szülõi nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár elõtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a polgármesterek közszolgálati járadékát.

Luxusnyugdíjasok és a többiek
Az átlagnyugdíj Magyarországon 117 ezer forint körül van. Novemberben összesen 2 millió 18 ezer 758 ember kapott nyugellátást. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság adatai szerint a magyar luxusnyugdíj összege eléri az 1,4 millió forintot. Ketten is ekkora összeget kapnak a nyugdíjfolyósítótól minden hónapban. A luxusnyugdíjasok ellátása januártól 22 400 forinttal nõ, az átlagnyugdíjasoké 1872 forinttal.

Változik a minimálbér is

Bruttó 111 000 forintos jövõ évi minimálbérrõl és bruttó 129 000 forintos garantált bérminimumról írt alá egyezséget három munkaadói szervezettel és két szakszervezeti szövetséggel a kormány.

Az 1,6 százalékos tervezett infláció mellett a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenését is figyelembe véve a minimálbér 5,6, a garantált bérminimum 5,7 százalékkal nõ. Ilyen mértékû reálnövekedés a kötelezõ legalacsonyabb béreknél 2002 óta nem volt.

Nem kell fizetni a személyiért

Az ünnep és a hétvége után már lehet okmányokat igényelni és egyéb hatósági eljárásokat indítani, ezek nagy részéért már nem kell külön fizetni. Amikor Ön az új évre koccintott, életbe lépett a közigazgatási rezsicsökkentés.

Már ingyenesek a következõ okmányok és eljárások:

  • Személyi igazolvány.
  • Lakcímkártya.
  • Az elsõ jogosítvány.
  • Diákigazolvány és pedagógusigazolvány.
  • Erkölcsi bizonyítvány (évente négyszer).
  • Okmánycsere házasság miatt.
  • Okmánycsere lopás miatt.
  • Mozgássérültek parkolási igazolványa.
  • Az összes adóhatósági igazolás.
  • Mezõgazdasági és erdészeti gépkezelõi jogosítvány.
  • Vállalkozói igazolvány.
  • Üzletek mûködési engedélye.
  • Népi iparmûvészi igazolvány.
  • Cégiratok kiállítása és megküldése a cég tagjának.
  • 160 négyzetméternél kisebb lakóépületek engedélyezése.
  • A jelnyelvi tolmácsok névjegyzékébe való bekerülés.

Már nem kell külön fizetni az igazolványokért

Forrás: Origo

Csökkent a lakásáfa

Az év elsõ hétvégéje után az ingatlanpiac is újra beindul, egy komoly változással: az új építésû lakóingatlanok áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent. csökkentés a 150 négyzetméternél kisebb lakásokat és a 300 négyzetméternél kisebb házakat érinti. A 300 négyzetméter alatti ingatlanoknál nem kell építési engedélyt kérni, már csak bejelentési kötelezettség van.

A saját építésre a vételár áfájának csökkentése értelemszerûen nem vonatkozik, de csak idõ kérdése, hogy az építkezõk is igénybe vehessenek áfakedvezményt. Rogán Antal bejelentette, hogy aki magának épít, az az építkezés során keletkezõ számlák után visszaigényelheti majd az áfát 5 millió forintig.

Három gyerek, tízmillió forint

Jövõre jöhet a megemelt szocpol (azaz szociálpolitikai kedvezmény, bár már más néven fut: csok, azaz családi otthonteremtési kedvezmény) is. Lázár János ígérete szerint új lakás vásárlása esetén akár 10 millió forintot is kaphatnak a háromgyerekes családok. A vissza nem fizetendõ támogatás mellé egy olcsó, maximum 3 százalékos kamatra nyújtott hitelt is kaphatnak. Egyelõre ennyit tudni az új támogatásról:

  • Egy gyermek után 600 ezer forint, két gyermek esetén 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig már 10 millió forintos támogatás jár majd.
  • Akinek már van gyereke, az is jogosult. De vállalni is lehet. Az egy-két gyerekesek gyerekenként négy évet kaphatnak, hogy kiegészítsék a családot öt fõre. Nulláról indulva 10 év alatt kell összehozni a három gyereket.
  • Házaspárok igényelhetik.
  • Az örökbefogadás is számít.
  • Aki nem tudja teljesíteni a vállalását, annak még nem tisztázott feltételekkel vissza kell fizetnie a támogatásokat.
  • A háromgyerekeseknek jár majd egy olcsó hitel is, amelynek a maximális kamata 3 százalék lehet.

Már lemondhat a családi pótlékról is

Kibõvítették a gyed extrát is, így január elsejétõl már nem a gyermek egyéves, hanem hat hónapos korától vehetõ igénybe a támogatás. Emellett a jövõ évtõl egyszerre lehet igényelni a csecsemõgondozási díjat és a gyedet, tehát ezentúl nem kell külön-külön benyújtani az erre vonatkozó igényt.

Megteremtették annak lehetõségét is, hogy a tehetõsebb családok lemondjanak a családi pótlékról.

Kötelezõ bölcsõdét biztosítani
Eddig csak a tízezernél több lakosú településeken volt kötelezõ bölcsõdét biztosítani, mostantól ez a kistelepülésekre is igaz, ha legalább öt család ezt igényli.

Január 1-jétõl jelentõsen nõ a felsõfokú végzettségû bölcsõdei kisgyermeknevelõk bére. A változás csaknem 900 embert érint. A nevelõk átlagosan 30-40 százalékkal, havi nettó 40-60 ezer forinttal több bért kapnak majd.

Csökkent a közvetítõi díj

Az ingatlanok árát az is lejjebb nyomhatja, hogy már csak maximum két százalék közvetítõi díjat kaphatnak az ingatlanhitel-közvetítõk (például az ingatlanközvetítõk, akik a lakás mellé gyakran hitelt is eladnak a vevõiknek). Jelenleg 2,5–3,5 százalék között van a piacon a hitelközvetítõi díj mértéke.

Az e-autósok jobban jártak, az e-cigivel nehezebb lesz az élet

Az e-autósoknak idén már jobb dolguk van, az elektromos autók után nem kell befizetni például a regisztrációs adót, az átírási illetéket, a gépjármûadót és a cégautóadót.

Az e-cigarettásoknak viszont rosszabb dolguk lesz pár hónap múlva. Májustól csak dohányboltban lehet majd e-cigarettát venni, az e-cigarettások pedig csak azokon a helyeken használhatják az eszközt, ahol dohányozni is szabad.

Még pár hónapig bárhol lehet e-cigarettázni

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

A fuvarozóknak könnyebb lesz

A fuvarozók kedvezményeket kaptak. Talán a legfontosabb, hogy buszok és tehergépjármûvek után nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni. A fuvarozócégeknek az is nagy könnyebbséget jelent, hogy a helyi iparûzési adóból leírhatják a kifizetett útdíj egy részét.

Egyéves a megyematrica

Jelentõs változás nem lesz a megyei matricák rendszerében. Aki 2015-ben megvette a megyei matricáját, annak nem kell sietnie, mert az január 31-ig érvényes.

Viszont olcsóbban, D1-es személyautó-matricával autózhatnak a gyorsforgalmi utakon a kisbuszos nagycsaládosok. A rendelet a legalább négy gyermek után családi pótlékban részesülõ személyekre, továbbá a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezõkre, illetve az õ hozzátartozóikra vonatkozik.

A személyautók számára díjköteles szakaszok köre január elsejétõl mindössze a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utakkal bõvül.

A pálinkafõzés csak jeggyel

A kormány gyakorlatilag elvesztette Brüsszellel szemben a házi pálinkafõzõkért indított „szabadságharcot”. Mióta 2016 van, a házi pálinkafõzõknek párlatadó-jegyeket kell venniük, literenként 700 forint értékben. Egy személynek minimum öt adójegyet kell vennie, de senki sem vehet többet 86 darabnál. A házi pálinkafõzést nem a NAV, hanem az önkormányzatok ellenõrzik.

Lehet pálinkát fõzni, de adózni kell utána

Forrás: Origo

A NAV osztályoz

A vállalkozásokat idén már megbízható, átlagos és kockázatoskategóriákba sorolja a NAV. Az elbírálásnál többek közt azt veszik figyelembe, hogy a cég adószáma volt-e felfüggesztve az elmúlt öt évben, és volt-e három százaléknál nagyobb adókülönbözete. Kockázatos adózónak minõsülnek azok a cégek, amelyek sok adóval maradtak el, vagy feketén dolgoztatták a munkavállalóikat. A minõsítés egy évre szól, át lehet kerülni az egyik kategóriából a másikba.

A jó adózók kedvezményeket kapnak. Esetükben az ellenõrzéseket 180 napon belül le kell majd zárni. Rövidebb áfa-visszaigénylési határidõ vonatkozik rájuk: 57 napról 2017-tõl 45-re, 2018-tól pedig 30 napra csökken a határidõ.

Átláthatóbb rendszer

Már novemberben változtak a közbeszerzésre vonatkozó szabályok, de ennek elõnyeit várhatóan inkább az új esztendõben érezzük majd. Rövidebb eljárási határidõket és új értékelési szempontokat fogalmaz meg az új törvény. A változás – döntõen uniós elõírások alapján – a remények szerint teljesen új alapokra helyezi a közbeszerzés szabályait, növelve az átláthatóságot és a versenyt. Célként a kormány a hazai kis- és közepes vállalkozások jelentõsebb bevonását jelölte meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!